Princ Charles o milionech pro Jezeří: Nic jsem neslíbil

Pavel Baroch
19. 3. 2010 16:25
Aktuálně.cz pátrá po 19 letech po "ztracených" penězích na opravu zámku na hraně hnědouhelného lomu
Zámek Jezeří byl v polovině 80. let odsouzen k lividaci kvůli těžbě hnědého uhlí. Odolal
Zámek Jezeří byl v polovině 80. let odsouzen k lividaci kvůli těžbě hnědého uhlí. Odolal | Foto: Ludvík Hradilek

Jezeří - Téměř 20 let čekali lidé, kteří pracují na záchraně unikátního zámku Jezeří v severních Čechách, na desítky milionů korun od prince Charlese.

Tvrdili, že jim je v roce 1991 při osobní návštěvě Jezeří slíbil. Sdružení za záchranu Jezeří dokonce kvůli tomu založilo nadaci a speciální účet u jedné banky v Mostě.

Jenže žádné peníze nikdy nedorazily.

Poté, co po milionech začala pátrat redakce Aktuálně.cz, reagovalo na kauzu britské velvyslanectví v Praze. Tvrdí, že princ Charles nikdy žádné peníze neslíbil.

"Jeho královská Výsost princ z Walesu neslíbil finanční podporu, ale pouze vyjádřil přání, aby se podařilo uskutečnit plány na opravu škod," sdělila Aktuálně.cz Karolína Rezková z tiskového oddělení ambasády.

Aktuálně.cz přitom v uplynulých dnech hovořilo s několika přímými účastníky památné návštěvy prince Charlese na Jezeří v roce 1991. Všichni se shodli: Charles peníze slíbil.

"Na obnovu Jezeří princ přislíbil přispět finanční pomocí ze světových zdrojů," napsla například geolog Jan Marek před pěti lety v publikaci Územní ekologické limity těžby v Severočeské hnědouhelné pánvi.

Marek připomněl, že první vklad na speciální účet vložil pražský architekt Karel Císař, autor projektu na rekonstrukci zámku. "Ale další peníze už nedošly. Princ svůj slib splnil, jenže peníze skončily v Praze. Byly použity na rekonstrukci barokních zahrad pod Pražským hradem a snad i na výměnu několika soch na Karlově mostě," uvedl Marek.

Nadace utratila všechny peníze

Zámek stojí nad rozsáhlým povrchovým dolem a Charlese podle pamětníků šokoval pohled na "měsíční" krajinu i zruinovaný zámek.

Jak z pátrání deníku Aktuálně.cz vyplývá, Charles počátkem 90. let skutečně do Česka peníze poslal. Jenže všechny skončily v Praze. V nadaci Prague Heritage Fund, kterou založili Charles a prezident Václav Havel.

Sabina Tančevová, současná tajemnice exprezidenta Havla, ovšem odmítla, že by peníze z nadace sloužily i pro zámek Jezeří. "Prague Heritage Fund nikdy nebyl, jak i z názvu vyplývá, určen na obnovu památek mimo hlavní město," uvedla Tančevová.

Dodala, že z prostředků nadace se obnovily palácové zahrady pod Pražským hradem, socha svaté Luitgardy na Karlově mostě a kostel svatého Bartoloměje na Starém Městě.  

Tak nám to tu končí, kníže... Ze série Václav Havel - prezident a človek, 1989 - 2002.
Tak nám to tu končí, kníže... Ze série Václav Havel - prezident a človek, 1989 - 2002. | Foto: Karel Cudlín

Půlka pro Jezeří, půlka pro Prahu?

Jezeří stojí kousek od Horního Jiřetína. Tamní místostarosta Vladimír Buřt uvedl, že se od pracovnice Národního památkového ústavu na konci 90. let dozvěděl o osudu princových peněz.

Charles měl poslat desítky milionů korun, přičemž půlku měl dostat zámek, půlku zahrady pod Hradem. "Na Jezeří nedoputovala ani koruna," řekl Aktuálně.cz Buřt.

Havlova tajemnice Sabina Tančevová ovšem trvá na tom, že nadace Prague Heritage Fund nemá s penězi pro Jezeří nic společného.

"Není vyloučeno, že princ Charles v konverzaci na zámku Jezeří v roce 1991 slíbil pomoc, ale takový slib - byl-li učiněn - nemá nic společného se zmíněnou nadací," prohlásila Tančevová.

Lobkowiczové o penězích pro Jezeří  nic nevědí

Foto: zamek-jezeri.cz

S novou teorií o osudu Charlesových milionů pro Jezeří přišel severočeský ochránce přírody Petr Pakosta, jeden z účastníků princovy návštěvy na Jezeří a současný místostarosta Hory svaté Kateřiny.

Počátkem 90. let se zámek na pár let vrátil rodině Lobkowiczů, kteří se ho ovšem nakonec vzdali, takže je památka od roku 1996 znovu státní.

Podle Pakosty není možné, aby v takovýchto případech finančně pomáhal jeden šlechtic druhému. Proto se nakonec peníze použily na něco jiného.

Lobkowiczovi ovšem prostřednictvím svého právníka Miroslava Popeláře vzkázali, že o penězích pro Jezeří nic nevědí. "S princem Charlesem o tom nikdy nemluvili," řekl Aktuálně.cz Popelář.

 

Právě se děje

Další zprávy