Voda teď klesá. Ale může být už brzy hůř

Zpravodajové Aktuálně.cz, ČTK
3. 4. 2006 22:59
Česko - Voda pomalu klesá, ale už za několik hodin mohou deště vše změnit.V ohrožení je hlavně Morava. Uvnitř REPO z Jevišovky a ON-LINE .

Zatímco v Čechách už na horách odtálo bezmála 80 procent sněhu, v Beskydech a Jeseníkách ho zůstává téměř polovina. Pokud by v polovině týdne do teplého počasí zapršelo, mohou znovu hladiny moravských řek výrazně stoupnout.

Svou prognózu dalšího vývoje počasí zpřesní meteorologové v úterý.

Kritická situace i nadále panuje v Ústí a na Mělnicku. Na Jevišovce stále hrozí evakuace.

Mimořádné opatření, které v noci na dnešek vyhlásila vláda, platí do půlnoci 10. dubna. Nouzový stav začne platit na území Jihočeského, Středočeského, Ústeckého, Pardubického, Jihomoravského, Olomouckého a Zlínského kraje.

Povodeň si dnes vyžádala další oběť - již sedmou. Utonulého muže našli policisté a hasiči v řece Třebovce v Dlouhé Třebové na Ústeckoorlicku.

Hasiči stále pátrají po malém chlapci, který se v neděli vpodvečer ztratil v Kraslicích na Sokolovsku.

O dramatické situace nebyla o víkendu nouze v jižních Čechách na řece Lužnici, na dolním toku řeky Labe, především v Hřensku a na Moravě, kde byly nejohroženějšími místy Olomouc a obec Jevišovka.

Infobox

Aktuální situace k 17:30

Nejvážnější situace:

  • Ústí nad Labem - Labe stále ještě nekulminovalo, ve městě je zavřený Mariánský most. 
  • Dolní tok Dyje - nejvážnější je situace u čtyř obcí na Břeclavsku: Novosedel, Drnholce, Nového Přerova a Jevišovky.

Hladina se zvedá:

  • Labe ve středních Čechách - v Mělníku začíná kulminovat, neměla by ohrozit větší území, než dosud. Kulminaci se blíží
    Labe i v Brandýse nad Labem, kvůli poškozenému pilíři je zde uzavřen důležitý most.

Voda opadává:

  • Povodí Vltavy - včetně Lužnice a Sázavy. 
  • Olomoucký a Jihomoravský kraj - klesá hladina Dyje ve Znojmě, kde skončila evakuace, i na řece Jihlavě v Ivančicích na Brněnsku a v Olomouci.
  • Pardubický a Královéhradecký kraj - hladiny řek již nestoupají.

Olomouc zažila nejdramatičtější víkend od roku 1997, kdy se městem prohnala ničivá povodeň. Vedení města muselo tentokrát evakuovat své obyvatele nadvakrát. Nejprve v sobotu nad ránem povážlivě stoupla hladina Moravy, o 24 hodin později se situace opakovala.

Spory u Břeclavi

Nejkritičtějším místem na jižní Moravě bylo o víkendu okolí Jevišovky a Novosedel na Břeclavsku, a trvá to i v pondělí.

Novosedly začala ohrožovat voda z protržené hráze rakouského potoka Bock Graben, k prvním domům by mohla dorazit kolem 10. hodiny. Zatím se tak ale nestalo a evakuace nezačala.

Hejtman Stanislav Juránek v neděli odpoledne vyhlásil také evakuaci téměř 4000 lidí právě v okolí Jevišovky. Tam se protrhl železniční násep, a obyvatele tak ohrožuje pětisethektarové jezero.

Tamní starostové na Břeclavsku o riziku záplav z obřího jezera vědí, přesto zatím podle nich není evakuace celých obcí nutná a proti rozhodnutí hejtmana se vzbouřili. "Lidé vědí, co mají dělat, a náhradní ubytování je zajištěno," řekl například starosta Drnholce Josef Čapek.

Kdy vystoupá Labe?

V Ústí nad Labem v noci na pondělí voda podle očekávání zaplavila nájezd na Mariánský most, který je tak mimo provoz. S vypětím sil se daří hasičům čerpat vodu z nájezdu na Benešův most, který je nyní jedinou spojnicí pro automobilovou dopravu s částí Střekov. Doprava kolabuje v Děčíně.

Řeka do rána vystoupala na 870 centimetrů, což značí, že vody přibývá pomaleji, než úřady čekaly. Kritické hranice tudíž Labe pravděpodobně dosáhne až na sklonku pondělí, vše závisí na vývoji počasí v Česku.

Na kulminaci Labe čekají i lidé v obcích na Mělnicku. Počítá se přitom s evakuací přibližně 2000 obyvatel. Kvůli poškození jednoho z pilířů byl uzavřen most mezi Brandýsem nad Labem a Starou Boleslaví.

Protože v neděli hladina řeky stoupla "jen" o centimetry, na Litoměřicku odložili evakuaci občanů. Opustit domovy naopak museli obyvatelé Hřenska na Děčínsku. Během dne se pozastavil růst hladiny Ohře. Mimo domov je kvůli záplavám zatím asi 1000 lidí.

 

V obcích a městech podél Labe platí stav nebezpečí, který umožňuje starostům přivolat na pomoc armádu nebo nařídit evakuaci. Kromě dopravních komplikací a potopeného Hřenska není podle šéfů povodňových komisí situace dramatická.

Olomouc: voda na dny

Dramatická neděle v Olomouci vyvrcholila krátce po půlnoci, kdy se protrhla hráz v Horce nad Moravou a voda se valila na město. Kritické předpovědi se naštěstí nenaplnily a voda částečně zalila okrajové části města.

Hladina Moravy pak dosáhla svého maxima a od té doby klesá. Stejně jako její horní přítoky.

Proto už štáb rozhodl, že ukončí evakuaci ve všech částech města kromě Černovíra. Tato část zůstává ze tří čtvrtin zatopena a Černovír je uzavřen. V ulicích hlídají policisté, hasiči odčerpávají vodu zpět do Moravy tak, aby se její hladina mezi domy nezvyšovala. Voda zůstává také v Chomoutově.

Velká voda z Olomouce nezmizí ihned, podle odhadů to bude trvat dny. Hladina bude klesat pomaleji, než stoupala, asi jeden až dva centimetry za hodinu. V horních úsecích řeky však stále taje sníh, pokles se tedy podle odborníků může zastavit.

Ředitel závodu Povodí Moravy Mojmír Pehal vidí zatím situaci optimisticky. "Prognózy jsou příznivé," řekl. Odhaduje, že pokud nebude pršet, Morava by v dalších dnech mohla poklesnout na druhý stupeň povodňové aktivity.

 

Právě se děje

Další zprávy