Sníh zasypává Moravu, napadlo i 35 cm

Redakce DOM, čtk
20. 3. 2007 10:31
Česko - Na Moravě hustě sněží, do terénu vyjela veškerá technika. Snaží se pomoci řidičům, kteří kloužou v přezutých automobilech. Uvnitř: AUDIO

Jarní teploty a zprávy o nejmírnější zimě za 125 let jsou minulostí.

Komplikacím v dopravě čelí sever Moravy, potíže čekaly na řidiče i v Olomouckém a Zlínském kraji či na Vysočině. Starosti se sněhem mají i jihočeští silničáři.

Zima se vrátila i na Vsetínsko. "Do terénu vyjela veškerá dostupná technika včetně smluvních traktorů s radlicemi," potvrdil Michal Lysák, dispečer zimní údržby ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku. Vozovky jsou podle jeho vyjádření sjízdné jen s nejvyšší opatrností.

V Beskydech a Jeseníkách komlikují dopravu kamiony, které uvízly v kopcích. Řidiči kamionů mají problémy i na Šumavě, kde někteří zůstali stát na silnici mezi Horní Vltavicí a Kubovou Hutí.

Problémy jsou i na D1 v oblasti Vysočiny

Dohlednost je podle dopravního dispečinku vlivem srážek snížená i na dálnici D1. Tam musejí řidiči počítat s proměnlivým počasím. Zatímco u Prahy po ránu jen mrholilo, na Českomoravské vrchovině a na Moravě stále sněží.

Český hydrometeorologický ústav vydal už v pondělí varování před hustým sněžením, které platí do středečního poledne.

Meteorologové doporučují omezit cestování, na horách radí nasadit sněhové řetězy a vzít si nářadí k případnému vyproštění vozidla.

Varování platí už pro všechny kraje České republiky: sněžení přichází od východu, sněžit začne ve vyšších polohách i v Čechách.

První "naléhavá" místa

Tři místa Moravskoslezského kraje byla včera první, na nichž Ředitelství silnic a dálnic vyhlásilo druhý ze tří stupňů: tedy "naléhavá situace". Dvě na Novojičínsku, jedno poblíž hranic se Slovenskem, na silnici z Rožnova pod Radhoštěm.

V průběhu večera začala přibývat další: v Libereckém a Zlínském kraji na hraničních přejezdech ve vyšší nadmořské výšce. V Karlovarském kraji bylo takových míst devět, všechny na silnicích nižších tříd.

Výstraha před sněhovými jazyky či závějemi platí od půlnoci do středečního poledne pro Středočeský, Jihočeský, Pardubický a Královéhradecký kraj, dále pro Vysočinu, Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj.

Až půl metru nového sněhu

Ve středu budou srážky během rána a dopoledne slábnout.

Meteorologové očekávají, že napadne v polohách nad 400 metrů pět až 15 centimetrů, v polohách nad 800 metrů 15 až 30 centimetrů, v Jeseníkách a v Beskydech kolem 50 centimetrů nového sněhu.

Ve druhé polovině noci na úterý začne ve východní polovině území vát čerstvý vítr, ve vyšších polohách s nárazy kolem 54 kilometrů za hodinu, který bude v polohách nad 600 metrů místy vytvářet sněhové jazyky, na horách ojediněle i závěje.

Podle meteorologů bude chladnější počasí s přívaly sněhu jen krátkodobé. O víkendu prý teploty opět stoupnou a vrátí se jarní počasí. "Ochlazení je dočasné. Na konci týdne může sněžení pouze odznívat. V sobotu a v neděli už má být tepleji," uklidňuje Hofman.

Sníh se žene z Rakouska 

Těsně před začátkem kalendářního jara se dnes v Rakousku po rekordně teplé zimě výrazně ochladilo a na mnoha místech se znovu objevil sníh. Husté sněžení v nadmořských výškách od 600 metrů zasáhlo zvláště spolkové země Tyrolsko, Vorarlbersko, Salcbursko a Korutany.

Řada míst hlásí již dnes 20 až 40 centimetrů nového sněhu, do úterka se ve vysokohorských oblastech očekává dalších 30 až 50 centimetrů. Provozovatelé vleků a lyžařských areálů ve středních polohách doufají, že si po špatné sezoně přece jen aspoň částečně spraví chuť a ještě něco dohoní ze ztracených tržeb.

Řidiči však mají nové starosti. Ve vyšších polohách je na silnicích sněhová kaše a horské průsmyky jsou mnohde opět sjízdné jen se zimním vybavením, včetně řetězů.

 

Právě se děje

Další zprávy