Průzkum: Zeman poráží Schwarzenberga 54:46

Domácí Domácí
18. 1. 2013 22:11
O své volbě je ale zcela rozhodnuto jen 54 % občanů, kteří hodlají volit

Praha -  Pokud by se 2. kolo prezidentské volby konalo 18. ledna, šance obou kandidátů by byly podle agentury ppm factum research  "téměř vyrovnané". Mírný náskok má ale Miloš Zeman - volilo by ho  53,7 % voličů, Karla Schwarzenberga 46,3 %.

Agentura ppm factum research zveřejnila volební model pro druhé kolo přímé volby prezidenta. Tento model je založen na deklarované podpoře jednotlivým kandidátům a na volbě v prvním kole prezidentských voleb.

Zohledňuje také deklarovanou ochotu lidí zúčastnit se přímé volby prezidenta. Zjištěné údaje se týkají výhradně potenciální přímé volby prezidenta a nemohou být žádným způsobem spojovány s jiným typem voleb.

"Aktuální informace ovšem nejsou předpovědí výsledků, které volby přinesou 25. - 26. ledna," zdůrazňuje agentura.

Z aktuálního výzkumu rovněž vyplývá, že týden před 2. kolem přímé volby prezidenta by se voleb zúčastnilo 62,5 % oprávněných voličů, což signalizuje přibližně stejně vysokou volební účast jako v prvním kole prezidentské volby i ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2010.

"Šance obou kandidátů na zvolení prezidentem jsou týden před vlastní volbou téměř vyrovnané, mírný náskok má Miloš Zeman. Vyrovnanost šancí obou kandidátů podtrhuje skutečnost, že o své volbě je definitivně rozhodnuta jen zhruba polovina občanů, kteří hodlají volit (54 %)," uvádí se ve zprávě agentury.

Podpora Miloše Zemana pochází podle průzkumu hlavně od příznivců levicových stran, Karel Schwarzenberg má podporu přívrženců pravicových parlamentních stran i většiny stran mimoparlamentních (samozřejmě s výjimkou SPO-Z) a také občanů, kteří nevědí, které politické straně by chtěli dát hlas.

 

Právě se děje

Další zprávy