Zdeněk Mihalco, mih | Komentáře
18. 6. 2009 11:00

Blogeři: Urban s Římanem přihráli ČEZu 70 miliard

Rusnok, Bursík a další blogeři kritizují schválení "přílepku" o emisních povolenkách
Foto: Aktuálně.cz

„Generální ředitel ČEZu Martin Roman hraje vysokou hru. Rozhodl se, že polostátní akciová společnost ČEZ obejde slabou přechodnou vládu a prosadí změnu zákona o obchodování s emisními povolenkami. Bez projednání ve vládě - přímo ve sněmovně," napsal ve svém blogu na Aktuálně.cz bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík.

Ještě před schválením tak protestoval proti pozměňovacímu návrhu zákona, který prakticky znamená přesun desítek miliard ze státní kasy do rozpočtu ČEZu.

ČEZ zbohatne, poslanci mění praxi s povolenkami

Bursík ve svém blogu napsal, že ČEZ „má své ,lidi' jak v ODS, tak v ČSSD". Pozměňovací návrh prosazovali bývalý ministr průmysl a obchodu Martin Říman (ODS) a jeho stínový protějšek Milan Urban (ČSSD).

Podle Bursíka jde o „typický protiústavní přílepek" k zákonu.

Foto: Aktuálně.cz
Celý text: Vysoká hra Martina Romana. Na úkor daňových poplatníků

Poslanci tento „přílepek" ve středu schválili. Proti zákonu protestuje ve svém blogu na Aktuálně.cz další bývalý ministr průmysl a obchodu Jiří Rusnok, podle kterého schválení pozměňovacího návrhu poslanci patří k zásadním událostem, které „budou citelně ovlivňovat budoucnost v této zemi na mnoho let".

„Výsledkem předloženého pozměňovacího návrhu totiž bude to, že český stát se zříká budoucích příjmů za jemu EU přidělené emisní povolenky zhruba v hodnotě 70 miliard korun ve prospěch energetických firem," tvrdí Rusnok.

Foto: Aktuálně.cz
Celý text: Pohled do budoucna aneb jak se bude zdůvodňovat zvyšování cen elektřiny někdy v roce 2014

Pozměňovací návrh zákona ve svém blogu zkritizoval i bývalý ministr Ondřej Liška (SZ).

„Při jedné z posledních schůzí Poslanecké sněmovny 'přilepili' … poslanci Martin Říman a Milan Urban (oba jsou bývalí ministři průmyslu a obchodu za ODS resp. ČSSD, takže si dobře rozumějí) k novele zákona o spotřebních daních jednu 'drobnou' úpravu zákona o ochraně ovzduší," píše Liška a dodává:

„Konečný účet? Stát přijde díky Římanovi s Urbanem v letech 2013 až 2020 téměř o 70 miliard korun. Ty peníze teď totiž patří ČEZu a občané z nich nebudou mít vůbec nic."

Foto: Aktuálně.cz
Celý text: Legislativní „přílepky" aneb kouzlo dada


Přímo ve Sněmovně proti schválení pozměňovacího návrhu protestovali aktivisté z hnutí Greenpeace. Ředitel české pobočky hnutí Jiří Tutter ve svém blogu na Aktuálně.cz stejně jako ostatní blogeři "přílepek" ostře kritizuje:

"Poslanci Urban (ČSSD-ČEZ), Říman a Vojíř (ODS-ČEZ) „přilepili" 68 mld Kč de facto výhradně společnosti ČEZ v hodnotách povolenek emisí CO2, které ČEZ dostane zadarmo a nebude je muset od r. 2012 kupovat v aukcích. Poslanec Urban se poté v rozhovorech mediím snažil natolik vehementně ospravedlnit své konání, až nechtěně potvrdil to, z čeho ho obvinil poslanec Bursík. A sice, že se nejedná o nic jiného, než prachobyčejné uloupení peněz ze státního rozpočtu (tedy peněz občanů) a jejich přihrání na modernizace, které ČEZ tak jako tak musí provádět," napsal Tutter.

Foto: Aktuálně.cz
Celý text: 68 mld Kč přilepeno ČEZu aneb Zpráva o péči sněmovny o zemi a její občany

 

Právě se děje

Další zprávy