Meteorologové hlásí: Padly rekordy

ČTK
27. 10. 2006 8:52
Praha - Teplotní rekordy ve čtvrtek padly, hlásí pražská Libuš. Konkrétně to bylo v Praze, Brně a Ostravě.
Zatímco počasí u nás se umoudřilo a přineslo s sebou příjemných 20 a více stupňů, Indii nadále sužují tropická vedra.
Zatímco počasí u nás se umoudřilo a přineslo s sebou příjemných 20 a více stupňů, Indii nadále sužují tropická vedra. | Foto: Reuters

V pražské Libuši meteorologové naměřili 21,6 stupně Celsia, o dvě desetiny stupně tak bylo pokořeno dosavadní maximum z roku 1989.

V Brně meteorologové naměřili 18,2 a v Ostravě 20,5 stupně Celsia, řekla ČTK pracovnice Českého hydrometeorologického ústavu.

V Brně byl podle ní o desetinu stupně překonán rekord starý 17 let. V Ostravě padlo maximum z roku 1999, nová hodnota je vyšší o čtyři desetiny stupně.

V Pražském Klementinu rekord pokořen nebyl. Meteorologové tam naměřili 19,1 stupně Celsia, dosavadní maximální hodnota pro tuto stanici je 20,9 stupně Celsia z roku 1989.

Od začátku poslední říjnové dekády do České republiky proudí od jihu až jihozápadu teplý vzduch, a tak průměrné denní teploty jsou již několik dní čtyři až šest stupňů nad dlouhodobým normálem, v úterý to bylo dokonce sedm až osm stupňů.

V pátek ale má přes území ČR přejít studená fronta a od západu začne proudit chladnější vzduch. Ještě v pátek by denní maxima mohla dosáhnout 16 až 20 stupňů Celsia. V sobotu a v neděli by mělo být zataženo s deštěm a teplotami maximálně kolem 14 stupňů Celsia.

Rekordy padaly i jinde

Na jihozápadě Německa ve čtvrtek meteorologové naměřili rekordní teploty 27,6 stupně Celsia, ve východofrancouzském Lyonu bylo jen o 0,6 stupně méně a ve švýcarské Ženevě dokonce přetrvávající vysoké teploty probudily do květu tamější kaštanovník.

"Německý" rekord padl v porýnských městech Freiburg a Heitersheim - v poslední říjnové dekádě ještě nikdy prý v zemi nebylo tak teplo.

Rekord zatím držel Stuttgart s hodnotou 27,1 stupně z konce října 1989.

Regionální rekordy dnes zaznamenala také některá další německá města. V Saarbrückenu bylo 23 stupňů a ve Výmaru 25,5 stupně.

Pro přímořský sever Německa je letošní říjen vůbec nejteplejší od dob, co se tam úředně zaznamenávají teploty.

Nejzřetelnější je to na severomořském ostrově Helgoland, kde bude podle meteorologů letos překonána asi o čtyři desetiny stupně průměrná teplota 14,3 stupně z roku 2001. Voda v moři je ještě asi 16 stupňů teplá, a tak neumožňuje silné ochlazení.

Na 27 stupňů Celsia se vyšplhala rtuť teploměru v Lyonu na východě Francie, ačkoli dosud držela rekord teplota 23,7 stupně z roku 1989; v Besançonu to bylo dnes místních rekordních 26,2 stupně Celsia.

Rekordy padaly i jinde v Evropě
Rekordy padaly i jinde v Evropě | Foto: Aktuálně.cz

Další krajně neobvyklý teplotní jev zaznamenaly meteorologové v noci na dnešek ve vesnici Mouthe v pohoří Jura, a to ve výšce tisíc metrů.

Ačkoli tato lokalita si vysloužila přízvisko "malá francouzská Sibiř", protože zde tradičně padají rekordy v nejnižších teplotách na území Francie, v nočních hodinách zde panovalo 17,7 stupně Celsia a dnes dopoledne dokonce 24,6 stupně. To jsou pro tuto roční dobu naprosté rekordy.

V ženevě rozkvetl strom

Nevídaný úkaz spojený s neobvykle teplým počasím zaznamenali ve čtvrtek i v Ženevě, kde rozkvetl místní městský kaštanovník.

Už 186 let tento strom, ovšem již v podobě třetí generace, "oficiálně" oznamuje svým květem začátek jara - dnes ale rozkvetl letos již podruhé, což zatím městské anály nikdy nezaznamenaly od roku 1818, kdy se se zápisy začalo.

Teplo ale dnes panovalo všeobecně na většině švýcarského území, v centrální části země se rtuť vyšplhala dokonce až na 27,5 stupně Celsia.

Také v Česku měl dnes teplý podzim vrcholit, alespoň v Praze ale teplotní rekord do časného odpoledne nepadl. Teploty se pohybovaly od deseti do 20 stupňů Celsia.

 

Právě se děje

Další zprávy