Proč Schwarzenberg téměř vyhrál? Našli jsme odpověď

Petr Holub
13. 1. 2013 21:08
Za druhým místem Schwarzenberga těsně za Milošem Zemanem stojí vzpoura velkých měst
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Jenom díky velkým městům se Karlu Schwarzenbergovi podařilo zastavit tažení Miloše Zemana na Pražský hrad. Čím bylo město větší, tím vstřícněji zareagovalo na závěrečný finiš jeho volební kampaně.

Na venkově se naopak lépe uplatnila dlouhodobá kampaň, kterou organizovali Zeman a Fischer.

Rozhodly Praha a Brno

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg prohrál v celé České republice s expremiérem Milošem Zemanem o necelé procento. Za faktickou remízu může poděkovat obyvatelům historické země Čechy, kteří mu dali o 4,5 procenta víc hlasů než největšímu konkurentovi.

Na Moravě a ve Slezsku totiž se Zemanem prohrál skoro o deset procent.

Schwarzenberg by prohrál i v Čechách, kdyby se za něho nepostavila velká města.

Jenom v Praze a dvou přilehlých okresech porazil Zemana o 187 tisíc hlasů. Právě tyto hlasy mu zajistily české vítězství.

Dalších 25 tisíc hlasů získal na Zemana v jiných čtyřech velkých městech: Plzni, Liberci, Hradci Králové a Českých Budějovicích.

Také snesitelný výsledek na Moravě mu zajistily metropole, konkrétně Brno, Olomouc a Zlín. Schwarzenberg nevyhrál v žádném jiném z velkých měst, výjimkou mezi těmi menšími se stal Rožnov pod Radhoštěm.

Rozhodující byly hlasy z Brna. Získal zde o 38 tisíc hlasů víc než Jan Fischer a o 34 tisíc hlasů víc než Jiří Dienstbier. Bez takové podpory by skončil na Moravě až na čtvrtém místě.

Daleko na severozápadě

Platí přitom pravidlo, že Schwarzenbergova podpora rostla podle velikosti města.

Nejde jen o Prahu, kde získal 43 procent, a další stotisícová města, kde inkasoval o deset procent méně.

Například v Litoměřicích, kde žije přes dvacet tisíc občanů, získal 25 procent hlasů. V Lovosicích, které leží pouze za řekou Labe a které mají třetinu obyvatel, se už musel spokojit se sedmnácti procenty. V nedalekých Bohušovicích, které jsou třikrát menší než Lovosice, se dostal jen k patnácti procentům.

Schwarzenbergova popularita roste i s blízkostí velkých metropolí.

Například pražský vliv se projevuje i v padesát kilometrů vzdálených Lounech, kde ministr získal 22 procent a vyrovnal se tak Zemanovi. O dvacet kilometrů dál je stejně velký Žatec, kde se musel spokojit s patnácti procenty a čtvrtým místem. Ještě dvacet kilometrů za Žatcem jsou o polovinu menší Podbořany. Zde se propadl k dvanácti procentům. 

Ostrava knížeti nevěří

Vliv Schwarzenbergovy Prahy a dalších metropolí zasahuje v Čechách do většiny okresních měst, méně se projevuje jen podél saských hranic od Chebu po Českou Lípu, na česko-moravském pomezí a na samotné Moravě.

Jediným velkým městem, kde Schwarzenberg neuspěl, je Ostrava, kde získal jen osmnáct procent.

V ještě vzdálenějších slezských regionech klesá jeho podpora dokonce pod deset procent, naopak Zemanova obliba se blíží ke čtyřiceti procentům. Tuto hranici překročil z větších obcí například v Osoblaze na Bruntálsku.

V odlehlých oblastech na západě Čech překvapivě neboduje Zeman, ale Jan Fischer, který zvítězil v řadě pohraničních obcí chebského okresu, především v Aši a Hranicích. Nadprůměrné výsledky měl v broumovském, šluknovském a také frýdlantském výběžku, kde rovněž vyhrál.

Jiří Dienstbier získal nadprůměrnou podporu v levicových okresech, v okresním městě Tachov dokonce porazil veškerou konkurenci. Relativně dobře se prosadil i ve velkých městech. I když v celkové bilanci prohrál s Fischerem souboj o třetí místo o 0,2 procenta, v Praze, Brně, Plzni, Olomouci, Hradci Králové a dalších metropolích ho s přehledem porazil.

 

Právě se děje

Další zprávy