Tomáš Bouška | Názory
12. 5. 2006 0:01

Postaví si lidé novou Unii?

Evropská unie potřebuje po zamítavých ústavních referendech oživit. Vypadá to, že novou energii by mohla přinést občanská sdružení.

Období takzvané reflexe se v době po francouzském a nizozemském zamítavém ústavním referendu projevuje napříč sjednocenou Evropou různě. Politici mluví střídavě o krizi, o "stop-stavu" a mobilizaci sil a vymýšlejí, jak přilákat pozornost běžných občanů a dát jim možnost podílet se na tvorbě "jejich" Unie.

V této náladě se zrodilo Evropské fórum občanů (Forum Civique Europeen), které je z pohledu mezinárodního dění zajímavým dokladem doby.

17. prosince 2005 se ve Štrasburku sešlo na sto padesát zástupců devětaosmdesáti národních, regionálních a místních nevládních organizací z celkem devatenácti zemí Evropské unie. Setkání bylo zaměřeno na diskusi o společném postupu, jak lidem přiblížit a zpřístupnit téma jednotné Evropy. Toto setkání, organizované z podnětu (paradoxně francouzské) skupiny sdružení a asociací "Citizenship and Democracy (CIDEM)," dalo vzniknout Evropskému fóru občanů.

Seznam zakládajících členů a podporujících organizací od té doby roste a z původně pětičlenné pracovní skupiny dnes funguje sedm velkých asociací coby vedení celé iniciativy. Od začátku v pracovní skupině funguje i české občanské sdružení ANO pro Evropu nebo nadnárodní nezisková studentská organizace AEGEE-Europe.

Smysl této iniciativy zdá se být na pohled pochybný, nepřehledný a díky shluku množství odlišných nevládních a neziskových uskupení těžko uchopitelný.

Jejich společný souhlas s myšlenkou Evropského fóra občanů - jeho raison d´etre - má však vysokou výpovědní hodnotou o charakteru období, ve kterém se současná Evropa nachází.
V zakládajícím usnesení této nadnárodní iniciativy se přímo píše: "Občané Evropy se odvrací od projektu sjednocené Evropy... Nová generace nemůže být uspokojena argumentem, že EU zajišťuje mír a prosperitu. Hledá nový demokratický dialog, který by znovu posílil vizi rozšířené a společné Evropy budoucnosti... Proto my, občané Evropy, zapojení v nevládních a neziskových organizacích žádáme Evropskou radu, Evropskou komisi a Parlament, aby... zavedli Evropský statut pro nevládní organizace."

Zákonné zakotvení Evropského statutu pro nevládní organizace podle tohoto zadání má spočívat na stejné bázi jako statut pro evropské podniky nebo družstva. Evropské fórum občanů si od něho slibuje uznání kritické role nevládních organizací v občanském dialogu a celkové posílení demokratické infrastruktury.#reklama

Na podporu tohoto plánu nyní ve všech zemích EU probíhá až do konce května podpisová kampaň. Výsledný seznam podpisů evropských občanů hodlá iniciativa předložit na společné tiskové konferenci v Bruselu nejvyšším představitelům EU, kteří se již o celou věc živě zajímají.

Český občan od takové situace může očekávat, že práce v nevládní neziskové organizaci bude plošně uznávaným druhem běžného, placeného zaměstnání. Z hlediska iniciativy samotného Evropského fóra občanů pak vyvstává otázka, s jakou podporou veřejnosti se politické zvýraznění občanského sektoru setká a nakolik si toto různorodé uskupení udrží svoji jednotu. Ať tak či tak, jedná se o jeden z mála hmatatelných výstupů období evropské "reflexe".

Autor je analytik Asociace pro mezinárodní otázky

 

Právě se děje

Další zprávy