Osobnosti představily výzvu za zvolení Schwarzenberga

Domácí ČTK Domácí, ČTK
2. 1. 2013 12:54
Iniciativa více než 130 známých osobností vznikla nezávisle na oficiální kampani
Karel Schwarzenberg.
Karel Schwarzenberg. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Přes 130 osobností představilo ve středu výzvu za zvolení Karla Schwarzenberga (TOP 09) prezidentem. Je podle nich mezi kandidáty jediným pokračovatelem někdejšího československého a českého prezidenta Václava Havla.

Mezi autory výzvy, kterou chtějí až do voleb šířit mezi občany, jsou především lidé s Havlem v minulých letech spojeni a spojováni.

Ministr zahraničí Schwarzenberg je kandidátem vládní TOP 09. Pokud volbu kvůli stížnosti senátora Tomia Okamury neodloží Ústavní soud, měli by lidé k prvnímu kolu jít už 11. a 12. ledna.

 

Výzvu představili hudebník Michael Kocáb, právník a bývalý politik Jan Ruml, sociolog Ivan Gabal, někdejší Havlův mluvčí Ladislav Špaček či exprezidentův bratr Ivan Havel.

Ustaven byl také Výbor za zvolení Karla Schwarzenberga prezidentem, jehož tajemníkem se stal bývalý Havlův spolupracovník Vladimír Hanzel.

"To, co děláme, není součástí volební kampaně Karla Schwarzenberga," zdůraznil Gabal s tím, že signatáři byli oslovováni zcela nezávisle na oficiální kampani. Podle Kocába je výzva nezávislou občanskou iniciativou.

Mezi signatáři dokumentu nazvaného Výzva tříkrálová jsou mimo jiné režisér Miloš Forman, herec Jan Tříska, herec a scénárista Zdeněk Svěrák, hudebníci David Koller, Ondřej Soukup nebo Michal Pavlíček, olympionička Věra Čáslavská, dirigent Libor Pešek, biskup Václav Malý, diplomat Martin Palouš a další.

Výzva kromě jiného zdůrazňuje, že Schwarzenberg je mužem zkušeností, právního vzdělání, dlouholetým Havlovým spolupracovníkem a přítelem, znalým českých tradic a dějin.

Nezávisle na této výzvě podporují Karla Schwarzenberga i jiné známé osobnosti v rámci jeho oficiální kampaně. Podívejte se na video.

 

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Je Karel Schwarzenberg také vaším kandidátem?

 

Právě se děje

Další zprávy