Hromada: Jsem gay, ne homosexuál

Martina Macková
28. 6. 2006 19:55
Profil - Herec, dabér, ale především nejviditelnější zástupce českých homosexuálů. Jiřímu Hromadovi se podařilo sdružit gay a lesbické iniciativy.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Doktor Leonard McCoy, vrchní lékař posádky Enterprise, je dlouholetým přítelem kapitána Kirka. Je zapřísáhlým humanistou, který neváhá převrátit svět naruby, jestliže je potřeba někomu pomoci. Právě zde, při průzkumu neznámých planet, je nejvíc zapotřebí mužů ochotných riskovat vlastní život pro druhé, píše se v popisu filmové postavy (Star Trek), kterou herec Jiří Hromada nadaboval.

Jiří Hromada v newsroomu deníku Aktuálně.cz
Jiří Hromada v newsroomu deníku Aktuálně.cz | Foto: Ludvík Hradilek

Také on je tím, kdo léta bojuje. Jak jinak nazvat šestnáct let, které věnoval tomu, aby byli gayové a lesbičky českou veřejností uznáni jako rovnoprávní lidé a páry.

Už nejsme nemocní a diskriminovaní

V roce 1977 se rozhodl studovat DAMU a pak hrál deset let divadlo (E.F. Buriana). Točil a daboval filmy, natáčel pro rozhlas. Nikdy nebyl v žádném straně, přesto kandidoval do Parlamentu.

V porevoluční době, v červnu 1990, ho Hnutí pro rovnoprávnost homosexuálních občanů (HRHO) navrhlo jako kandidáta na poslance Federálního shromáždění. Kandidoval za Hnutí za občanské svobody (HOS). "Nešlo ani tak o to, abych se stal poslancem, ale abychom se jako hnutí zviditelnili a to se v kampani podařilo," hodnotí dnes Hromada.

Dva šéfredaktoři - vlevo Zdeněk John, vpravo Jiří Hromada.
Dva šéfredaktoři - vlevo Zdeněk John, vpravo Jiří Hromada. | Foto: Ludvík Hradilek

Vlastně o to, aby česká veřejnost věděla, že tady žijí i "jiné" páry šlo celá léta. Herec-dabér Hromada byl u toho, když se různá sdružení a spolky homosexuálů sdružili do organizace SOHO (v roce 1991), i u vzniku nástupnické Gay Iniciativy (2000).

Pracoval sedm let jako šéfredaktor časopisu SOHO revue, i v dalších časopisech pro informování veřejnosti. Stále pracuje v poradenském centru Gay Iniciativy. Stal se viditelnou postavou gay hnutí v Česku a to chtělo přinejmenším odvahu.

"Za patnáct let se klima v České republice vůči gay a lesbické minoritě hodně vylepšilo. Je tu spousta legislativních norem, které ten život vylepšují, srovnání věkové hranice, vynětí homosexuality ze seznamu nemocí, nemožnost diskriminovat někoho v zaměstnání," říká Hromada, který považuje přijetí zákona o registrovaném partnerství za završení patnáctileté práce.

Zákon je symbol

Tak jaké zprávy jsou dnes nejdůležitější?
Tak jaké zprávy jsou dnes nejdůležitější? | Foto: Ludvík Hradilek

"Pro nás má ten zákon hlavně hodnotu symbolickou. Protože jestliže stát uzná, že soužití dvojic stejného pohlaví je stejně hodnotné, na té samé citové úrovni, na tom samém kvalitním zázemí, jako je soužití dvojic různého pohlaví, tak je to uznání, které patří do demokratické republiky, do demokratického světa," řekl letos Hromada v radiu Frekvence 1.

Zákon o registrovaném partnerství, který poslanci přijali i přes nesouhlas prezidenta znamená nejen větší práva pro Čechy, které Hromada hájí, ale i změnu klimatu ve společnosti. O adopce dětí a další práva společnost gayové prostřednictvím svého mluvčího nežádají.

Co by si ale přesto osmačtyřicetiletý muž ještě přál? Třeba to, aby se homosexuálům neříkalo homosexuálové. A slovo gay bylo zařazeno do slovníku spisovné češtiny.

Zorinetovat se ve světě médií nebyl pro Jiřího Hromadu problém.
Zorinetovat se ve světě médií nebyl pro Jiřího Hromadu problém. | Foto: Ludvík Hradilek

"Všichni nás strašně rádi klasifikují slovem homosexuál, ale to spíš patří do ordinací sexuologů, než do běžného života. Opusťme jej. Pořád zavádí, že tam nejde o nic jiného než o ten sex. Ne, to je především jinaká citová orientace. To, co se děje v ložnicích, ať si nechá každý sám pro sebe, ale tohle je hluboká citová orientace, která dva lidi sbližuje a která jim umožňuje na tomto základě vytvářet pevná přátelství," řekl Hromada na Frekvenci 1.

Je tedy raději gay? "Ne každému se to třeba líbí, nicméně je to vžité slovo, je to synonymum od anglického slova veselý, šťastný, rozverný," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy