Josef Tuček | Komentáře
24. 10. 2006 12:00

Jaké geny chcete, maminko?

Komentář - Dobří rodiče své děti správně živí, hledají jim vhodnou školu... A co když pro ně vyberou i lepší vrozené vlastnosti?

Rodičovství je úžasným citovým prožitkem. Možná nejsilnějším v lidském životě. V nejbližších letech na ně ovšem čeká zatěžkávací zkouška, jaká tu ještě nebyla. Díky vědě totiž budou lidé moci stále více rozhodovat o svém potomkovi ještě dříve, než se jim narodí.

Nemoc nebrat, intelektuální vlohy ano

Při umělém oplození lékaři spojují vajíčka ženy a spermie muže ve zkumavce. A někdy uskuteční test, jímž zjišťují, které z vytvořených embryí by mohlo trpět některou známou dědičnou nemocí. Pak vyberou takové zárodky, které se předem ukázaly jako nejzdravější, a teprve ty implantují budoucí mamince do dělohy.

Díky genetickým testům ovšem půjde brzy zjistit nejen embrya, která v sobě nesou dědičnou chorobu, ale i zárodky s geny určujícími sportovní zdatnost anebo intelektuální výkonnost. Takové geny vědci hledají a nacházejí. I když jejich působení nebývá přímočaré, schopnosti člověka ovlivňují.

Logicky se tedy přibližuje doba, kdy někteří rodiče, kteří by mohli počít normálně, se přesto rozhodnou pro dítě ze zkumavky, aby mu mohli vybrat nejlepší vlastnosti.

Technicky to bude možné

Odborné znalosti to umožní. DNA odebraná z jediné buňky embrya se dá novými postupy v laboratoři rozmnožit natolik, že se z ní dají uskutečnit stovky testů.

Vědci ve světě také právě zkoušejí postupy, při nichž půjde odebrat z vaječníku ženy ještě nedozrálá vajíčka a ta pak nechat dozrát až v laboratoři. Tímto postupem by bylo možné s mnohem menší zátěží pro organismus ženy, než při současném umělém oplození, získat možná stovky vajíček, a pak i stovky embryí. Z nich by se dala vybrat jen ta úplně nejlepší pro implantování, těhotenství a porod.

Sex pro zábavu, zkumavka pro děti

Debaty na toto téma už začaly. Zatím na vědeckých konferencích a v odbornějších časopisech, veřejnost do nich ještě příliš nezasahuje.

Časopis New Scientist ve svém posledním čísle cituje vědce, kteří soudí, že oplození ze zkumavky spojené s genetickým testem embryí si bude za pár let přát stále více zdravých rodičů. Chtějí přece pro své děti jen to nejlepší. Redakce dokonce s určitou nadsázkou napsala, že sex bude jen pro zábavu, kdežto děti budou pocházet z umělého oplození.

Současné zákony dovolují rodičům vybrat si potomka podle genetických testů ve Spojených státech. V Česku nebo třeba v Británii či Austrálii smějí lékaři uskutečnit jen výslovně povolené zdravotní rozbory DNA zárodku. Nedá se to ovšem příliš ohlídat. (Viz Rodiče si už mohou vybrat pohlaví dítěte.) A zákony se dají změnit.

Co je vlastně přirozené?

Hlavním argumentem odpůrců je, že nové postupy jsou nepřirozené.

Zastánci ovšem říkají, že podstatou přirozeného zplození člověka je spojení vajíčka a spermie. A je jedno, jestli se tak stane v ženině těle, nebo v laboratoři. A připomínají: ve světě má jedno ze šestnácti narozených dětí nějaké fyzické nebo psychické omezení. Genetická diagnostika by tento počet snížila.

A mohla by se nakonec zalíbit i zdravotním pojišťovnám. Asistovaná reprodukce je drahá. Ale dlouhodobé léčení dědičných poruch je ještě dražší.

Za přirozené se dnes také považuje, když lidé pomáhají svým dětem rozvíjet jejich přirozený talent. Pokud to dělají v rozumné míře a nezničí tím svým potomkům dětství, jsou takoví rodiče ve vážnosti. Budou ovšem stejně vážení i ti, kdo dětem jejich nadání vyberou ještě před narozením?

Anebo z opačného konce: Bude společnost na matku, která počne běžným způsobem, a tedy s riziky pro dítě, pohlížet podobně, jako dnes hledí na těhotnou ženu, která pije alkohol a kouří?

 

Právě se děje

Další zprávy