Nová daňová sleva pomůže rodičům malých dětí

Petr Kučera Petr Kučera
22. 1. 2013 13:45
Ministerstva dokončila konkrétní návrh. Pokud projde, má platit od roku 2014
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Isifa/Thinkstock

Praha - Navzdory škrtům ve státním rozpočtu se Češi mohou těšit na novou daňovou slevu. Rodiče by si díky ní mohli snížit daně o náklady, které vydávají za pobyt dítěte v mateřské škole nebo jiném zařízení péče o děti předškolního věku.

Novinka má platit od ledna 2014 a souhlasí s ní i ministerstvo financí. Pokud projde, mohli by ji rodiče poprvé uplatnit v daňovém přiznání za rok 2014, tedy v prvních měsících roku 2015.

Vyplývá to z návrhu, který dokončilo ministerstvo práce a sociálních věcí, a nyní jej posílá do připomínkového řízení. Zhruba na jaře jej pak má projednat vláda.

Sleva má být využitelná na každé vyživované dítě maximálně do sedmi let věku, pokud splní zákonem stanovené podmínky.

Roční výše slevy je podle návrhu omezena částkou minimální mzdy určené pro jeden měsíc. V současnosti by si tedy rodiče mohli odečíst maximálně 8000 korun ročně na každé dítě.

Firmy by si navíc mohly jako daňově uznatelné uplatnit i výdaje na provoz vlastního zařízení péče o děti předškolního věku (typicky takzvané firemní školky) nebo i příspěvek jinému subjektu, pokud zajišťuje provoz takového zařízení pro jejich zaměstnance.

Rodiče se vrátí dříve do práce

Podpora firemních školek a takzvané sousedské výpomoci při hlídání malých dětí - včetně daňových výhod - byla součástí programu TOP 09 před volbami v roce 2010. V obecnější podobě ji pak převzalo také programové prohlášení vlády.

V čem bude chystaná novinka pro státní rozpočet výhodná, jestliže rodičům umožní, aby si snížili daně o další tisíce korun ročně navíc proti současnému stavu?

Díky výhodnějším podmínkám pro péči o předškolní děti by se rodiče mohli rychleji vrátit do práce - z vyššího příjmu tak mohou nakonec státu odvést vyšší daně i pojistné než dosud. Stát by měl ušetřit i v případě, že rodič díky slevám stejně nezaplatí žádné daně - nebude mu totiž muset vyplácet sociální dávky.

Návrh nicméně neomezuje uplatnění daňové slevy tím, že se rodič musí „vrátit" do zaměstnání nebo obnovit podnikání. Dosáhne na ni i ten, kdo práci kvůli malému dítěti ani neomezil, obvykle tedy otec dítěte.

A i kdyby novinka nevedla k rychlejšímu návratu matek do zaměstnání, očekává stát i další přínosy. V praxi jde zejména o rozvoj služeb péče o děti, tedy výraznější vstup soukromníků včetně přivýdělku formou sousedské výpomoci. Z dlouhodobého pohledu je pro stát výhodná i podpora porodnosti a výchovy dětí jako budoucích daňových poplatníků - živitelů stárnoucí populace.

Foto: Jan Langer
Čtěte také:
Placené volno pro otce? Nápad TOP 09 narazil u firem
sKartu odmítlo jen 150 lidí. Desítky tisíc zatím čekají
Daňová sleva na manželku ušetří 25 tisíc. Tady je návod

Zavedení slevy na dani bude mít podle ministerstva financí „mírně negativní dopad na veřejné rozpočty, které však nelze kvantifikovat".

Ministerstvo práce a sociálních věcí odhaduje, že na pracovní trh by se díky lepší dostupnosti jeslí a školek mohly vrátit desítky tisíc lidí. Pokud nově vzniklé dětské skupiny využije například v roce 2017 alespoň 44 tisíc lidí, získal by státní rozpočet téměř 1,7 miliardy korun, odhaduje úřad.

Školka ano, domácí práce ne

Na platnosti a výši ostatních daňových úlev, zejména daňového zvýhodnění („slevy na dítě"), nemá zavedení nové úlevy nic změnit.

Navrhovaná novinka má mít formu slevy na dani, tedy částky odečítané přímo z daní. TOP 09 před volbami navrhovala komplikovanější řešení formou položky odečitatelné ze základu daně, limit pro možnou úsporu by nicméně zůstal stejný.

Slevu bude moci využít vždy jeden z rodičů dítěte, které využije služeb mateřské školy podle školského zákona nebo zařízení péče o děti předškolního věku. A to včetně nově zaváděné „dětské skupiny", která legislativně upravuje i organizovanou „sousedskou výpomoc" při péči o malou skupinu předškolních dětí.

Tak jako jiné daňové slevy je i tato omezena jednak skutečnými výdaji (tedy prokazatelnými náklady typicky na placení za školku), maximálně pak výší měsíční minimální mzdy, nyní tedy 8000 korun. Má jít přitom o roční slevu, kterou by si lidé mohli uplatit až po skončení kalendářního roku, nikoliv průběžně v každém měsíci, jako je tomu u dosavadního daňového zvýhodnění na dítě.

Sleva se má vztahovat na takzvané vyživované dítě do maximálně sedmi let věku, dítě žijící s poplatníkem v domácnosti. Oproti dosavadní „slevě na dítě" ji však nepůjde uplatnit na vnuka či vnučku (s výjimkou péče nahrazující péči rodičů).

Pro zajímavost dodejme, že TOP 09 před volbami navrhovala uplatnit novou slevu také na služby spojené s domácími pracemi, navíc věk dítěte měl být omezen až dvanácti lety.

Zelená pro dětské skupiny

Zavedení daňových výhod pro rodiče i pro poskytovatele služeb péče o dítě je součástí návrhu zákona o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině. Jeho cílem je hlavně rozšířit škálu těchto služeb a zvýšit jejich místní i cenovou dostupnost.

Vedle podpory firemních školek či soukromých alternativ stanoví i pravidla pro nejmenší dětské skupiny. Nepřesáhne-li skupina šest dětí, postačí jediná pečující osoba, relativně malé jsou také nároky na prostory a hygienické zázemí - právě to má umožnit rozvoj nových služeb na sousedské úrovni.

K provozování služby však bude nutný zápis do evidence poskytovatelů vedené ministerstvem práce a sociálních věcí. Vedle bezúhonnosti je základním předpokladem odborná způsobilost - v zásadě jde o zdravotní sestry, sociální pracovníky, učitele, chůvy nebo lékaře.

Podívejte se na nebezpečné výrobky, před nimiž varují úřady:

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Jak na daně?

 

Právě se děje

Další zprávy