Očima ciziny: Lidový muž a bláznivě populární kníže

ČTK ČTK
13. 1. 2013 14:11
Jsou jako noc a den, ale kdokoli z nich bude lepší než Klaus, píše světový tisk
Miloš Zeman
Miloš Zeman | Foto: Vojtěch Marek

Londýn/New York/Paříž - Ve druhém kole českých prezidentských voleb se střetnou dva proevropští kandidáti, shodují se ve svých prvních reakcích na výsledky prvního kola zahraniční média, která jinak zdůrazňují odlišnosti obou postupujících.

Češi svým výběrem Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga podpořili proevropštější politiku, napsal americký ekonomický deník The Wall Street Journal (WSJ) a připomněl, že oba muži přislíbili usilovat o další evropskou integraci.

To by znamenalo výrazný posun po Václavu Klausovi, který často káral Brusel za to, že si přivlastňuje pravomoci, které podle něj mají mít členské státy, napsal WSJ. Dodal také, že i nynější vláda premiéra Petra Nečase je vůči další integraci EU vlažná.

List napsal, že i přes rostoucí hněv nad korupčními skandály vládnoucí elity a přes rozhořčení nad rozsáhlou amnestií Václava Klause, si protiestablishmentoví kandidáti nevedli tak dobře, jak se předpovídalo.

Pánové Zeman a Schwarzenberg neztráceli čas a hned na sebe zaútočili. Karel Schwarzenberg řekl, že Miloš Zeman reprezentuje minulost, a ten kontroval tím, že vyčetl Karlu Schwarzenbergovi nepopulární škrty nynější vlády, napsal WSJ.

Deník The New York Times také píše, že Zeman i Schwarzenberg jsou stoupenci evropské integrace, takže se očekává, že příští prezident nabídne rozhodný odklon od protievropských výroků Klausovy éry.

List píše, že charismatický bývalý premiér Miloš Zeman je vtipným lidovým mužem, který bude podle analytiků středolevicovým prezidentem. Na druhé straně připomíná, že Karel Schwarzenberg je jako ministr zahraničí na mezinárodní scéně široce obdivován a byl blízkým přítelem bývalého prezidenta Václava Havla.

"Bláznivě populární"

Britská BBC píše, že druhé kolo se zaměřuje na dva velmi rozdílné muže. Miloš Zeman hodně pije a kouří, je známý tím, že vtipně shazuje politické soupeře. Karel Schwarzenberg má šlechtický titul, je mu 75 let, ale je bláznivě populární mezi mladými městskými voliči a měl úzké vazby na Václava Havla.

Také francouzská rozhlasová stanice RFI uvádí, že výsledky znamenají konec desetiletí velmi euroskeptického Václava Klause. Kromě svých jasně proevropských postojů, jsou Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg známi barvitým a přímočarým vyjadřováním, ale jinak se liší snad ve všem.

Zeman je žoviální muž s ironickým úsměvem, bývalý komunista, který se stal sociálním demokratem a premiérem. Je často označován za populistu a jeho spolupracovníci jsou poznamenáni skandály, uvádí RFI. Připomíná, že je populární na venkově a v malých městech těžce zasažených krizí.

Aristokratu Schwarzenbergovi jeho spoluobčané říkají "kníže", je zarytým antikomunistou a za komunismu se podílel na financování české opozice, dodala RFI.

Agentura Bloomberg připomíná že ČR volí prezidenta v době, kdy zažívá od roku 2009 druhou recesi. Ekonomika ukazuje slabou domácí poptávku, když domácnosti a firmy omezují výdaje kvůli vládnímu programu škrtů a krizi v eurozóně, uvedl Bloomberg.

"Outsider" má dobré šance

"Outsider" Karel Schwarzenberg se svým postupem do druhého kola prezidentských voleb v Česku postaral o překvapení a má dobré šance na vítězství, soudí ve svém nedělním komentáři německý deník Süddeutsche Zeitung. Totéž si myslí například i rakouský Wiener Zeitung, podle něhož se ministru zahraničí podařil "skvostný comeback".

Druhé kolo voleb, v němž se Schwarzenberg střetne s Milošem Zemanem, vidí německojazyčné listy jako plebiscit o dvou zcela odlišných pohledech na svět, jako měření levice s pravicí, ale také jako souboj šlechtice s provokatérem.

"Outsider ve druhém kole", tak nazval mnichovský Süddeustche Zeitung svůj příspěvek o výsledcích prvního kola českých prezidentských voleb, které podle listu skončily překvapením, tedy postupem průzkumy odepisovaného Schwarzenberga s favorizovaným "levicovým populistou" Zemanem.

"A má dobré šance, že vyhraje," soudí Süddeustche Zeitung o vyhlídkách ministra zahraničí, který by podle deníku mohl v rozhodujícím klání získat i hlasy voličů, kteří v prvním kole podpořili ostatní kandidáty z liberálně-konzervativního tábora.

 

Právě se děje

Další zprávy