Nový dokument o Zemanovi: Pošlete 150 milionů ČSSD

Sabina Slonková
23. 1. 2013 20:05
Nová fakta o kauze Bamberk, zásadní aféře politické kariéry Miloše Zemana
Miloš Zeman, prezidentský kandidát, na aktuálním snímku.
Miloš Zeman, prezidentský kandidát, na aktuálním snímku. | Foto: Vojtěch Marek

* Text jsme rozšířili. * Nově v něm najdete některé výňatky z dokumentu, nebo informace, jak aféru Bamberk popisovali - a popisují - tehdejší aktéři schůzek.

Insider - Těsně před koncem kampaně před volbou prezidenta se připomíná zásadní aféra politické kariéry Miloše Zemana: na scéně se po letech objevil nový dokument z kauzy Bamberk.

Aféru, v níž jde o prodej vlivu na chod země za peníze do stranické pokladny ČSSD, Zeman (tehdejší předseda a politik na vzestupu k moci) doposud bagatelizoval a tvrdil, že se stal obětí spiknutí.

Nyní však deník Insider zveřejnil nově objevený dokument. Dokládá, že jednání mezi Zemanovými lidmi a skupinou podnikatelů byla už tak daleko, že se dokonce plánovala trasa, kudy peníze dopravit na účet spřátelené firmy, aby byly později k dispozici na volební kampaň ČSSD.

Co napsal velvyslanec

Deník Aktuálně.cz, který je sesterským webem Insideru, získal svolení přetisknout zjištění placeného deníku.

Insider k dokumentu uvádí, že je datován 22. zářím 1995. Jde o rukou psaný dopis, který posílal jeden z účastníků schůzek, někdejší československý velvyslanec Miloslav Kočárek, podnikateli Vízkovi (s ním Zeman a jeho lidé jednali) do Švýcarska. Právě Kočárek v něm mimo jiné Vízkovi navrhuje, jak cestu peněz důmyslně zamlžit.

Někdejší velvyslanec ve Švýcarsku Miloslav Kočárek na snímku z května 1998 na tiskové konferenci v Praze k bamberské aféře ČSSD.
Někdejší velvyslanec ve Švýcarsku Miloslav Kočárek na snímku z května 1998 na tiskové konferenci v Praze k bamberské aféře ČSSD. | Foto: ČTK

"Na níže uvedené konto firmy Slovikovců u ČSOB poukázat bankovním převodem 950 tisíc CHF (od 1 mio výše si ČSOB započítává vysoké poplatky). Slovikovci převod 'přikryjí' obchodními dokumenty. Požadují dle předběžné dohody 1 %, z čehož se uhradí veškeré bankovní náklady i zainteresovanost," napsal Kočárek.

"Další rozklíčování na soc. dem. bude předmětem dalších kroků. Nyní by to bylo předčasné... O konečné sumě se sice dosud nikdy detailně nejednalo, z Tvé strany bylo při druhém setkání uvedeno: '150-250 mio. Kč jsou reálné, možná i více'," připomněl Vízkovi.

Autentičnost objeveného dokumentu potvrdil Insideru na záznam jeden z přímých aktérů kauzy.

Deník Insider zveřejní plné znění nového dokumentu k aféře Bamberk ve svém čtvrtečním vydání. Tedy 24. ledna v 16:00. Přístupný bude všem předplatitelům.

Peníze za vliv

V kauze Bamberk šlo v polovině devadesátých let o sérii schůzek, kdy se tehdejší předseda ČSSD Zeman sešel s lidmi kolem emigranta Jana Vízka, a hovořilo se na nich o tom, jak by tato skupina mohla za finanční injekce do stranické pokladny sociální demokracie získat vliv na veřejné funkce v České republice.

Dnešní prezidentský kandidát v ní jako lídr sociálních demokratů a budoucí klíčový hráč tuzemské politiky sehrál roli toho, kdo státní křesla s ekonomickým vlivem "prodával".

Obsah nového dokumentu koresponduje s tím, co o celé kauze Bamberk později řekli dva její klíčoví aktéři: někdejší poslanci Karel Machovec a Jaroslav Vlček, kteří se spolu se Zemanem jednání v Bamberku zúčastnili.

Machovec i Vlček postupně potvrdili, co Zeman vždy zapíral: že se s Janem Vízkem sešli kvůli prázdné pokladně ČSSD před volbami. Vízek měl dodat peníze a za to měl přislíben vliv na ekonomiku státu.

Bývalý poslanec ČSSD Karel Machovec na snímku, pod nímž se prezentoval v Poslanecké sněmovně.
Bývalý poslanec ČSSD Karel Machovec na snímku, pod nímž se prezentoval v Poslanecké sněmovně. | Foto: Repro Aktuálně.cz

"Vždycky se tam mluvilo o tom, že oni mají v republice skupinu svých odborníků, kteří by po volebním vítězství ČSSD byli straně k dispozici k formulování ekonomických doktrín, hospodářské politiky a tak dále. Pokud by se tito lidé dostali do pozic poradců, tak by měli vliv na chod ekonomiky státu," popsal před lety Machovec autorce těchto řádků.

O dalších pár let později Machovcovu interpretaci potvrdil i další ze Zemanových tehdejších spojenců, poslanec Vlček: "Ano, jednalo se o tom, jak zlepšit fungování ekonomiky. Hovořilo se i o odbornících, kteří by mohli být k dispozici po vyhraných volbách a pomáhat napravit, co se v ekonomice nedařilo naplňovat. Co bylo dál, už nevím. Už jsem u toho nebyl."

Machovec i Vlček pravdu řekli až poté, co už aféra Miloše Zemana přímo neohrožovala, a tak se pozdějšímu premiérovi podařilo odhalení celého příběhu nakonec ustát.

Aktéři po letech

Karel Machovec i dnes podstatu vzájemných dohod mezi Zemanem a Vízkem potvrzuje. Říká ale, že obsah faxu mezi Vízkem a Kočárkem o detailech financování sociální demokracie v jeho přítomnosti nikdo neřešil. "Vždycky se mluvilo obecně: kolik je potřeba na kampaň a podobně. Nepamatuju si, že by přišla řeč na konkrétní trasu."

Jaroslav Vlček se už k příběhu nechce vracet vůbec. "Nezlobte se, ale nechci se teď nijak angažovat," odmítá oživit své vzpomínky.

Vízek se nakonec se Zemanem nepohodl a před volbami v roce 1998 existenci schůzek zveřejnil. Aby Zemana poškodil, sepsal o schůzkách dokument, na kterém zfalšoval podpisy účastníků jednání.

Sám Zeman o detailech rozhovorů s Vízkem a spol. doposud nic neprozradil. Doposud tak není jasné, jestli Vízek nějaké peníze nakonec poslal a zda jím dodaní lidé nakonec nějaké posty ve státní správě dostali.

 

Právě se děje

Další zprávy