stk | Komentáře
2. 12. 2008 13:27

Co o americkém radaru píší blogeři na Aktuálně.cz

Blogy Paroubka, Béma, Zaorálka či exšéfa KSČ Svobody
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Má v Brdech vyrůst radarová základna, součást amerického protiraketového deštníku? Či by vláda měla vyslyšet volání většiny českých obyvatel a žádost Spojených států odmítnout?

Tyto otázky rozdělují nejen veřejné mínění, politickou scénu, ale rozdílné odpvědi na ně nabízejí i blogeři z řad politiků, vědců či publicistů, kteří své texty zveřejňují  na Aktuálně.cz.

"ČSSD jako strana, která aspiruje na opětovné převzetí vládní odpovědnosti je samozřejmě ochotna do budoucna o všech politicko-bezpečnostních otázkách jednat. Věci se mohou změnit. Ale musí se upřímně řečeno především změnit vojenská doktrína a schopnost anticipace vývoje v samotných Spojených státech amerických," píše předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Foto: Aktuálně.cz
Jiří Paroubek:
Naše „Ne radaru" je výsledkem racionální ochrany českých národních zájmů

"Odpůrci umístění radarové základny u nás a raketové v Polsku jsou schopni vytáhnout tisíce negativistických argumentů proti, ale s reálným návrhem řešení našich bezpečnostních potřeb nikdo nepřichází," píše ve svém blogu pražský primátor Pavel Bém.

Foto: Aktuálně.cz
Pavel Bém:
Radarová otázka

"Děkuji, nechci být americkou letadlovou lodí - posádkou, která neví, kam bude zítra poslána a kam popluje," říká Lubomír Zaorálek, stínový ministr zahraničí za ČSSD.

Foto: Aktuálně.cz
Lubomír Zaorálek:
Blaničtí rytíři pod americkou vlajkou

"Jsem liberál a ponechávám mínění každého na jeho osobním vkusu. Já osobně už od rané puberty dávám přednost Elvisu Presley nebo Ray Charlesovi před německými Valkýrami i ruskou častuškou. A tak, kdyby bylo nějaké referendum, tlačil bych se u urny s lístkem „Americkému radaru ANO", říká bývalý prcní polistopadový předseda KSČM Jiří Svoboda.

Foto: Aktuálně.cz
Jiří Svoboda:
Radar jako historické trauma nepoučitelných

"...tvrzení, že se Írán chystá napadnout Evropu a USA svými jadernými zbraněmi (mi připadá) snad až jako nějaký žert nebo úmyslný test toho, co všechno je obyvatelstvo schopno spolknout. Opravdu mám věřit, že se Írán k něčemu takovému chystá?? Proč by to proboha dělal?" ptá se profesor Václav Hořejší.

Foto: Aktuálně.cz
Václav Hořejší:
Dobrý den, radare... a pozor na slony!

"Od počátku té nešťastné myšlenky umístit v českých zemích americký radar jsem přesvědčený, že to není dobrý nápad. Rmoutí naši slovanskou duši, křiví náš samorostlý charakter, nutí nás vyndat z kapes naše zlaté privatizační ručičky, nedá nám spát, protože bychom se mohli do něčeho zaplést," ironizuje sociolog Ivan Gabal.

Foto: Aktuálně.cz
Ivan Gabal:
My, protiraketoví kutilové v Čechách a na Moravě

"Chápu, že zejména poslední období vlády George Bushe jr. pro něj poskytla docela vydatnou munici, ale přece jen mi ve svém celku přijde z hlediska pragmatického krátkozraký a z hlediska morálního vůči Američanům nespravedlivý. Jako bychom zapomněli, kde a kdy všude se Američané nasazovali, když všichni ostatní selhali," píše předseda Legislativní rady vlády a poslanec za KDU-ČSL Cyril Svoboda. 

Foto: Aktuálně.cz
Cyril Svoboda Co nás skutečně hlavně v Evropě ohrožuje?

"Radary byly leckde umístěny dosti blízko sídel... To ovšem nic nemění na skutečnosti, že v demokratické a svobodné společnosti má veřejnost právo na solidní management všech relevantních rizik. Bez analýzy a eliminace alespoň těch nejpodstatnějších rizik lze projekt považovat za hazard se životy," upozorňuje ve své analýze možných rizik výstavby radaru v Čtenářově blogu diskutující prezentující se pod blogy Aktuálně.cz jménem Bigjirka.

Foto: Aktuálně.cz
Čtenářův blog: Tak nám mají v Brdech postavit radar...

 

Právě se děje

Další zprávy