Okamurovu stížnost bude řešit kritik volby Rychetský

Domácí ČTK Domácí, ČTK
28. 12. 2012 10:40
Kvůli Okamurově stížnosti je ve hře odklad voleb nového prezidenta
Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.
Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. | Foto: Jan Langer

Brno - Stížností senátora Tomia Okamury se bude jako soudce zpravodaj zabývat předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

V minulosti přitom vyjádřil pochybnosti o vhodnosti právní úpravy přímé volby prezidenta.

Stížnost Okamury, kterého Nejvyšší správní soud z boje o Hrad vyřadil, v pátek dostal na starost podle abecedního "kolečka", které soud uplatňuje při rozdělování kauz jednotlivým soudcům.

Rychetský nyní připraví návrhy, o kterých bude rozhodovat plénum Ústavního soudu. "Připravím několik variant," řekl Rychetský.

Jako zpravodaj nemá samostatnou rozhodovací pravomoc, o všech úkonech hlasuje celý soubor soudců. Ti poprvé společně zasednou v pátek 4. ledna, poté znovu v pondělí a podle potřeby i v dalších dnech. První kolo voleb je naplánováno na 11. a 12. ledna.

Ústavní soud může volbu prezidenta odložit

Ve hře je odklad voleb, což je v pravomoci Ústavního soudu. Stejně tak ale mohou volby normálně proběhnout, zatímco se budou ústavní soudci zabývat Okamurovou stížností.

"Bude skutečně záležet na většinovém názoru pléna," uvedl Rychetský. V plénu nyní zasedá 13 soudců, koncem ledna jejich počet poklesne na 12. Ke zrušení jakékoliv právní normy nebo její části je potřeba devět soudců.

Senátor Tomio Okamura.
Senátor Tomio Okamura. | Foto: Ludvík Hradilek

Okamura požádal ve čtvrtek Ústavní soud o odklad prezidentských voleb. Ve své stížnost napadl části ústavy i prováděcí zákon k přímé volbě hlavy státu. Hlavní autorkou této stížnosti je advokátka a neúspěšná prezidentská kandidátka Klára Samková.

Podle Okamury je zákon o přímé volbě právní a ústavní paskvil. České zákonodárce obvinil v souvislosti se zákony o přímé volbě z "ošálení" lidí.

"Svobodné volby nejsou všechno, zejména pokud lze o přívlastku 'svobodné' a zejména 'spravedlivé' úspěšně pochybovat," uvedl mimo jiné Okamura, který žádá návrat do prezidentského klání.

Řada ústavních soudců je nyní na dovolené. Stížnost už však dostali prostřednictvím elektronické pošty, aby si ji mohli prostudovat.

Rozhodnutí vnitra a Nejvyššího správního soudu už dříve začal zkoumat analytický odbor Ústavního soudu, který shromažďuje soudcům podklady. V pátek soud obdrží z ministerstva vnitra potřebný spisový materiál včetně podpisových archů.

 

Právě se děje

Další zprávy