Grammy v očekávání velkého návratu

ČTK, kul
8. 2. 2006 0:00
Los Angeles - Potvrdí Grammy návrat osmkrát nominované Mariah Careyové? To je asi hlavní otázka před středečním předáváním amerických hudebních cen.

Careyovou pronásledovaly od roku 2001 neúspěchy, ale loni se její album The Emancipation of Mimi stalo v USA nejprodávanější deskou roku s 5,2 milionu prodaných kusů.

Infobox

Kdo podle vás vyhraje Grammy v těchto kategoriích. HLASUJTE:

  • Nahrávka roku

  • Píseň roku

  • Album roku

  • Taneční deska roku

  • Rockové album roku

Stejně jako ona získali osm nominací rapper Kanye West a soulový zpěvák John Legend. Pětatřicetiletá Careyová však byla jako jediná nominována ve všech třech hlavních kategoriích: nahrávka, album a píseň roku.

Skladba Gold Digger Kanye Westa sice patří k favoritům v kategorii nahrávka roku, oceňující interpreta a producenta, ale Careyová by i tak měla vyhrát s písní We Belong Together, která byla v čele amerického žebříčku 14 týdnů. We Belong Together v podání Careyové je prý žhavým kandidátem i v kategorii píseň roku, která oceňuje autory skladby.

Careyová je favoritem rovněž v soutěži o album roku, ale překvapit by mohl Paul McCartney s Chaos And Creation In The Backyard. "Cítím v téhle kategorii velké překvapení," předpovídá zástupce šéfredaktora časopisu Rolling Stone Joe Levy. Nominováni jsou dále Gwen Stefani, U2 a opět Kanye West.

Už včera (amerického času) byly předány čestné Grammy, které dostali David Bowie a skupina Cream či bluesová legenda Robert Johnson. Americká hudební akademie ocenila i operní pěvkyni Jessye Normanovou, komika Richarda Pryora a folkové Weavers.

Co je to pop-music

Středeční, hlavní ceremonie v Los Angeles - vysílá ve čtvrtek od dvou hodin ráno ČT2 - by měla přinést řadu hudebních zážitků. Ohlášena jsou vystoupení Madonny s Gorillaz, Paula McCartneyho, Coldplay, U2, Bruce Springsteena, Herbieho Hancocka i Aerosmith.

Tady bude sedět...
Tady bude sedět... | Foto: Reuters

Ceny se udělují ve 108 kategoriích: mimo hlavních v žánrových od rapu, folku, gospelu po jazz, klasickou hudbu, mluvené slovo či polku. V kategorii producent roku může skrze Christophera Adlera zasáhnout do bojů mezzosopranistka Magdalena Kožená a album, které nahrála s orchestrem Musica antiqua Köln vedeným Reinhardem Goebelem.

O Grammy hlasuje 12 tisíc lidí působících v hudebním průmyslu. Ceny mají odměnit výjimečné tvůrčí počiny. Jenže "voliči" se často nechají ovlivnit komerčním úspěchem, nostalgií nebo umělcovými životními osudy, poznamenává Reuters.

Ale není to vlastně dobrá definice a usazení pop-music? Oceňuje se tu její invence, nápady i originalita, zároveň připomíná, že je to zboží určené ke spotřebě. A nostalgie, to je přece jedna ze základních ingrediencí...

Navíc v žánrových kategoriích takové napětí mezi oběma póly nenajdeme; v těchto kategoriích jsou vítězství nespornější a lze z nich ledacos vyčíst o trendech a dalším směřování hudby.#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy