Mimořádně teplá zima, březen už nepomůže

27. 2. 2007 11:29
Praha - Meteorologové potvrdili, co už všichni tuší - letošní zima je mimořádně teplá. Stejné je to i ve světě. Jen pět roků bylo v minulosti teplejších, než ten loňský.
To je letošní zima. Jahody v lednu.
To je letošní zima. Jahody v lednu. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Ani únor nevybočil z řady nadprůměrně teplých měsíců. Už před jeho koncem meteorologové spočítali, že byl o 3,5 stupně teplejší, než je dlouhodobý normál. "To znamená, že uplynulá zima bude mimořádně teplá," řekl dnes ČTK klimatolog Jan Pretel.

Březen už podle něj nemůže nic zvrátit. Nejteplejší od roku 1961 již podle meteorologů byly listopad a leden.

Pretel připomněl, že nadprůměrně teplé byly všechny podzimní měsíce i začátek nového roku, a tudíž bude nad průměrem i půlrok zahrnující období od loňského října do letošního března. Nedovoluje si ale předem odhadnout, zda právě končící zima bude nejteplejší v historii měření na území České republiky.

Podle informace zveřejněné na internetové stránce Českého hydrometeorologického ústavu je již dnes jasné, že se bude jednat o jeden z nejteplejších únorů na území ČR od roku 1961.

Ani jeden den nebyly teploty pod normálem

Od začátku měsíce se nevyskytl den, kdy by byla průměrná denní teplota v ČR pod dlouhodobým normálem a ani poslední dva dny měsíce na tom nic nezmění. Prozatím je únor teplotně nadnormální o 3,5 stupně. Letošní leden byl nejteplejší za posledních 46 let. Průměrná měsíční teplota dosáhla 3,5 stupně Celsia, což je o 5,2 stupně více, než činí dlouhodobý normál.

Zima bez sněhu. Tahle trocha spadla koncem ledna.
Zima bez sněhu. Tahle trocha spadla koncem ledna. | Foto: Aktuálně.cz, Ludvík Hradílek

Na celém území státu mrzlo celý den během prvního měsíce roku pouze jednou, a to 26. ledna. Naopak na řadě míst padaly během měsíce teplotní rekordy. Nadprůměrně teplý byl v Česku celý loňský rok, kdy byla teplota v republice o 0,6 stupně Celsia vyšší, než kolik činí průměr za posledních 30 let.

Do celkového hodnocení roku se promítly velmi teplý podzim, ale na druhou stranu i neobvykle dlouhá a poměrně tuhá zima.

V celkové statistice tak chladné jaro vyrovnalo vysoké teploty konce roku. Celý loňský rok byl v ČR šestým až osmým nejteplejším za dané období.

Loňský rok? Šestý nejteplejší

Podle Světové meteorologické organizace by se loňský rok mohl stát šestým nejteplejším rokem od doby, kdy se vedou podrobné záznamy o počasí.

Počátkem ledna zase britští meteorologové zveřejnili předpověď, podle níž by se rok 2007 mohl stát rekordně nejteplejším - kvůli globálnímu oteplování a klimatickému fenoménu El Niňo.

Kombinace těchto dvou faktorů podle nich vyžene letos průměrné teploty nad rekord z roku 1998. Všech dosavadních nejteplejších deset let se podle Světové meteorologické organizace datuje od roku 1994.

 

Právě se děje

Další zprávy