dam | Komentáře
28. 2. 2006 10:00

Patří olympijské hry do Číny?

Potřetí v historii se budou olympijské hry konat v zemi, kde vládne totalitní režim. Za dva roky mají sportovci bojovat o medaile v Pekingu.

Připravili jsme pro vás dvě stručné obhajoby.

Studenti z Pražského modelu OSN se čínské olympiády zastávají i vysvětlují, proč je takový nápad špatný. Zajímá nás i váš názor.

Napište ho prosím buď do debaty pod studentskými argumenty, nebo ho můžete poslat na adresu [email protected].

Deset důvodů pro olympiádu v Číně

Foto: Aktuálně.cz
1. Čína je suverénní stát a jako takový má právo na pořádání OH.
2. Čína pořádáním OH potvrdí harmonii a prosperitu země.
3. Čína bude teprve třetím asijským pořadatelem OH.
4. Čína se otevírá světu; projevem právě toho bude pořádání OH.
5. Čína má bohaté zkušenosti s pořádáním sportovních akcí.
6. Čína se může pochlubit mnoha sportovci patřícími do světové elity, kteří si zaslouží dostat šanci vyniknout v domácím prostředí.
7. Čína má silnou ekonomiku, která umožňuje vysoké počáteční investice a zajištění vybudování kvalitní infrastruktury a zázemí v místě konání OH.
8. Čína je nejlidnatější zemí světa; vysoký počet obyvatel zajišťuje dostatek diváků a tedy i kvalitní kulisu celých her.
9. Čína má bohaté kulturní dědictví, které je odkazem tisícileté historie; její bližší poznání umožní západnímu světu pochopit mentalitu a tradice čínského lidu.
10. Čína si je jista, že LOH v Pekingu vstoupí do dějin světového sportu jako jedny z nejlépe organizovaných.

Jaroslav Hais, Eva Kordíková, Vratislav Maňák, Aneta Maroušková, Matěj Novák a Michal Špeta mají rok do maturity na Gymnáziu ve Stříbře a všichni plánují své vysokoškolské studium. Od října se účastní 11. ročníku Pražského modelu OSN, kde  hájí zájmy Číny. Právě proto byli požádáni o sepsání obhajoby LOH 2008 v Pekingu.

Deset důvodů proti olympiádě v Číně

Foto: Aktuálně.cz
1. Respektujeme právo Číny kandidovat na pořádání olympijských her, avšak zároveň se vyslovujeme pro respektování a dodržování zásad Olympijské charty jakožto dokumentu s odkazem k uznání a ochraně lidských práv.
2. Harmonie a prosperita se zatím bohužel promítají hlavně v ekonomických ukazatelích a zásadní měrou se neprojevují v životech obyčejných lidí. Harmonie se nepojí pouze s ekonomickými hodnotami.
3. Ačkoliv by Čína byla prozatím třetí asijskou zemí, která pořádá OH, vyplývá tato skutečnost spíše z nekompetentnosti asijských zemí pro jejich pořádání než z jakési diskriminace ze strany Evropy či Ameriky.
4. Otvírání světu by z čínské strany nemělo být spojeno jen s ekonomickými aktivitami, ale rovněž s ochotou k řešení problematiky lidských práv a práv menšin.
5. Uvědomujeme si čínské zkušenosti s pořádáním velkých sportovních akcí, avšak zároveň nepovažujeme za podstatnou otázku technických parametrů při prvotním nesplnění morálních a demokratických kriterií.
 6. Vyjadřujeme obdiv nad výsledky čínských sportovců. Ti však nesmí být zneužíváni pro propagandistické účely a jejich výkony nesmí být ovlivňovány nelegálními prostředky, např. pomocí zakázaných stimulačních látek či přetěžováním sportovců tréninkovými procesy.
7. Vítáme projekt tzv. "zelené olympiády", ovšem v důsledku si tuto snahu o ekologické budování infrastruktury spojujeme s problémy při zásadním zvýšení energetické spotřeby. Důrazně nesouhlasíme s řešením této otázky prostřednictvím jaderné energetiky.
8. Divácká kulisa, uměle vytvářená za účelem politické propagandy a pod pohrůžkou násilných prostředků, ztrácí svou hodnotu na půdě tak významného svátku humanity.
9. Tisíciletá historie interpretovaná jednostranným způsobem výkladu bez současného vypořádání se s nedávnými skvrnami na čínském plášti nepůsobí seriózním dojmem.
10. Daní za dobrou organizovanost olympijských her se již nyní stávají značné ekologické problémy a díky minimálním nárokům na bezpečnost práce také mnoho mrtvých dělníků.

Radim Šotkovský, Jakub Sosna, Ondřej Filip, Ondřej Kremeň, Václav Mařák a Daniel Vaněk jsou studenty Gymnázia Čs. exilu 669 v Ostravě Porubě. Na Pražském modelu OSN zastupují Rakousko.

 

Právě se děje

Další zprávy