David Macháček | Názory
18. 2. 2006 0:01

Adresa hlavního sídla ODS: Pražský hrad?

Skoro to vypadá, že ODS zbytečně utratila sto milionů korun, když si před dvěma lety koupila nové sídlo na Jánském Vršku v Praze.

Hlavní stranická kancelář se totiž od faktického předsedy Mirka Topolánka přesouvá tam, kde sídlí symbolický čestný předseda Václav Klaus. Na Pražský hrad.

Stěhování se daří z několika důvodů.

Pohromadě držící značka "ODS - konzervativní pravicová strana" se rozpouští. Čerstvá příhoda s prezidentským vetem zákona, který bez problémů prošel i Senátem ovládaným občanskými demokraty, poslouží jako ilustrační příklad.

V politice, podobně jako v matematice, platí několik axiomů, tedy pravidel a tvrzení, která není potřeba dokazovat. Za automatický se například u konzervativní strany považuje důraz na tradiční rodinu - otce, matku a děti. V souladu s tím je obhajoba "jinakostí" přenechávána liberálům.

Sladký slaneček

Pokud tedy Senátem ovládaným ODS projde hladce zákon o registrovaném partnerství, je něco v nepořádku. To není polemika o tom, zda je správné jeho přijetí či nepřijetí. Je to upozornění, že je něco v nepořádku s "konzervativní značkou". Kdo má chuť na sladké, koupí si čokoládu. Kdo na slané, dá si slanečka. Ale slaneček se sladkou chutí? To by bylo pozdvižení!#reklama

Bez charakteristických poznávacích prvků je volič nejistý. Stranu si vybírá jako značku, potřebuje jednoduché slogany. Je iluzorní si myslet, že národ studuje detailně volební programy, výpočtové tabulky a znění nových zákonů. Každý o tom sice mluví a patří k dobrému tónu říkat, že takové věci jsou důležité, ale neděláme to. Je to stejné jako s ujišťováním, jak každý, kdo má televizor, sleduje hlavně a především naučné dokumenty na ČT2. Peoplemetry říkají něco jiného.

Zabírají značky a slogany a je to Václav Klaus, kdo je ODS vrací. Třeba právě svým neměnným konzervativním postojem k registrovanému partnerství.

Klaus se také umí postavit proti Jiřímu Paroubkovi šikovněji než Topolánek. I tady je potřeba dopředu uvést, že se jedná o politiku, kde není až tak důležité, který z diskutujících má pravdu, ale jak působí na voliče. Klaus vrátil do sněmovny zákon o registrovaném partnerství s podrobným komentářem k jednotlivým paragrafům. Možná je komentář dobrý, možná špatný. Ale voliči, který sám chce být vnímán jako zastánce konzervativních hodnot, musí imponovat styl "porazím soupeře argumenty a precizností". Topolánkova gesta z jiných debat "to je hloupost a o tom se bavit nebudu" platí na jinou cílovou skupinu.

Vládnutí i v opozici

Čestný předseda ODS také dobře vnímá, že strana nemá jedno mocenské centrum, ale několik, a že jejich vliv je oslabený.

Silné regiony, tedy hejtmani a jejich lidé, nemají ve vedení strany takové postavení, jaké si přáli na loňském kongresu po vyhraných krajských volbách. Přitom jsou u lidí obvykle oblíbenější a populárnější než oficiální stranické špičky. Zatímco celá strana je už osmým rokem v opozici, oni v regionech vládnou. Vyzkoušeli si, že leckdy je lepší "velká koalice" než vyhrocování politických střetů jen z principu. Umí si takový model představit i na centrální úrovni, ale Toplánek ho odmítá.

Tradiční vlivné parlamentní centrum je limitované (ne)důvěryhodností jeho představitelů, například Vlastimila Tlustého nebo Ivana Langera.

Šéf Topolánek tak za sebou nemá ani poslance, ani hejtmany. Těžko může s takovým postavením chystat nějaké razantní převzetí vlády. ČSSD mu dýchá v preferencích na záda a jeho vlastní strana není jednotná v tom, zda má sociální demokraty považovat za nesmiřitelného protivníka nebo za velkokoaličního partnera.

Topolánek už není soupeř?

Třeba je to pouze souhra náhod, ale Jiří Paroubek už nějaký čas nechává Topolánka na pokoji a přehlíží ho. Že by tušil, že už to není jeho skutečný soupeř?

Stále častěji se nyní střetává dvojice Paroubek - Klaus. Za škádlením, které ale nikdy neskončilo nějakou fatální roztržkou, může být i oťukávání pro povolební pragmatickou dohodu o velké koalici. Klaus, na rozdíl od Topolánka, tuto možnost a priori nezavrhuje a Paroubek na ni nahlíží stejně. Klaus ví, že v regionech najde v ODS pro takové řešení podporu. A bude-li potřeba, tak i politika, který by v čele strany vystřídal Topolánka, který nepatří mezi jeho oblíbence.

Kdo by chtěl navštívit hlavní kancelář ODS, měl by se u malostranského domu na Jánském Vršku zamyslet, zda by neměl vystoupat spíše až na Pražský hrad...

 

Právě se děje

Další zprávy