Zdeněk Mihalco, mih | Komentáře
9. 10. 2009 17:05

Čtenáři Aktuálně.cz: Obama dostat Nobelovu cenu neměl

Podle velké části diskutujících je cena pro Obamu předčasná
Foto: Aktuálně.cz

Zhruba 80 procent čtenářů Aktuálně.cz je přesvědčeno, že Nobelův výbor neměl amerického prezidenta Baracka Obamu ocenit Nobelovou cenou míru. Vyplývá to z ankety, ve které hlasovalo více než 1300 čtenářů.

Také v moderovaných debatách čtenářů na Aktuálně.cz převládá názor, že měl být vybrán jiný kandidát.

Čtěte také: Nobel Obama jde ve svém plánu v Reaganových stopách

Nejčastějším argumentem čtenářů proti rozhodnutí výboru je fakt, že je Obama zatím ve funkci krátce - a cena mu tak byla udělena předčasně.

Diskutující připomínali sporná rozhodnutí Nobelova výboru v minulosti - laureátem ceny je například palestinský vůdce Jásir Arafat. Čtenáři v debatách zmínili několik osobností, které by podle jejich názoru měly být oceněny spíše než Obama.

Mezi kandidáty na Nobelovu cenu míru byl už několikrát také československý a český exprezident Václav Havel. Favoritem byl například v roce 1989, kdy byl nakonec oceněn tibetský duchovní vůdce dalajlama.

Čtenáři Aktuálně.cz si myslí, že ani Havel by nebyl vhodným laureátem Nobelovy ceny míru. V anketě Aktuálně.cz více než dvě třetiny čtenářů hlasovaly pro možnost, že Havel by oceněn být neměl. Mezi argumenty, proč by Havlovi cena neměla být udělena, čtenáři v debatách zmínili například Havlovu podporu bombardování Srbska Severoatlantickou aliancí během konfliktu v Kosovu.

Čtěte také: Obamova Nobelovka vyvolává ve světě smíšené reakce


 

 

Právě se děje

Další zprávy