Studenti chtějí za prezidenta Franze, straníci propadli

Jakub Novák
12. 12. 2012 20:40
Franz získal téměř 41 procent hlasů, s velkým odstupem před Fischerem a Schwarzenbergem
Vladimír Franz u studentů boduje.
Vladimír Franz u studentů boduje. | Foto: Zdeněk Šmída, Facebook, Vladimír Franz prezidentem

Praha - Ve studentských prezidentských volbách s přehledem zvítězil hudebník Vladimír Franz.

Studenti středních škol mu ve volbách dali 40,7 procenta hlasů.

S poměrně velkým odstupem skončil jako druhý Jan Fischer s 19,4 procenta, třetím byl kandidát TOP 09 Karel Schwarzenberg s 14,6 procenta hlasů.

"V případě studentských prezidentských voleb zvítězil kandidát, kterého mladí lidé vnímají jako nepolitika; kandidát, který se z jejich pohledu politikou neušpinil. Jeho nekonformita a způsob vystupování jsou jim zřejmě sympatické. Studentskou volbu lze tedy chápat jako určitý protest vůči establishmentu," uvedl ředitel programu Jeden svět na školách Karel Strachota.

"Před politickými stranami a jednotlivými politiky tak stojí nelehký úkol: dělat politiku, která dokáže v mladých lidech vzbudit důvěru," dodává Strachota.

O nechuti ke stranickým kandidátům mezi mladými svědčí také pohled na druhý konec žebříčku, kde s 3,2 procenta hlasů skončili Přemysl Sobotka a Jiří Dienstbier.

Ve volbách nanečisto pořádaných společností Člověk v tísni mohli žáci vybírat z osmi kandidátů - těch, kteří se dostali na kandidátní listinu ministerstva vnitra z 23. listopadu - z této volby tak byli vyřazeni Vladimír Dlouhý, Jana Bobošíková a Tomio Okamura.

Podívejte se: Studenti volili prezidenta. Nanečisto

Voleb se účastnilo celkem 441 škol, z toho 172 gymnázií, 233 středních odborných škol a 36 učilišť. Ve volebních urnách se sešlo celkem 61 499 platných hlasovacích lístků.

Možnost volit měli všichni studenti starší 15 let ze škol, z organizačních důvodů byly volby pouze jednokolové.

Vladimíru Franzovi se podařilo zvítězit na všech typech škol ve všech krajích. Co se výsledků kandidátů v jednotlivých krajích týče, lze pozorovat ve valné většině podobné trendy, pouze s několika výjimkami.

Také tendence v závislosti na typu školy jsou si podobné - výjimkou je Karel Schwarzenberg, který výrazněji zabodoval u studentů gymnázií, ale naopak ztratil na středních odborných školách a učilištích, kde ho dohnal a předstihl Miloš Zeman.

 

Právě se děje

Další zprávy