Schwarzenberga podpořili Dagmar Havlová i kardinál Vlk

Domácí Domácí
23. 1. 2013 13:15
Zemanovi jde jen o vlastní prospěch a spřáhnul by se třeba s čertem, říká kardinál Vlk
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Dva dny před 2. kolem volby prezidenta vyjádřili podporu Karlu Schwarzenbergovi vdova po prvním českém prezidentovi Dagmar Havlová nebo kardinál Miloslav Vlk.

"Ve druhém kole prezidentských voleb budu volit pana Karla Schwarzenberga. Znám ho velice dlouho, znám ho jako čestného, spolehlivého a noblesního člověka. A tu noblesu potřebuje nejenom naše politická scéna, ale je to myslím i výrazný a dobrý impuls do zahraničí, že takového člověka máme v čele státu," říká Dagmar Havlová na videu, které zvřejnil server iDnes.

Dagmar Havlovou podle serveru oslovil hudebník a někdejší politik Michael Kocáb a požádal ji o podpis Tříkrálové výzvy na podporu Schwarzenberga. Havlová souhlasila a svolila, že by mohla natočit i video.

Kardinál Vlk: Zemanovi jde o vlastní prospěch, spojil by se i s čertem

Schwarzenbergovi vyjádřil ve středu podporu i kardinál Miloslav Vlk. Podle něj vyostřující se kampaň usnadňuje rozhodování a ukazuje, že není jiná alternativa.

"Jestliže je zřetelné, že určitý kandidát bojuje všemi zbraněmi, bez ohledu na to, jestli jsou dobré nebo špatné, tak ukazuje, že mu jde především o získání vlastního prospěchu za každou cenu, i kdyby se měl spojit s 'čertem', čili jde mu sobecky jen a jen o sebe samého. Je třeba se dobře dívat, kdo ho podporuje. Takového kandidáta nelze volit, protože dává najevo, jakým způsobem by se pak choval i ve funkci," píše na svém webu na adresu Miloše Zemana kardinál Vlk.

Vadí mu i Zemanova prosba o podporu ze strany KSČM. Vyzývá také lidi, aby šli k volbám, aby jim nebyla lhostejná budoucnost národa. Ve svém textu kardinál pochválil studenty, že mají "dobrý politický cit" i "odvahu jít do toho víc než mnozí dospělí". Doufá, že  studenti, jakožto "opravdová revoluční síla", dotáhnou svůj již dřívě započatý boj do vítězného konce.

Podporuje rovněž volání po návratu tradičních hodnot na českou politickou scénu.

"Při současné konstelaci prezidentské volby je v tomto smyslu jediný kandidát, který má oproti hrubosti a aroganci určitou noblesu a ve svém chování i v dlouhé rodové tradici hodnoty, které naše společnost dnes potřebuje," říká ke Karlu Schwarzenbergovi.

Námitky, které jsou proti tomuto kandidátovi vyslovovány, jsou podle něj buď bezvýznamné ve srovnání s ostatními hodnotami, nebo přehnané a zveličené, či vytržené z kontextu a nemají valného smyslu.

 

Právě se děje

Další zprávy