Václav Burian | Názory
20. 3. 2007 10:00

Poláci jsou s bratry nespokojeni. Proč?

Každý, kdo ještě pamatuje, že Polsko bylo nejzbídačenější ze všech západních gubernií sovětského impíria, se snad z té zprávy těší.

"Růst průmyslové výroby v Polsku v únoru zpomalil na 12, 9 procenta z revidovaných 15, 4 procenta v předchozím měsíci. Oznámil to dnes statistický úřad. Tempo růstu zaostalo za očekáváním analytiků, kteří počítali se zvýšením o 13, 5 procenta," čtu v Aktuálně.cz, zrovna když se chystám psát tento polský příspěvek. Přestože se píše o zpomalení, samotná rychlost růstu je stále vysoká.

Dobré zprávy

Z Polska přicházejí další dobré zprávy. Po ošklivém lustračním skandálu, kvůli němuž se musel vzdát úřadu varšavského arcibiskupa papežem čerstvě jmenovaný kandidát, se zřejmě našel kandidát vhodnější.

Arcibiskup Kazimierz Nycz by zřejmě mohl uklidnit rozjitřenou náladu a také by mohl pomoci udržet církev v rozumném odstupu od politické sféry. Což dodejme se i v posledních letech dařilo. Biskupská konference už na rozdíl od počátku devadesátých let nespojovala naděje s jednotlivými politickými uskupeními, která mívala ostatně v Polsku dost krátký život. "Ve chvíli, kdy by se církev jakkoliv zapojila do politiky, dříve či později by se stala nástrojem jedné orientace a přestala by být otevřená vůči všem," řekl arcibiskup Nycz v rozhovoru pro krakovský Tygodnik Powszechny.

Biskupům v tomto směru ovšem nejeden problém zůstane: i když církev jako celek se dávno s žádnou konkrétní politickou stranou nespojuje, zůstávají některá katolická média, která propagují politickou orientaci jednoznačnou. Z nich ovšem nejvlivnější je koncern sdružující Radyjo Maria, list Nasz Dziennik a televizi Trwam; ten nejen strany známkuje, ale má ambice strany tvořit či jim odnímat důvěru.

Horší zpráva a jedna záhada

Podle nejnovějšího průzkumu veřejného mínění renomované agentury TNS OBOP 77 procent Poláků hodnotí práci vlády jako špatnou a 63 procent jich hodnotí záporně i působení prezidenta.

Jen necelých třicet procent je toho názoru, že prezident Lech Kaczyński plní své povinnosti dobře. S jeho bratrem premiérem je spokojeno pouhých 23 procent dotázaných.

Není vlastně ale tolik divu. Odpovědět, v čem je nynější vládně-prezidentská formace, jejímž jsou dvojčata Kaczyńští emblémem, úspěšná, je těžké. Pokud je dnes Polsko mravnější nebo méně mravné než dřív, je to výsledek hlubšího vývoje společnosti, ale v to, že vláda provedla slibovanou morální revoluci, už patrně věří málokdo. Nebo je morální obrat a slibovaná (očištěná) čtvrtá republika teprve přede dveřmi? Ale jak se to pozná? Podle redukování každého protestu na pikle komunistů, postkomunistů a kryptokomunistů, jak to zrovna vyzkoušel ministr za Ligu polských rodin Mirosław Orzechowski vůči protestujícím učitelům?

Jestliže v Polsku trvá velmi živá veřejná diskuse v názorově i formálně pestrých médiích, jestliže pokračuje hospodářský růst, je to spíš tím, že nynější vládní formace hodně mluví, ale přece jen nepřešla na jak se v Polsku říká ruční řízení politiky a hospodářství.
Sama skutečnost tedy chválí stát spíše liberální, ačkoliv on sám jako by mnoho stoupenců neměl. Navzdory nespokojenosti s vládou a prezidentem se počet stoupenců stran příliš nemění v žádném směru. Levice a liberálové jsou stále slabí. A Občanská platforma, nejsilnější opoziční strana, v mnohém připomíná Právo a spravedlnost, nejsilnější stranu vládní. Dvojčata to možná nejsou, ale hledat rozdíly vyžaduje oko poměrně bedlivé.

Autor (1959) je novinář, polonista, redaktor Listů, www.listy.cz

 

Právě se děje

Další zprávy