Vzpoura. Jak utekli voliči ODS a ČSSD k vítězům voleb

Domácí Domácí
14. 1. 2013 16:45
Větší část voličů ČSSD dala hlas Zemanovi, podporovatelé ODS dali přednost Schwarzenbergovi
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Voliči ODS a ČSSD nebyli v prvním kole prezidentské volby z velké části věrní "svým" kandidátům.

Miloš Zeman (SPOZ) tak získal více hlasů od voličů ČSSD než jejich oficiální kandidát Jiří Dienstbier. Voliči ODS zase dali před Přemyslem Sobotkou přednost šéfovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi.

Vyplývá to z analýzy sdružení KohoVolit.eu.

Voliči sociálních demokratů se podle dokumentu rozdělili na dvě části a ta větší podpořila právě vítěze prvního kola - Miloše Zemana.

"Na příznivce Miloše Zemana a Jiřího Dienstbiera se rozpadl i elektorát KSČM. Miloš Zeman mohl navíc počítat s téměř úplnou podporou voličů strany SPOZ," dodává analytik sdružení Kamil Gregor.

Zemana tak podpořilo deset procent voličů ČSSD, Dienstbiera jen 6 procent. Tři procenta hlasů příznivců sociálních demokratů dostal dokonce i Fischer.

Voliči ODS se pak roztříštili na více táborů. Velká většina z nich dala svůj hlas Schwarzenbergovi, zbytek hlasů se téměř ve stejném poměru rozdělil mezi jejich vlastního kandidáta Přemysla Sobotku, Jana Fischera a dokonce i Miloše Zemana.

Schwarzenberg tak dostal od voličů ODS devět procent, Sobotka, Zeman a Fischer zhruba dvě procenta hlasů.

Foto: KohoVolit.eu

"Jan Fischer, který byl dlouho favoritem voleb, měl velmi pestrý elektorát. Vypadá to ale, že se zejména voliči pravicových stran ODS a TOP 09 přiklonili ke Karlu Schwarzenbergovi," dodává Gregor.

Vladimíra Franze, který skončil ve volbě pátý, volili především příznivci menších stran a lidé, kteří v roce 2010 nepřišli k volbám do Poslanecké sněmovny.

Zuzanu Roithovou a Janu Bobošíkovou podpořili hlavně voliči jejich domovských stran - KDU-ČSL a Suverenity.

"Táňa Fischerová pak získala ve větší míře hlasy příznivců Strany zelených," doplnil Gregor.

 

Právě se děje

Další zprávy