Silnice jsou sjízdné, ale hrozí náledí

sim, čtk
30. 12. 2006 7:50
Praha - Přijde opět oteplení, slibují pro silvestrovskou noc meteorologové. Po mírném ochlazení se i na silnice opět vrátí "jaro", náledí se tvoří jen v horských oblastech.  Uvnitř: FOTOGALERIE

Nejhorší situace je na Bruntálsku, kde se ve vyšších polohách tvoří na silnicích druhých a třetích tříd náledí. Řidiči by si měli dávat pozor hlavně na průjezdy lesními úseky.

Dnes končí platnost upozornění, že na celém území Česka se může tvořit náledí. Meteorologové v nové předpovědi předvídají, že do nového roku vstoupíme "jarním" počasím. Výstraha před náledím platí do 12:00.

Řidiči by však měli být pozorní zejména na komunikacích, které nebyly chemicky či jinak ošetřeny. 

Prohlédněte si fotogalerii: JAK SE O SVÁTCÍCH BOJOVALO V KRKONOŠÍCH O SNÍH

Jak vypadala dnes ráno situace v jednotlivých krajích

  • Liberecký kraj

V Libereckém kraji napadlo od čtvrtečního večera kolem deseti centimetrů sněhu. Hlavně na vozovkách nižších tříd tak ještě dnes ráno ležela místy vrstva rozbředlého sněhu, a silničáři proto doporučují jezdit opatrně. Hlavní tahy jsou většinou holé a mokré.

  • Praha

V hlavním městě byly dnes ráno hlavní silniční tahy mokré a sjízdné se zvýšenou opatrností. Na vedlejších komunikacích místy ležely zbytky rozbředlého či rozježděného sněhu.

  • Středočeský kraj

Silnice ve Středočeském kraji jsou dnes s opatrností sjízdné. Některé úseky vozovek nižších tříd, například na Nymbursku, Kutnohorsku, Kolínsku nebo Příbramsku, mohou namrzat. Informují o tom středočeská pracoviště správy a údržby silnic.

Teploty se v kraji pohybují od minus sedmi stupňů do nuly. Je polojasno nebo skoro zataženo. Místy se tvoří mlha, například na Čelákovicku je s dohledností do 100 metrů.

Dálnice, rychlostní komunikace a silnice první třídy jsou po chemickém ošetření mokré nebo vlhké. Na Benešovsku, Rakovnicku a Příbramsku leží na některých vozovkách třetí třídy slabá ujetá vrstva sněhu krytá posypem.

  • Jihočeský kraj

Na silnicích nižších tříd v celém Jihočeském kraji se dnes tvoří ledovka. Místy náledí vzniká ze zledovatělých zbytků sněhu a někde přimrzá padající mlha, která také snižuje viditelnost. Silničáři radí řidičům velmi opatrnou jízdu, vyplývá z informací Správy a údržby silnic Jihočeského kraje.

Námraza řidičům komplikuje jízdu také na cestách první třídy na Šumavě, které silničáři udržují pouze inertním posypem. Teploty v kraji se dnes ráno pohybovaly od minus devíti do jednoho stupně Celsia. Je zataženo, místy jasno, bezvětří a na mnoha místech regionu se tvoří mlhy.

  • Jihomoravský kraj

Noční sněžení v pátek ráno nijak výrazně nezkomplikovalo jízdu ani po jihomoravských silnicích. Většina z nich je sjízdná, někde se ještě drží zbytky rozbředlého sněhu. Sníh pomalu taje, ale nenamrzá. Například břeclavské silnice zasypaly asi dva centimetry sněhu. První třída je po ránu mokrá ale sjízdná, na silnicích nižších tříd leží zbytky sněhu, a proto silničáři doporučují zvýšenou opatrnost. Na Vyškovsku ještě silničáři upravují silnice ve vyšších polohách, jinak jsou ale všechny komunikace sjízdné.

  • Olomoucký kraj

Silnice v Olomouckém kraji, které pokryl v pátek ráno sníh, jsou dnes již téměř holé. Na mnoha místech však řidičům komplikuje cestu mlha. Správci cest varují, aby motoristé jezdili se zvýšenou opatrností. I přes posyp mohou cesty někdy namrzat. Teplota se pohybuje pod bodem mrazu.

"Vozovky na Prostějovsku jsou po chemickém posypu, máme zde lokální mlhy. Cesty mohou namrzat především ve vyšších polohách, ale počítáme, že teplota už půjde nahoru," řekl ČTK dispečer prostějovských silničářů.

Silnice k ránu namrzaly také na Šumpersku. "Máme zde také místní mlhy. Na vozovkách, které sypeme drtí, leží nesouvislá vrstva sněhu," řekl dispečer šumperských silničářů.

Souvislá mlha pokrývá také silnice na Přerovsku, kde se teplota pohybuje až šest stupňů pod nulou. "Namrzat to může, ale cesty jsme sypali. Vzhledem k mlze by měli řidiči jezdit se zvýšenou opatrností," uvedl dispečer tamních silničářů.

S mlhou se mohou řidiči setkat také na svých cestách po Olomoucku. Vozovky podle správců cest však nikde nenamrzají. Upozorňují ale na zhoršenou viditelnost.

  • Severní Morava

Silnice druhých a třetích tříd jsou v Beskydech po pátečních přeháňkách pod několikacentimetrovou vrstvou sněhu, ve vyšších oblastech jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností. V Jeseníkách si musejí dát řidiči pozor hlavně na silnicích prvních tříd, které jsou po chemickém ošetření mokré a v lesních úsecích mohou namrzat, zjistila ČTK od dispečerů Správy silnic Moravskoslezského kraje.

V okolí Frýdku-Místku bylo po ránu polojasno a dobrá viditelnost, cestování ale mohou řidičům zkomplikovat zbytky sněhu po pluhování. V horských oblastech leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem, která je sjízdná jen se zvýšenou opatrností.

Na Bruntálsku komplikují dopravní situaci mlhy. Všechny silnice jsou holé a mokré, ve vyšších polohách mohou namrzat.

  • Zlínský kraj

Náledí, mrznoucí mlhy či zbytky sněhu na komunikacích dnes čekají na řidiče v některých oblastech ve Zlínském kraji. Opatrní musejí být zejména na Vsetínsku a Kroměřížsku, na Uherskohradišťsku a Zlínsku je naopak situace dobrá, řekli ČTK silničáři.

Na Vsetínsku jsou silnice udržované chemicky mokré, místy se zbytky sněhové kaše. Na ostatních vozovkách je většinou ujetá vrstva sněhu, ve vyšších polohách navíc namrzlá. Řidiči tak musejí být velmi opatrní. Na Kroměřížsku zase silničáři varují před namrzáním mlhy, místy může být i náledí.

  • Plzeňský kraj

První sníh v Plzeňském kraji, který napadl ve čtvrtek večer, nezpůsobil na silnicích v regionu žádné problémy. Vozovky jsou většinou holé a mokré, v horských polohách Šumavy a Českého lesa se drží dva až pět centimetrů posypaného sněhu. Teploty v regionu se pohybují kolem nuly, námrazy se netvoří. "Namrzlé to nikde není, ani ve vyšších polohách na Sušicku, kde jsou dva až tři centimetry rozbředlého sněhu," řekl ČTK dispečer klatovských silničářů.

  • Karlovarský kraj

V Karlovarském kraji poprvé v letošní zimě sněžilo. V kraji napadlo od pěti do deseti centimetrů sněhu. Silničáři ale většinu silnic uklidili už večer, jen místy na nich zůstává vrstva tajícího sněhu. Vrstva nového sněhu leží jen na silnicích v Krušných horách, které se nesolí.

  • Pardubický a Královehradecký kraj

Na Rychnovsku a Orlickoústecku hrozí namrzání silnic. Řidiči by dnes také na východě Čech měli být velmi opatrní na Hlinecku, Moravskotřebovsku, Poličsku a v Železných horách, kde na silnicích nižších tříd leží ujetá vrstva sněhu, informovali silničáři v Královéhradeckém a Pardubickém kraji.

Ostatní silnice na východě Čech jsou většinou holé a mokré. Bez potíží jsou sjízdné cesty do všech horských středisek Krkonoš a Orlických hor. Teploty se dnes ráno na východě Čech pohybovaly několik stupňů pod nulou.

Podle meteorologů by mělo být na východě Čech dnes dopoledne zataženo nízkou oblačností. Na horách a během dne i v nižších polohách se čeká ubývání oblačnosti a polojasno. Teploty by měly vystoupat až k pěti stupňům Celsia.

  • Vysočina

Silnice nižších tříd v kraji Vysočina jsou místy namrzlé nebo pokryté ujetou vrstvou sněhu. Řidiči by měli být opatrní zejména při jízdě lesem nebo na mostech. Nejzatíženější tahy jsou po chemickém posypu holé a mokré, řekli dnes ČTK zástupci správ a údržeb silnic.

V pátek se oteplilo a čerstvý sníh začal odtávat. Při nočním ochlazení začaly silnice namrzat. Podle krajských hasičů se závažnější dopravní nehody nestaly. Silničáři uvedli, že nyní jsou udržované tahy posypané solí nebo drtí a všechny jsou sjízdné. Teplota se pohybuje kolem pěti stupňů pod nulou.

Namrzají výhybky

České dráhy v Praze přijaly druhý stupeň zimních opatření. "To znamená, že nasadily víc lidí a techniky, aby byl provoz co nejplynulejší," řekl mluvčí drah Aleš Ondrůj.

Provoz na železnici je podle něj jinak bez problémů. Podle cestující z Prahy do Ústí nad Labem a dále do Drážďan a Dortmundu však měl večerní vlak zhruba půlhodinové zpoždění kvůli namrzajícím výhybkám.

Výhybky podle průvodčích namrzají i na dalších místech v Česku.

 

Právě se děje

Další zprávy