Hromada: Jsme normální, ale jiní

Redakce DOM
30. 6. 2006 15:50
ON-LINE rozhovor - Páry stejného pohlaví mohou od 1. 7. uzavírat registrované svazky. Ptali jste se na ně Jiřího Hromady, mimořádného šéfredaktora deníku Aktuálně.cz.
Jiří Hromada šéfredaktorem Aktuálně.cz
Jiří Hromada šéfredaktorem Aktuálně.cz | Foto: Ludvík Hradilek

Jiří Hromada, muž, který se velkou měrou zasadil o zákon o registrovaném partnerství, se ujal řízení on-line zpravodajství v pravé poledne. Sám rozhodoval, jaké články nabídneme vám, čtenářům.

Líbilo se vám zpravodajství chystané osobností z "nenovinářské" branže? Zajímá vás, proč si vybral určitá témata? Máte dotazy na praxi uzavírání registrovaných svazků?

Jiří Hromada odpovídal v on line rozhovoru. Děkujeme.

Odpovězeno: 30. 06. | 13:52Autor: Normální muž

Otázka: Vážený pane Hromado,
proč ze své sexuální deviace neustále děláte něco normálního a nesnažíte se přizpůsobit, jako ostatní sexuální devianti? Nebo zoofilové taky mají právo tvrdit, že nejsou úchylní?

Jiří Hromada: Homosexualita není deviace ani nemoc (informujte se ,prosím, u odborníků). Zoofilie, pedofilie, nekrofilie jsou deviace, protože ubližují druhým. A napadení konají protí své vůli. Proto jsou tyto deviace trestné ze zákona, kdežto homosexualita je normální variantou většinové sexuální orientace. Proto z ní nemusím nic normálního dělat. Co je vlastně normální?

Odpovězeno: 30. 06. | 13:54Autor: Franta Baďura

Otázka: Milý Jiří,
nejen já se těšíme na Tvoje herecké kreace v divadle.Doufám ,že už jsi odpočatý a dáš se do toho. Děkuju za Tvou odvahu a vytrvalost. Pěkné leto. Fr

Jiří Hromada: Podobná povzbuzení mi rozhodně pomáhají se po těch 15-ti letech zotavit. Děkuji moc za ně Tobě i všem ostatním. Přivítal jsem, že celé to usilování končí 1. července, kdy začínají divadelní prázdniny. Tak teď využiju těchto prázdnin a v nové sezóně se uvidí. Po divadle se mi stýská.

Odpovězeno: 30. 06. | 13:59Autor: Robert K.

Otázka: Chci se ještě zeptat, zda si myslíte, že by mohla veřejná, cílená propagace homosexuality u některých mladých lidí vyvolat takové změny mentality, postojů a vnímání sebe sama, že je v podstatě vychová k homosexualnímu chování a životnímu stylu?

Jiří Hromada: Vzhledem k tomu, že k žádné cílené veřejné propagaci homosexuality nedochází, k tomu, že homosexualita není nakažlivá, ale vrozená vlastnost - neřekl bych, že by se skutečně heterosexuální mladí lidé jen tak (protože se o tom hodně mluví) začali homosexuálně chovat. Díky veřejné diskusi a tím stále větší otevřenosti g/l se zdá, jakoby nás bylo čím dál více. Ale je to pouze tím, že minorita zvedla hlavu a chová se přirozeně. Nestrašte sebe a ostatní něčím, co vskutku neodpovídá realitě.

Odpovězeno: 30. 06. | 14:07Autor: petr

Otázka: souhlas!sem taky gay,ale s adopci nesouhlasim.ani s tim, ze diky vasemu zakonu o reg.part.na obcan.prukazu bych to mel mit napsano.kazdy tak zjisti, ze sem teply..moc jste to nedomysleli..kluci z meho okoli potvrzuji,ze je zakon nezajima a ze to nepotrebuji.vzdyt to slo osetrit zmenou obcan.zakoniku

Jiří Hromada: Adopce jsme NIKDY nenavrhovali a neprosazovali. To je debata o zákoně o rodině a jeho případné novelizaci v budoucnosti. Manželé mají v občance napsáno, že jsou manželé a to proto, aby mohli tento stav na úřadech prokázat. Ze stejného důvodu musíme tuto povinnost přijmout, zvlášť když nám zákon v mnohých dalších ohledech přináší jednoduchá řešení praktických problémů. Není pravda, že když budete mít v OP napsáno partner, že to bude hned svědčit o Vaší sexuální orientaci. Zákon mohou využít dvojice stejného pohlaví, které jsou heterosexuální. A kde je zaručeno, že i když má někdo v občance napsáno manžel, že není gay? Navíc si myslím, že všechny dvojice, které se vskutku chtějí zaregistrovat to dělají právě proto, že nemají žádný problém svůj vztach zveřejnit. O Vás si myslím, že tento argument používáte spíš jako alibi, proto abyste registrované partnerství nemusel uzavřít. Změna občanského zákoníku by jistě něco vyřešila, ale rozhodně né v takové velké míře jako přijatý zákon.

Odpovězeno: 30. 06. | 14:08Autor: Jiří Bláha

Otázka: Pokud se bude registrované partnerství zapisovat do občanského průkazu jako manželství, bude de facto mít reg. partner/ka v občance napsáno, že je gay/lesbička. Myslíte si, že to může někoho od uzavření tohoto svazku odradit? Děkuji.

Jiří Hromada: viz. předchozí odpověď

Odpovězeno: 30. 06. | 14:14Autor: Lukáš

Otázka: Dobry den, děkuji za Vaši práci v této oblasti a chtěl bych se zeptat, jaký bude Váš cíl teď, když je zákon o RP prosazen? Budete se věnovat nebo věnujete se problému pohlavních nemocí a vůbec rizikovému sexuálnímu chování gayů? Děkuji

Jiří Hromada: Po celých patnáct let jsme se věnovali nejen změně postojů společnosti vůči nám, prosazení legislativy, která by nás zrovnoprávňovala, ale především také byla naše snaha zaměřena dovnitř g/l minority. Bylo jí za potřebí dodat odvahu na to žít v pravdě a otevřeně a zároveň realizovat program, který se zabýval specificky prevencí HIV/AIDS. V tomto programu teď nejintenzivněji pokračuje Česká společnost AIDS POMOC. Gay iniciativa se po této etapě zaměřila na jednotlivce a nyní nabízí poradenskou pomoc v oblasti právní, krizové intervence, prevence HIV/AIDS a jiných STD chorob. Provozujeme 24ti hodinovou linku pomoci. Na čísle 476 701 444 se dozvíte podrobně vše, co vás zajímá nebo trápí.

Odpovězeno: 30. 06. | 14:16Autor: MMM

Otázka: Dobý den. Pane Hromado, jaký je váš názor na to, že by PRO TY, kdo se chtějí pokusit o terapii homosexuálního cítění, měli mít svobodu takovouto péči dostat? Podle výzkumů z r. 2003 je někdy opravdová změna možná (Spitzer Study).

Jiří Hromada: Ve svobodném rozhodnutí nikdo nikomu nebrání. Osobně jsem se za patnáct let s takovým člověkem nesetkal. Myslím, že skutečná terapie je svoboda naplno svou přirozenou jinakost žít. Ne ji léčit.

Odpovězeno: 30. 06. | 14:20Autor: Pepa

Otázka: Dobrý den,
mnohaletá snaha prosadit registrované partnerství a jiné zálěžitosti pro gaye a lesbičky bude zítra úspěšně završena.
Co toto poměrně velké období života přineslo a vzalo vám osobně?
Díky za odpověď.

Jiří Hromada: Musel jsem opustit jeviště, protože na divadlo už nezbyl čas. Ale ničeho nelituju, protože bez pocitu svobody a rovnoprávnosti si na něm stejně nedýchalo nejlépe. Poznal jsem úplně jiný typ lidí než kolem umění a poznal jsem sám sebe postaveného před problémy, které jsem do té doby nikdy neřešil. Přineslo mi to čtyřicet kilo navíc a zkušenosti, které bych nevyměnil ani za nic.

Odpovězeno: 30. 06. | 14:21Autor: Vojta

Otázka: pane Hromado,
díky za Vaše úsilí, skvěle vykonanou náročnou práci a přeji hodně zdaru !! Jedete na dovolenou :-) ?

Jiří Hromada: Děkuji upřímně. Na dovolenou jezdím v zimě. Takže už se těším.

Odpovězeno: 30. 06. | 14:26Autor: Wilde_Sau

Otázka: Dobrý den, nemyslíte si, že instituce jako je registrované partnerství a všechny ty diskuse kolem něj vám, gayům, z hlediska veřejného mínění spíše škodí?

Jiří Hromada: Rozhodně neškodí tolik jako kdyby se o nich mlčelo. Na mlčení jsme byli zvyklí čtyřicet let za totality. Toto mlčení z nás v představách občanů udělalo perversní zvířata, která se plazí po záchodcích a znásilňují nebohé mládence. Až veřejná diskuse po roce 1989 sdělila lidem, že jsme rovnoprávní, stejně kvalitně cítící a pracující spoluobčané. Že nám opravdu tato diskuse neuškodila, ale naopak - svědčí porovnání výsledků veřejného mínění z roku 1990, kdy nás akceptovalo pouze 10% občanů ČR. Stejný průzkum zjistil v roce 2005, že nás podporuje 70% českých občanů. To je myslím jasná odpověď.

Odpovězeno: 30. 06. | 14:29Autor: Stanislav

Otázka: Když tady dnes čtu tu spoustu hloupých a vulgárních komentářů, přemýšlím, zda jsou tyto postoje způsobeny křesťanskou výchovou, neinformovaností nebo primitivní obranou svého ega. Jak to vidíte vy? Z jakého důvodu tu není homosexualita přijímána pozitivně tak jako v jiných kulturách a/nebo dobách?

Jiří Hromada: Samozřejmě, že je to vlivem tisíciletého působení církví. Ty nás v průběhu staletí upalovaly. Snažily se nás vymýtit ze života, ačkoli jsme ve starověku byli jeho přirozenou součástí. Právě proto, že jsme dokázali intenzivně iformovat českou společnost, hodně se změnilo. A to i v Evropě. Katolická církev ztratila svou totalitní moc nad svobodnými lidmi.

Odpovězeno: 30. 06. | 14:31Autor: Robert K.

Otázka: Upřímně mě zajímá, kdy a jak jste přišel na to, že jste homosexuál?

Jiří Hromada: Nejprve to byla byla pevná klukovská přátelství. A přirozeně s dobou dospívání jsem cítil, že si s děvčaty rád povídám, rád s nimi řeším různé problémy, že se mi i líbí, ale že to nejhlubší ve svém životě, to nejintimnější pociťuju v hlubokém, ničím neomezeném přátelství s mužem.

Odpovězeno: 30. 06. | 14:36Autor: Jarda

Otázka: Což takhle zařadit se konečně do normálního života? Zákon už máte, tak zkuste vyniknout v něčem, co by bylo prospěšné a užitečné pro lidstvo. Tedy pokud máte stále tu tendenci vynikat...
A pokud neplánujete být skutečně prospěšným a užitečným, tak nám dát laskavě pokoj!

Jiří Hromada: Neznám oblast, ve které by lidstvo potřebovalo, aby pro ně byl někdo užitečnější než je láska, vzájemný respekt, rozvíjení jinakosti-vše v souladu se zákody přírody, vše v souladu s božími zákony. Necítím se být schopen řešit lidstvo, ale to co mi píší mnozí lidé z České republiky mi dává naději, že jsem část života byl prospěšným a užitečným alespoň pro ně. Že jsem nedokázal pomoci Vám ve Vašem nenávistném postoji - to je mi líto.

Odpovězeno: 30. 06. | 14:39Autor: Automix

Otázka: Myslíte si, že gayové jsou omyl přírody? Příroda přece dělá chyby a dva chlapi prostě do sebe v jakékoliv poloze "nepasují", nemluvě o absenci možné reprodukce.

Jiří Hromada: Miluji omyly přírody. Alespoň svět není kytka jedné barvy. Šeď nadiktovaného života. Najděte si nějakého chlapa, a když ho budete milovat, to budete koukat, kudy všudy do sebe můžete pasovat. Mnozí manželé, a není to jejich vina, děťátko mít nemohou. Jiní jich mají pět. Je to chyba nebo úžasná schopnost přírody?

Odpovězeno: 30. 06. | 14:40Autor: kuba

Otázka: sam jsem gay,ale osobne se stavim proti zakonu o reg.part.proc?protoze je to jasna pozitivni diskriminace.je to zakon jen pro nas buzny(bezne osloveni v nasi komunite)proc jste trval na tom,aby to byl zakon jen pro gaye?ted jsou problemy s obcankou-kdo tam asi tak chce mit napsano "registrovany"?

Jiří Hromada: viz. předchozí odpovědi

Odpovězeno: 30. 06. | 14:43Autor: Marie

Otázka: Vážený pane, omlouvám se za nevzdělanost, ale poprvé od Vás jsem slyšela význam slova gay. Mohu ho potvrdit - kdysi jsem v ochot.divadle spolupracovala s Vaším kolegou z divadla E.F.Buriana, který s sebou vodil celou skupinu přátel. Nikdy jsem se nesetkala s lidmi tak příjemnými a milými.

Jiří Hromada: Gay je synonimum od slova veselý, rozverný a stále více nahrazuje po světě pejorativní, vžité označení homosexuál. To patří do sexuologických ordinací, kde se skutečně řeší problematika sexuality. Gay(také s ním nejsme 100% spokojeni) ale signalizuje veřejnosti, že naše orientace není pouze sexuální, ale především citová a má mnohem složitější a bohatší rozměr, než je ten v ložnici.

Odpovězeno: 30. 06. | 14:47Autor: Karel Novotný

Otázka: Dobrý den, pane Hromado, zajímalo by mne, kdo u vás doma dělá mámu a kdo tátu? Děkuji.

Jiří Hromada: Tatínka jsem viděl v životě pouze pět minut. Jediný člověk, kterému jsem říkal máma, a který byl a je pro mě v životě nejvíc, už nežije.
Žiju sám. Ale kdybych měl přítele, vím, že bychom si našli mnoho krásných jmen, tak jak si je nacházejí mezi sebou manželé, i ti, kteří nemají děti a nikdy neuslyší to krásné slovo mámo nebo táto. Prosím Vás zamyslete se, než tato dvě slova příště takhle hloupě použijete.

Odpovězeno: 30. 06. | 14:48Autor: Petra Kuchtová

Otázka: Pane Hromado. Prosím Vás nemluvte za mě ! Jsem lesba ale s adopcema dětí nesouhlasím. Děti mají vyrůstat v úplné rodině nebo raději v domově. S posměchem by se těžko vyrovnávali. Tohle do zákona nechce velká část homosexuálů.

Jiří Hromada: Opravdu Vám nerozumím. Vždyť zákon jasně adopce nepovoluje. Za celých deset let, jsme nikdy adopce nenavrhovali. Takže v čem je problém?

Odpovězeno: 30. 06. | 14:51Autor: václav

Otázka: Mohl by předsedou Gay iniciativy být heterosexuál, nebo je homosexualita podmínkou?

Jiří Hromada: Na Gay olympiádě, která se rovněž pořádá každé čtyři roky, sportují všichni, kdo chtějí - neprochází žádnými speciálními zkouškami jestli jsou gayové nebo lesbičky. K funkci předsedy Gay iniciativy se můžete heterosexuál dostat určitě také - budeli zvolen. Docela rád bych se s takovým zájemcem setkal.

Odpovězeno: 30. 06. | 14:52Autor: Vojta

Otázka: vychováváme s partnerem moji (naši) dceru, které je dnes 18, je úspěšná studentka, oba nás miluje a bez našeho rodinného zázemí by nejspíš prožívala jiný život. Co říkáte na názory některých poslanců (Tlustý, lidovci..), že by neměla být umožněna výchova ani vlastních dětí v gay soužití ?

Jiří Hromada: Jsou to názory ze středověku. A odporují tomu, co tito zákonodárci proklamují o křesťanských hodnotách.

Odpovězeno: 30. 06. | 14:55Autor: Robert K.

Otázka: Dobrý den, pane Hromado, jsem věřící, jsem si jist, že Bůh je a znám Bibli, která říká, že Bůh je Láska. Zároveň Bible velmi jasně, v Novém i Starém zákoně, říká, že homosexualita je úchylka a homosexuální chování je hřích (význam tohoto slova je "minutí se cílem"). Co si o mně a mém názoru myslíte?

Jiří Hromada: Je to Váš názor, podepřený vírou. Já jsem rovněž věřící a mně můj Bůh otec sděluje, že jinakost je dar a že jsemm povinnen ho rozvíjet. Bible byla v průběhu tisíciletí nekolikrát účelově přepisována a pozměněna. Hřích, a to v jakémkoli lidském konání se odráží v našem svědomí. Svědomí je Bůh.

Odpovězeno: 30. 06. | 14:58Autor: Mejl

Otázka: Znam osobne dobre asi 25 homosexualu. Asi 10 z nich sve orientace vyuziva k tomu, ze pri kritice na ne namirene (treba i opravnene) se zacinaji branit svou orientaci a z oponenta udelaji diskriminujiciho jedince. Mate podobnou zkusenost? Nechoval jste se dokonce nekdy stejne? Mejte se fajn. S pozdra

Jiří Hromada: Po tisícileté zkušenosti, kdy jsme se museli neustále bránit výpadům nejrůznějšího charekteru, je demokracie platformou, kdy můžeme konečně svobodně obhajovat náš nárok na rovnoprávnost. Jestli přitom někdo zajde příliš daleko, odpusťte mu, prosím. Se zneužíváním jinakosti k neoprávněnému napadání druhých rozhodně nesouhlasím. Ale musel bych být u toho, abych byl spravedlivým soudcem.

Odpovězeno: 30. 06. | 14:59Autor: Lukas

Otázka: A jakej je v tom rozdíl pane Hromado? Jinak já se svým přítelem plánuj uzavřít RP, ale doufám, že nebudete prosazovat adopce dětí osobami stejného pohlaví a pokud ano, tak nemluvte o tom, že to homosexuálové chtějí. Máte nějaké podisy lidí kteří to chtějí, že můžete říkat ano oni - my to chcem?

Jiří Hromada: viz. předchozí odpovědi

Odpovězeno: 30. 06. | 15:01Autor: Stanislav

Otázka: Souhlasíte, že homosexualita je normální a přirozená součást člověka, která je v dnešní době potlačena společností a výchovou? Mám studii jedoho z islám. národů, kde muž jako hlava rodiny má třeba 2 maželky, spoustu dětí, ale zároveň provozuje gay sex a společnost to vnímá jako naprosto přirozené.

Jiří Hromada: Ani společnost, ani výchova nepotlačí vrozené vlastnosti člověka. Homosexualita je vrozenou vlastností a může být potlačena pouze násilím - upalováním, zavíráním do koncentračních táborů, popravami. V naší demokratické zemi a ve většině zemí světa, tomu tak už naštěstí dávno není.

Odpovězeno: 30. 06. | 15:05Autor: Jan

Otázka: Zákon není špatný,avšak dovedu si představit jakým způsobem může být zneužit-dědické podvody a spekulace etc.Nicméně chápu,že homosexuálové a promiňte mi,že neříkam gayovéalesby,potřebují v případě,že žijí ve společné domácnosti nějakou právní oporu.Domívám se ale že by takový měl být pro všechny.

Jiří Hromada: Škoda, že jste nenapsal konkrétní případ, jak může být spekulativně zákon zneužit. Když není pro všechny. Dvojice různého pohlaví mají možnost žít na hromádce a v manželství. My od zítřka na hromádce a v registrovaných partnerstvích. Proč byste chtěli ještě naši normu navíc, když máte manželství. Všechno se dá zneužít, i manželství k různým spekulacím. Láska ne.

Odpovězeno: 30. 06. | 15:07Autor: jan

Otázka: Nemyslím, že je homosexualita normální,je to úchylka od normálu v pravém slova smyslu,je to neplodná koexisence dvou osob které nemohou normálním způsobem přispět společnosti mám tím na mysli příspěvek největší děti.Navíc by jste měliplatit vyšší sociální pojištění to aleplatí i pro bezdětné heteros

Jiří Hromada: Pokud jste společnosti přispěl tímto příspěvkem, moc jste jí nepomohl. Ostatní se dovíte, když si pečlivě přečtete moje předcházející odpovědi, ale myslím, že o ně vůbec nestojíte.

Odpovězeno: 30. 06. | 15:10Autor: Matt

Otázka: Dobrý den. Homosexuální tisk v USA (napr. The Advocate) není jednotny v prosazovanie pevne biologicke vazanosti homosexuality. Sami autori clanku pro homosexualy pokladaji tento predpoklad za propagandu. Cim to podle vas je,ze v CR neni tato diskuse reflektovana?

Jiří Hromada: ČR vychází z několikaletých průzkůmů Světové zdravotnické organizace(proto byla v roce 1993 vyňata ze seznamu nemocí, kde do té doby byla společně s rýmou a angínou atd.) Každý časopis zveřejňuje protikladná tvrzení v rámci demokratické diskuze. Názor, který popírá vrozenost homosexuality, je menšinový. Proto je i menšinově diskutován u nás.

Odpovězeno: 30. 06. | 15:13Autor: aly

Otázka: myslite si ze lgbt organizace v cr delaji dost pro to, aby lidem ukazali, ze byt "jiny" je normalni? nezda se vam "osvety" malo, zvlast ze strany zen? dekuji.

Jiří Hromada: Děláme co je v našich silách už patnáct let. V legislativě se dosáhlo vše, co bylo možné, veřejné mínění je na vysoké úrovni. Myslím, že hlavní problém je teď v minoritě samotné - musí se sama zajímat a sama využívat nabízené možnosti. Nebo také pomoci. Těch, co vedle svého zaměstnání něco dělají pro druhé, není tolik. Vše se dovíte na mnohých internetových stránkách nejrůznějších g/l aktivit. Tak pomozte.

Odpovězeno: 30. 06. | 15:14Autor: Alena

Otázka: Dobrý den,přeji Vám hodně štěstí a odvahy k dalšímu boji za zrovnoprávnění všech, kteří se mají rádi/y/.

Jiří Hromada: Tolik bych si přál, aby svět nebojoval, ale diskutoval a miloval.

Odpovězeno: 30. 06. | 15:15Autor: Pete

Otázka: Jak se díváte na možnost adopce dětí homosexuálními páry? Povolit? Je třeba přísnější kontrolní procedury?
Osobně si myslím, že táta+ táta /máma+máma je lepší než dětský domov.

Jiří Hromada: viz. předchozí odpovědi

Odpovězeno: 30. 06. | 15:19Autor: Petr

Otázka: Dobry den,
rad bych se vaz pouze zeptal,jestli si myslite ze je spravne byt na vasich webstrankach takto neobjektivni. I hlupak musi videt komu stranite.
Ptam se:Nemyslite si,ze at je vas nazor jakykoliv,meli by jste byt vice objektivni?

Dekuji

Petr Kratochvil

Jiří Hromada: Myslíte tím zřejmě redakci Aktuálně.cz. Já si dovoluji ji naopak poděkovat, že dala takový prostor této problematice. Myslím si, že jednou za čas nahlédnout pravdě do očí nikomu neuškodí. Tyto stránky jsou po celý rok velmi objektivní. V předvečer pro nás mnohé tak zásadního obratu v praxi společnosti jakým je registrované partnerství, si snad zasloužíme chvíli pozornosti. Děkuji.

Odpovězeno: 30. 06. | 15:22Autor: Hakim

Otázka: Nezahrnuje Vaše definice gaye klasické přátelství osob stejného pohlaví? Nemyslíte si, že jde skutečně o sexuologický pojem?

Jiří Hromada: Ano, právě o klasické přátelství v duchu antiky mi jde. Život přece netrávíme jenom v posteli, i když je to krásné a inspirativní. A dlouholetá partnerství, kdy je partnerům 70, 80 a více let jistě v žebříčku hodnot vítězí vztah a cit. Nesexualizujme stále g/l minoritu, má mnohé další dobré jinaké vlastnosti, než jinakou sexualitu.

Odpovězeno: 30. 06. | 15:25Autor: Hakim

Otázka: Proč trváte na spojení registrovaného partnerství se sexuální orientací? Nebylo pro všechny jednodušší hledat formu společného soužití z obecnějšího důvodu, např. osamělé důchodkyně?

Jiří Hromada: Kde jste tuhle hloupost četl? Po celou dobu jasně deklarujeme, že zákon není založen na sexuální orientaci, ale že jde o registrované partnerství dvojic stejného pohlaví. Tudíž dvě osamělé důchodkyně ho mohou klidně využít. Samozřejmě, že bude více využit námi z g/l minority do té doby, než se společnost zbaví posledních animozit vůči nám.

Odpovězeno: 30. 06. | 15:26Autor: Jarda

Otázka: Říkáte:
...homosexualita je normální variantou většinové sexuální orientace..
To je vtip?

Jiří Hromada: Ano, říkám, že homosexualita je normálníé variantou většinové sexuální orientace. A není to vtip.

Odpovězeno: 30. 06. | 15:28Autor: Zdenda

Otázka: Pana Hromado, homosexualita je přirozená, nikoliv normální. (Norma je stanovena většinovým chováním ve společnosti.) Nepřipadá Vám trochu nemístné činit si nárok na výchovu dětí, které byste v rámci přirozeného běhu věcí nikdy nemohli mít?
Děkuji za odpověď.

Jiří Hromada: Několikrát jsem již na to dnes odpovídal. Souhlasím s Vámi, že sám nevím co je v tomhle bohatém světě normální. Ale, že bychom nikdy nemohli mít děti? Znám spoustu lesbických dvojic, které je mají. My si nečiníme nárok pouze na výchovu dětí, ale na to, že když už je máme, aby žily u svých fyzických rodičů.

Odpovězeno: 30. 06. | 15:32Autor: Michal

Otázka: Hezký den Jiří,

poslední dobou mám pocit, že přijímání homosexuality v naší společnosti se výrazně zlepšilo. Myslíte si, že tomu tak skutečně je, nebo je to jen dobrou prací sdělovacích prostředků, které o gayích a lesbičkách začaly více informovat? Díky za odpověď!

Jiří Hromada: Je to mnoho věcí dohromady. Zcela upřímně musím vyzvednout patnáct let každodenní detailní činnosti všech občanských sdružení, které se touto problematikou zabývaly. V rámci našeho programu bylo nesmírně důležité zapojení médií. Ale souběžně s tím probíhaly nejrůznější osvětové akce, festivaly, výstavy, besedy atd. A důležité je, že zvedáme hlavu a nejsme zalezlí v tichosti, tam, kde by nás naši odpůrci chtěli mít.

Odpovězeno: 30. 06. | 15:36Autor: lenka

Otázka: pane Hromado,
spousta gayů a lesbiček neví, jak se má se svou sexuální orientací svěřit rodičům. můžete jim poradit?

Jiří Hromada: Základní zásady, kterými se snažíme poradit jsou: říci jim to raději až v okamžiku, kdy máme přítele nebo přítelkyni. Najít si vhodný čas - když je rodina v klidu, v pohodě. V žádném případě z toho nedělat tragédii, ale říci to jako běžnou informaci s tím, že věříme, že to je náš táta a máma, a že kdo jiný by nám měl porozumět než oni. Je dobré mít i kvalitní odbornou literaturu, do které se mohouu rodiče začíst. Pokud problém i přesto nastane, volejte naši krizovou linku pomoci 476 701 444 (non stop).

Odpovězeno: 30. 06. | 15:39Autor: Kvetinka

Otázka: Máte nějaké informace, jaký bude o tento druh svazku zájem?

Jiří Hromada: Z počátku to bude vyčkávací období, zaregistruje se několik desítek dvojic. Ostatní počkají, až pomine mediální zájem, aby se mohli v klidu zaregistrovat. Někteří také vyčkají, až jaké zkušenosti se zákonem nastanou, jiní k rozhodnutí teprve dozrávají. Takže, myslím, že to nakonec bude v tomto období několik stovek dvojic.

Odpovězeno: 30. 06. | 15:42Autor: Hakim

Otázka: Uvažoval jste o možném dlouhodobém důsledku (v horizontu generací) pozitivní diskriminace občanů, kteří se otevřeně hlásí ke své homosexuální orientaci? Nejde o společenský experiment?

Jiří Hromada: K žádné pozitivní diskriminaci nedochází. To, co se právě děje, je odstraňování zločinů, které se na naší minoritě za období předchozích totalit majorita dopustila. Jde o dorovnání stavů z mínus jedna do nuly. A bez statečných, takzvaně otevřených občanů by se nezměnila ani totalita ani vztah společnosti k naší minoritě - nikdy.

Odpovězeno: 30. 06. | 15:44Autor: já

Otázka: proč propagovat myšlenku, že být homosexuální je normální ? i moji přátelé - homosexuálové - říkají, že to normální není - normální je schopnost se rozmnožovat, jinak bychom totiž jako lidstvo neexistovali... Být homosexuál je být jiný.A jinakost není zločin.

Jiří Hromada: Vždyť tvrdím, že jde o normální jinakost. Nejsem schopen definovat, co ještě je a co už není normální. Normální může být schopnost se rozmnožovat, ale je normální plodit Hitlery? A takhle demagogicky můžeme postupovat dál. Já bych byl rád, aby normální bylo neubližovat.

Odpovězeno: 30. 06. | 15:50Autor: gggggg

Otázka: Nechápu, že si gayové místo soukromoprávních smluv nechají regulovat život ze strany státních orgánů. Uvědomujete si, co to bude pro registroané partnery znamenat, že se jednak podřídí zcela nesmyslné regulaci a navíc budou muset řešit problémy při ukončení partnerství soudně? Má to nějaký smysl?

Jiří Hromada: Tento zákon vznikl na společenskou objednávku. Kdybychom ho nechtěli, nikdo by ho neprosazoval. (Tak jako ho chtěli a prosadili v sedmnácti zemích okolo nás v Evropě.) Kdo do registrovaného partnerství nebude chtít vstoupit, prostě nevstoupí a zařídí si život soukromo-právními smlouvami (a zaplatí tučné poplatky s rizikem, že každá smlouva je šikovným právníkem vyvratitelná). Zatímco zákon umožňuje jediným podpisem zaprvé dosáhnout satisfakce v pocitu, že jsem rovnoprávný a zadruhé dosáhnout v majetko-právní oblasti řešení v několika desítkách situací. A to má velký smysl.

Odpovězeno: 30. 06. | 15:55Autor: Pavol Hrmel

Otázka: Vážený pane,
dovolte, abych pozdravil Vás i všechny ostatní fajn lidičky. Fandím všemu, jsem nadšený co pro lidi děláte, mám poradnu na malé vesnici a nestačím se někdy divit, co jsou lidé schopni vymyslet jak jinému ublížit. A proto říkám, je dobře, že tu jsme, je dobře, že se máme rádi. Děkuji.

Jiří Hromada: Neumíte si představit, jak mě na závěr dnešní on-line diskuse Váš pozdrav potěšil. Jestli dovolíte líbám Vás za něj.

Děkuji za názory všem a slibuji, že na jakékoli další dotazy odpovím na adrese [email protected].

 

Právě se děje

Další zprávy