Dva účetní počítají, kdo získá Oscary

BBC, Reuters, Hej
1. 3. 2006 16:30
Los Angeles - Hollywood sčítá hlasy a hvězdy se pomocí kaviáru, diamantů a spousty botoxu připravují na nedělní večer.

Hlasy, které rozhodnou o tom, kdo si odnese letošní Oscary, jsou nyní v tajnosti a za přísných bezpečnostních opatření sčítány. Do nedělního vyhlášení vstupuje v roli favorita snímek Zkrocená hora, který má osm nominací. O vítězích smělo rozhodnout téměř šest tisíc členů americké Akademie filmového umění a věd. Speciál k nejprestižnější hollywoodské filmové události ZDE.

Udrží dva účetní tajemství?

Hlasy právě sčítají dva účetní - jediní lidé, kteří budou znát vítěze ještě před slavnostním ceremoniálem. Rick Rosas a Brad Oltmanns ze společnosti PricewaterhouseCoopers zahájili po vypršení lhůty sumarizaci v zasedací místnosti na blíže neurčeném místě.

Favorit letošních Oscarů: Zkrocená hora
Favorit letošních Oscarů: Zkrocená hora | Foto: Bioscop

Hlasovací lístky se přechovávají v uzamčeném trezoru a oba pánové připraví obálky se jmény vítězů. V neděli odveze každý z nich za doprovodu policie a po odlišné trase totožnou sadu čtyřiadvaceti obálek na místo slavnostního vyhlášení.

Obálky budou rozlepeny teprve poté, co je Rosas s Oltmannsem předají vyhlašovatelům, kteří vítěze zveřejní na pódiu hollywoodského Kodak Theatre. A pro případ, že by se s obálkami něco stalo, si Rosas s Oltmannsem vítěze navíc pamatují.

"Vždycky jsem tvrdil, že udržet tajemství je na tom vlastně to nejsnazší," říká Rosas. Hlasovací lístky byly voličům zaslány 8. února. Nejslavnější a nejvlivnější postavy z obou stran filmové kamery tak měly na odeslání 20 dní.

Tudy půjdou hvězdy...
Tudy půjdou hvězdy... | Foto: Reuters

Společnost PricewaterhouseCoopers se organizace hlasování o Oscarech ujímá už 72 let, za celou tuto dobu se přitom na sčítání hlasů podílelo pouhých 12 lidí. "Za celých 72 let sčítání a schvalování výsledků hlasování o cenách Akademie nedošlo k jedinému narušení bezpečnosti," konstatuje Oltmanns. "Jsem hrdý, že budu součástí této tradice i v následujících letech."

Hvězdy vycpané botoxem

Na seznam hvězd, které budou během slavnostního večera předávat oceněným sošky Oscarů, mezitím přibyla zpěvačka a herečka Jennifer Lopezová. Mezi další jména, která již potvrdila účast na předávání Oscarů, patří Tom Hanks, Clint Eastwood, Meryl Streepová, Nicole Kidmanová, Jamie Foxx nebo George Clooney.

... a novináři už se nemůžou dočkat
... a novináři už se nemůžou dočkat | Foto: Reuters

Oscarový ceremoniál je z velké části přehlídkou hollywoodského lesku, oslnivých rób a drahých šperků. Hvězdy předávající, nominované i nenominované se předhánějí, kdo bude krásnější a kdo přitáhne více pozornosti médií. Jejich přípravy na ceremoniál nabývají čím dál bizarnějších podob: například letos je hitem diamantová masáž a kaviárový peeling.

Modelka Erin podstupuje v Los Angeles zkrášlovací proseduru. Pomocí diamantového kyvadla a UV světla si nechává najít čakry. Terapie by jí měla zkrášlit pro udílení filmových Oskarů.
Modelka Erin podstupuje v Los Angeles zkrášlovací proseduru. Pomocí diamantového kyvadla a UV světla si nechává najít čakry. Terapie by jí měla zkrášlit pro udílení filmových Oskarů. | Foto: Reuters

Hvězdy obrážejí své plastické chirurgy, botoxové specialisty, módní poradce i kosmetické salóny. Botoxové procedury, chemický peeling a výplně rtů jsou podle newyorské dermatoložky Patricie Wexler v předoscarovém období jedněmi z nejžádanějších.

Kaviárový krém je naštěstí bez rybího zápachu a prý dodává mladistvý vzhled pleti. A komu přijde kaviár málo drahý, může si dopřát léčivou diamantovou masáž. Při této proceduře za 1,5 milionu dolarů jsou na energetické body těla pokládány osmnáctikarátové diamanty.

 

Právě se děje

Další zprávy