Letošní zima byla nejteplejší za 125 let

ČTK
16. 3. 2007 9:20
Washington - Letošní zima na severní polokouli byla nejteplejší od roku 1880, kdy se začaly systematicky vést záznamy o počasí.
Teplo bylo i v Česku a nejen v lednu.
Teplo bylo i v Česku a nejen v lednu. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Vyplývá to ze zprávy, kterou ve čtvrtek zveřejnil americký Národní úřad pro výzkum oceánů a atmosféry (NOAA) a o níž píše agentura Reuters. Vědci předpovídají, že rok 2007 by mohl být celkově nejteplejším rokem.

Teplota zemského povrchu i oceánů se od loňského prosince do letošního února pohybovala 0,72 stupně Celsia nad průměrem naměřeným ve 20. stoletím. Zimní měsíce byly letos teplotně nadprůměrné v převážné části Evropy, Asii, západní Africe, jihovýchodní Brazílii a severovýchodní části Spojených států.

Současný pohled na krajinu není příliš zimní. "Letos bylo suché léto a velmi dlouhý a teplý podzim, který vlastně ještě neskončil. To jsou mimořádně dobré podmínky pro kůrovce. Dřevo ležící na zemi pro něj bude na jaře atraktivní," upozorňuje Josef Bálek na to, že jedna lesní kalamita se může snadno změnit v jinou.
Současný pohled na krajinu není příliš zimní. "Letos bylo suché léto a velmi dlouhý a teplý podzim, který vlastně ještě neskončil. To jsou mimořádně dobré podmínky pro kůrovce. Dřevo ležící na zemi pro něj bude na jaře atraktivní," upozorňuje Josef Bálek na to, že jedna lesní kalamita se může snadno změnit v jinou. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Naopak podprůměrné teploty zaznamenali v centrální části USA a v některých oblastech Saúdské Arábie. Vědci poukazují na to, že deset nejteplejších roků lidstvo zažilo v období od roku 1995. Za mimořádně mírnou zimu podle vědců z NOAA může klimatický jev El Niňo, který ohřál hladinu východního Tichého oceánu.

"Netvrdíme, že tato zima je důkazem vlivu skleníkových plynů," říká Jay Lawrimore z NOAA. Dodal nicméně, že měření bylo součástí Mezinárodního panelu pro změny klimatu, který počátkem února přišel se závěrem, že klima na Zemi se mění a že k těmto změnám s velkou pravděpodobností přispívá lidská činnost.

Během minulého století se průměrná teplota zemského povrchu podle NOAA zvýšila o 0,06 stupně Celsia za deset let, nicméně od roku 1976 začala teplota stoupat daleko výrazněji. V průběhu jedné dekády od té doby teplota vyroste o 0,18 stupně Celsia.

 

Právě se děje

Další zprávy