abb | Názory
6. 11. 2006 0:00

Smíme geneticky upravovat děti?

DEBATA TÝDNE - Věda kráčí mílovými kroky a staví nás před zásadní etické otázky. Je pro rodiče přípustné zasahovat do genetických informací svých dětí? Ptáme se i vás.

Na jedné straně výzva, které lidstvo stěží odolá, protože je více než lákavá. Kdo by nechtěl být chytřejší, odolnější proti nemocem, schopnější a úspěšnější? A kdo by to samé nechtěl pro své děti? Na druhé straně, domyšleno do důsledků, nezvrhne se takovýto "Báječný nový svět" v chaos a zmatek, když člověk poruší přirozený řád a běh věcí? Snahy měnit společnost totiž vždy skončily ohromným utrpením milionů a nikdy nic dobrého nepřinesly.

Věda je jen krůček od těchto možností. Ale měli bychom právo je využít? Jsme vůbec schopni domyslet důsledky takovýchto zásahů?

Debatu týdne, která tentokrát zabrousí do světa genového inženýrství, odstartuje redaktor Aktuálně.cz Josef Tuček, pro něhož je otázka genetiky oblíbeným tématem. Oponovat či naopak s ním souhlasit bude vědecký pracovník Jaroslav Petr a ředitel Institutu sv. Josefa Michal Semín.

Foto: Aktuálně.cz

Foto: Aktuálně.cz
  • JOSEF TUČEK: NECHME RODIČE VYBRAT SVÉMU DÍTĚTI GENY

    Žena dnes může mít dítě třeba po divokém mejdanu s mužem, na kterého si nemůže pořádně vzpomenout. Anebo se mohou partneři rozhodnout počkat s rodičovstvím na dobu, kdy budou na dítě připraveni. Ovšem pozor. Blíží se doba, kdy vědecké poznání umožní lidem mnohem víc...

Foto: Aktuálně.cz
  • VĚDECKÝ PRACOVNÍK: JSEM PRO
    Jaroslav Petr, vědecký pracovník Výzkumného ústavu živočišné výroby v Praze: Představa, že si někdo genetickými testy embryí pomůže k supermanovi, je mylná. Už dnes se však hodně hovoří o tzv. genetickém vylepšení. Některé negenetické formy "vylepšování" se už dokonce staly nedílnou součástí medicíny.
Foto: Aktuálně.cz
  • PUBLICISTA: JSEM PROTI
    Michal Semín, ředitel Institutu sv. Josefa: Genetická selekce je novodobou reinkarnací starobylé alchymie, usilující o nalezení "první materie", s níž by se dal stvořit lepší svět, nový člověk a nový řád. Tato utopická vize, jako jiné utopie novověku, skončí prolitím nemalého množství nevinné lidské krve.

Foto: Aktuálně.cz

Zde uveřejníme vaše názory, ale jen takové, u kterých uvedete své celé jméno, adresu (stačí město) a profesi.

Foto: Aktuálně.cz

Trocha pokory by nám neuškodila

Rozlišovací schopnost namísto ideologií

Foto: Aktuálně.cz

Předejít nemoci? Ano. Jinak ne

 

 

Přečtěte si také 

Američané Andrew Fire a Craig Mello dostali letos Nobelovu cenu za medicínu. Důvidem pro její udělejí byl objev jak kontrolovat tok genetickcýh informací v buňce. REUTERS/Handout
Američané Andrew Fire a Craig Mello dostali letos Nobelovu cenu za medicínu. Důvidem pro její udělejí byl objev jak kontrolovat tok genetickcýh informací v buňce. REUTERS/Handout | Foto: Profimédia

Jaké geny chcete, maminko?

 

Dobří rodiče své děti správně živí, hledají jim vhodnou školu... A co když pro ně vyberou i lepší vrozené vlastnosti?.

 

Právě se děje

Další zprávy