Nový problém přímé volby: Může znevýhodnit kandidáty

Lucie Stuchlíková Lucie Stuchlíková
12. 12. 2012 14:44
Kandidáti čekající na rozhodnutí soudu nemohou mít své zástupce ve volebních komisích
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Volbu prezidenta komplikuje další problém. Jana Bobošíková, Tomio Okamura a Vladimír Dlouhý, o jejichž kandidatuře má rozhodnout Nejvyšší správní soud, nemohou mít své členy ve volebních komisích.

Soud ve čtvrtek oznámí, zda se někdo z trojice vyřazených kandidátů do souboje o prezidentský post vrátí. Jenže termín pro registraci členů do volebních komisí končí už ve středu.

Nominovat své komisaře mohou pouze zaregistrovaní kandidáti, což v tuto chvíli Bobošíková, Okamura ani Dlouhý nejsou.

Advokátka Klára Samková Aktuálně.cz řekla, že jde o protiústavní stav. Zařadí ho do své chystané stížnosti k Ústavnímu soudu. Kdy ji podá, by měla Samková oznámit do Vánoc.

"Zejména paní Bobošíková, o jejímž angažmá dle mého není pochyb, se dostane do nepříznivé situace. Neexistuje mechanismus, podle kterého by se mohli kandidáti doplňovat dodatečně," uvedla Samková.

Bobošíková prý na problém upozorňovala. "Poškozuje nás to a považujeme to za závažný nedostatek. Jsme vyřazeni z možnosti kontroly. Všichni víme, jak bez kontroly dopadlo sčítání podpisů pro kandidáty," konstatovala Bobošíková.

"Tímto postupem je jednoznačně porušeno moje právo na rovný přístup v možnosti kandidovat na funkci prezidenta ČR a daným postupem je dle mého názoru porušena i Ústava," řekl Okamura.

Ministerstvo vnitra doporučilo starostům, aby se jmenováním komisí vyčkali až do verdiktu NSS. Tím by ale úřady porušily zákon, který jasně stanoví, že členy komise je třeba delegovat nejpozději 30 dní před volbou. "Je neuvěřitelné, že ministerstvo vyzývá k porušování zákona," dodala Bobošíková.

Z komentáře ministerstva vyplývá, že o porušení zákona ví, ale doufá, že si na něj nikdo nebude stěžovat. "Je pravděpodobnější varianta, že by se na soud spíše obrátili dodatečně zaregistrovaní kandidáti, kteří nemohli do okrskových komisí nominovat své zástupce, než naopak," uvedl mluvčí ministerstva Vladimír Řepka.

"Pikantní přitom je, že i ty parlamentní strany, které nevyslaly svého zástupce do soutěže o funkci prezidenta, mají právo své zástupce do volebních komisí vyslat. Pokud tedy u nejvyššího správního soudu nebo u Ústavního soudu uspěji, budou správnost hlasů kontrolovat například zástupci strany LIDEM nebo KSČM, avšak já nebudu mít možnost se o správnosti sčítání hlasů přesvědčit," dodal Okamura.

Ministerstvo: Máme to správně

Tři kandidáti byli z prezidentské volby vyřazeni, protože podle ministerstva vnitra nezískali 50 tisíc potřebných podpisů. Podle kritiků ale ministerstvo při výpočtu chyb postupovalo špatně.

Místo, aby sečetlo a následně zprůměrovalo chybovost ve dvou kontrolních vzorcích, jejich hodnoty pouze sečetlo. V důsledku toho odečetlo kandidátům více hlasů.

Ministerstvo je nicméně přesvědčeno o správnosti postupu, hájí se tím, že musí dbát přesného znění zákona. "Samozřejmě chápu, že mohou existovat i jiné výklady zákona ohledně výpočtu platných hlasů, než zvolili ministerští úředníci, nicméně varianta, kterou použili, byla veřejně deklarovaná již od samého počátku přípravy zákona," uvedl k tomu ministr Jan Kubice.

Spor má do 13. prosince posoudit Nejvyšší správní soud. Největší šance má Bobošíková, Dlouhému a Okamurovi nepomůže ani správný výpočet. Ať už bude jeho rozhodnutí jakékoli, prezidentská volba s největší pravděpodobností půjde před Ústavní soud. Hrozí tedy odložení lednového termínu.

"Rozhodně budu žádat o odkladný účinek. Ale i kdyby odkladný účinek stížnost neměla a soud mi pak dal za pravdu, byla by volba neplatná," dodala Samková.

 

Právě se děje

Další zprávy