Kauza poslaneckých náhrad: labourista jde do vězení

Radim Klekner Radim Klekner
7. 1. 2011 18:04
Bývalý poslanec za labouristickou stranu byl odsouzen na 18 měsíců.

Londýn - Čeští poslanci si mohou bez problémů ponechat poslanecké náhrady určené na dopravu, reprezentaci či stravu, i když je nevyčerpají v plné výši.

Jejich britští kolegové jdou do vězení, pokud požadují proplacení nákladů za stejné požitky v případě, že tyto platby nebyly uskutečněny.

Takový je alespoň případ bývalého labouristického poslance Davida Chaytora, který byl v pátek odsouzen k osmnácti měsícům vězení. Nechal si totiž proplatit nájem za byt a domek na venkově, jež si údajně pronajal v souvislosti s výkonem svého mandátu. Ve skutečnosti první z nemovitostí vlastnil, zatímco druhá patřila jeho matce.

Dvě strany též mince ukazují základní rozdíl mezi kolébkou demokracie Velkou Británií a postkomunistickým Českem.

Čeští poslanci nemusí ze zákona dopodrobna vykazovat jednotlivé položky svého účetnictví a úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a exministr životního prostředí Libor Ambrozek za KDU-ČSL nejsou jedinými, kdo alespoň část náhrad použili na jiné účely, než k jakým byly určeny. Jsou pouze jedinými, kteří to ze dvou stovek poslanců přiznali.

Britský systém ale to, co je možné v Česku, jednoduše nedovoluje. A pokud někdo své účetnictví falšuje, přísně jej trestá. A je zcela jedno, že informace, podle kterých si Sobotka s Ambrozkem měli z poslaneckých náhrad našetřit několikamilionové částky na pořízení domu, jsou přinejmenším nepřesné.

Jedenašedesátiletý Chaytor, který byl mezitím vyloučen z Labouristické strany, v pátek nastoupil k výkonu trestu v proslulé londýnské věznici Wandsworth.

Trest za hloupost

Chaytorův právník James Sturman prozradil stanici BBC, že z jeho klienta je "zlomený muž" a že "za svou hloupost zaplatil zničujícím způsobem". 

Kauza poslaneckých náhrad, na něž někteří členové Dolní sněmovny neměli nárok, vyplula na povrch za premiéra Gordona Browna a přispěla k volební porážce labouristů
Kauza poslaneckých náhrad, na něž někteří členové Dolní sněmovny neměli nárok, vyplula na povrch za premiéra Gordona Browna a přispěla k volební porážce labouristů | Foto: Reuters

Bývalý labouristický poslanec si nechal v období mezi listopadem 2005 a lednem 2008 proplatit celkem 22 650 liber. Zlomek této částky, 1950 liber, měl zaplatit za služby počítačového odborníka Paula Franceho. Ten ale vyšetřovatelům sdělil, že Chaytorovi nikdy žádný účet nevystavil.

Přes patnáct tisíc liber náhrad poslanec požadoval za pronájem bytu na Regency Street v centrální části Londýna. Společně se svou ženou ale byt koupili již v roce 1999. Dalších více než pět tisíc liber zase požadoval v souvislosti s pronájmem venkovského domku v Summerseatu v hrabství Lancashire.

Ten ale vlastnila až do své smrti v roce 2009 jeho matka, u niž se o dva roky dříve začala projevovat demence a ona se přestěhovala do nedalekého domova s pečovatelskou službou.

Roční plat poslance ve Velké Británii přitom činí 65 738 liber, průměrný plat v zemi asi 24 tisíc liber. 

"Všechny nároky byly fiktivní," citoval deník Independent zástupce obžaloby Petera Wrighta. "Obžalovaný nezaplatil ani za poradenské služby v oblasti IT, ani za nájem nemovitostí."

Chaytor není jediným, kdo nyní stojí v Británii před soudem v souvislosti s poslaneckými náhradami. Proces čeká také dva bývalé a jednoho současného poslance Dolní sněmovny a dva členy Sněmovny lordů. 

 

 

Právě se děje

Další zprávy