vt | Byznys a společnost
15. 10. 2013 8:45

Soutěž vrcholí: Volte nejodpovědnější osobnost byznysu

Hlasování o ceně pro lidi, kteří nemyslí jen na sebe a denně to dokazují
Loni jste hlasováním určili jako vítěze ředitele orlickoústeckého družstva Konzum Miroslava Hlavsu.
Loni jste hlasováním určili jako vítěze ředitele orlickoústeckého družstva Konzum Miroslava Hlavsu. | Foto: Martin Bouda

Praha - Už počtvrté se letos hledá nejodpovědnější osobnost byznysu v České republice. A také letos o ní svým hlasováním rozhodnete vy, čtenáři Aktuálně.cz.

Kdo takovou osobností je, jaké vlastnosti by měl ztělesňovat, jaký byznys reprezentovat?

Oficiálně je tato cena, udělovaná platformou Byznys pro společnost a letos nesoucí název „Odpovědný leader 2013 - Cena společnosti Zentiva", určena osobnosti, která se „významně zasloužila o rozvoj a propagaci společenské odpovědnosti firem a osobní odpovědnosti vůči společnosti". Nominováni na ni mohou být majitelé firem, generální ředitelé, investoři či jiné osobnosti z byznys sektoru, kteří splňují uvedená kritéria. (Podrobnosti o procesu výběru a kritériích najdete na www.topodpovednafirma.cz ).

Méně formálně můžeme říci, že ji má dostat člověk, který je nejen úspěšným podnikatelem, ale především férovým podnikatelem. Člověkem, který nemyslí jen na sebe a na to, jak vydělat peníze, ale chce, aby z jeho úspěchu profitovala celá společnost. A nejenže chce, ale také pro to něco dělá a má konkrétní výsledky.

Byť se na to v záplavě špatných zpráv přicházejících z podnikatelské sféry občas zapomíná, český byznys takové osobnosti má. Svědčí o tom i řada návrhů, které se sešly pro letošní ročník. Nominační komise z nich vypracovala seznam kandidátů na cenu, z nichž pak Leadership team platformy Byznys pro společnost vybral tři finalisty. Letos jimi jsou: Vladimír Zábranský, jednatel, PRVNÍ CHODSKÁ; Martina Grygar Březinová, generální ředitelka SODEXO Benefity; Pavel Baudiš a Eduard Kučera, zakladatelé AVAST Software (nominováni jako dvojice).

O tom, kdo z nich si letos cenu odnese, můžete rozhodnout svým hlasováním zde:

Hlasování bude probíhat do 16. 10. (12.00 hod), vítěz soutěže bude oznámen na slavnostním večeru o den později, 17. 10., v rámci vyhlašování cen TOP Odpovědná firma. A proč padla volba právě na tyto tři kandidáty, co dobrého udělali pro jiné? To se dozvíte z následujících medailonků:

1. Vladimír Zábranský, jednatel, PRVNÍ CHODSKÁ

(nominován za svůj přístup a projekt Schody do života)

Vladimír Zábranský založil firmu obchodující se střešními krytinami již v únoru 1991. Více než dvaadvacet let prosazuje v české rodinné firmě otevřenou komunikaci a principy společenské odpovědnosti. Zastává názor, že šéf musí jít příkladem a být vzorem pro ostatní, že vše začíná v rodinách a že je třeba pomoci těm, kteří to potřebují a sami to nezvládnou. Po období jednorázové podpory různých charitativních akcí začal cíleně podporovat děti z dětských domovů a usnadňovat jim vstup do reálného života. Více než sedm let aktivně jezdí do dětských domovů a podporuje kluky nejen finančně, ale i svým časem. Založil kvůli tomu Nadační fond Schody do života, který systémově řeší tuto problematiku. Konkrétně - zájemcům o řemeslo vytvoří zázemí a podmínky, aby se mohli v klidu vyučit v několika oborech, pomůže jim najít si práci a osamostatnit se. Podává mladým lidem ruku v období, které je pro ty bez fungujícího rodinného zázemí v životě jedno z vůbec nejtěžších. Ve firmě také iniciuje a podporuje řadu dalších projektů zaměřených na dárcovství krve, podporu postižených občanů a zachování řemeslných tradic (mj. založil i v evropském měřítku unikátní Pokrývačské muzeum). Je nejen přístupný komunikaci se všemi svými 160 zaměstnanci, ale nachází si čas i na jiné, kteří potřebují pomoci.

2. Martina Grygar Březinová, generální ředitelka, SODEXO Benefity

(nominována za svůj přístup ke společenské odpovědnosti a projekt Plníme přání seniorům)

Martina Grygar Březinová vede Sodexo Benefity, společnost, která díky svým službám podporuje aktivní trávení volného času zaměstnanců. Vedení společnosti v čele s Martinou je přesvědčeno, že úspěšné firmy by se měly starat o dění kolem sebe a investovat část svého zisku do podpory dobrých, společensky prospěšných věcí. Sodexo Benefity se zaměřilo na skupinu lidí, která bývá často opomíjena - na naše seniory. Martině se podařilo v rámci mezinárodního vedení prosadit spuštění programu Plníme přání seniorům v České republice. Nejen, že dokázala zajistit peníze, ale nadchla pro projekt zaměstnance a dobrovolníky z celé společnosti. Za svůj cíl si vytyčila podpořit seniory, kteří mají chuť aktivně žít, a pomoci jim naplnit jejich přání. Tito senioři jsou inspirací pro všechny, kteří někdy bojují s předsudky, že odchod do důchodu a vyšší věk znamená ztrátu životního elánu a nadšení.

3. Pavel Baudiš a Eduard Kučera, zakladatelé AVAST Software

(nominováni za Nadační fond Avast a celkový přístup a snahu o odpovědné podnikání)

Pavel Baudiš a Eduard Kučera založili 1. dubna 1991 ALWIL Software (od r. 2010 AVAST Software) a dlouho byli „taková normální česká firma". V roce 2002 se rozhodli, že budou svůj program rozdávat. V té době netušili, kolika lidem budou zadarmo chránit jejich počítače. Dnes avast! zdarma běží na více než 190 milionech zařízení ve všech zemích světa. Tento krok výrazně zlepšil hospodaření AVAST Software a umožnil zakladatelům se o svůj úspěch podělit s potřebnými. Místo jednorázových charitativních příspěvků na pomoc různými pohromami zasaženým oblastem se rozhodli založit Nadační fond AVAST, do kterého začala firma přispívat dvěma a později dvěma a půl procenty hrubého zisku. Mohlo by se to zdát málo, ale v posledních letech přesáhla celková částka, kterou společnost věnovala do fondu, 80 milionů korun. Nadační fond spravovaný manželkami obou zakladatelů pokračuje v podpoře projektů Člověka v tísni, Konta Bariéry či např. Domova Sue Ryder a zahájil spolupráci s dalšími organizacemi. Prioritně podporuje projekty, které pomáhají umírajícím. Novinkou je zapojení zaměstnanců AVAST Software a podpora jejich dobrovolnických aktivit.

 

Právě se děje

Další zprávy