Červen přinese nadprůměrné teplo

ČTK, dom
31. 5. 2007 15:50
Tropická vedra by ale být neměla

Praha - Po ochlazení, které provázelo poslední dny, by se měly teploty znovu vyšplhat výše. Víkend ale bude provázet déšť, zejména sobota zřejmě proprší.

Vyplývá to z údajů, které na svém webu zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Podle meteorologů začne do střední Evropy od východu zasahovat mělká brázda nižšího tlaku vzduchu.

V pátek tak bude přes den polojasno. Místy se mohou objevit přeháňky, ojediněle bouřky. Nejvyšší teploty se budou pohybovat od 21 do 25 stupňů Celsia.

Výletníky a sportovce asi nepotěší počasí v sobotu, kdy meteorologové očekávají zataženo s deštěm a teploty kolem 21 stupňů. V neděli se obloha trochu vybere, ale bude stále oblačná a rovněž s možným deštěm.

V pondělí se o poznání vyjasní a teploty se dostanou až na 24 stupňů Celsia.

Červen přinese nadprůměrné teplo

Červen bude podle dlouhodobé předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu nadprůměrně teplý. K tropickým teplotám, které překračují 30 stupňů Celsia, by nicméně neměl dospět.

Nejteplejší má být konec první červnové dekády, kdy teploty vyšplhají k 29 stupňům. V prvních červnových dnech by neměly překročit 25 stupňů. Celý měsíc by měli lidé počítat i s přeháňkami a občasnými bouřkami, co do srážek bude poslední měsíc školního roku průměrný.

Do příští neděle by mělo být v Čechách a na Moravě spíše oblačno či zataženo s deštěm a přeháňkami. Objevit se mohou také bouřky. Noční teploty budou klesat k 16 až 10 stupňům Celsia, denní vystoupí většinou k 19 až 25 stupňům Celsia, později k 29 stupňům.

Podobná bude i následující dekáda. Noční teploty by mezi 11. a 20. červnem měly klesat ke 14 až osmi stupňům, denní očekávají meteorologové v rozmezí 20 až 26 stupňů. Obloha by měla být polojasná s přeháňkami a bouřkami.

Poslední předprázdninové dny by měly mít obdobný charakter. Od 21. června má být postupně oblačno až polojasno s přeháňkami a bouřkami. Nejnižší teploty se budou v noci pohybovat mezi 16 až 10 stupni, ve dne by mělo být 19 až 25 stupňů. Krátce před rozdáváním vysvědčení zřejmě budou teploty znovu stoupat k 29 stupňům.

 

Právě se děje

Další zprávy