Opus Dei znovu útočí proti Šifře

BBC, ČTK, dab
21. 1. 2006 22:00
Londýn - Katolická organizace požaduje, aby byla filmová adaptace Šifry mistra Leonarda mládeži nepřístupná.

Organizace, která podle autora předlohy Dana Browna stojí za většinou útoků proti jeho knize, tvrdí, že děti by měly být ochráněny před tím, co označila jako "vychytralé" lži o katolicismu. Její mluvčí Marc Carroggio prohlásil: "Dospělý člověk dokáže rozeznat fikci a skutečnost. Ale od dětí nemůžete čekat, že si o filmu udělají náležitý obrázek."

Vlivná organizace Opus Dei svými aktivitami často budí kontroverzní reakce, odpůrci je označována za uzavřenou a ultrakonzervativní sektu či "katolické svobodné zednáře".

Film podle Brownova bestselleru bude mít premiéru v květnu, režisérem je Ron Howard a v hlavních rolích se objeví Tom Hanks a Audrey Tautouová.

Hrdinou příběhu (v originále název Da Vinci Code) je americký vědec Robert Langdon, který se dostane do střetu s tajnými společnostmi. Spisovatel tu například tvrdí, že Ježíš měl dítě s Máří Magdalenou. Podle Browna se církev celá staletí snažila tento fakt zastřít, aby tak uchovala Ježíšovu božskou podstatu. 

Vatikán i anglikánská církev už knihu několikrát odsoudili. Důvodem zásadního odmítnutí je podle církevních předáků naprosté překroucení křesťanského poselství.  "Nečtěte a nekupujte Šifru mistra Leonarda," obrátil se na posluchače vatikánského rozhlasu kardinál Tarcisio Bertone. Představitelé londýnského Westminsterského opatství zamítli žádost produkce natáčet některé záběry v prostorách tamní katedrály.

Audrey Tautouová a Tom Hanks v Šifře mistra Leonarda
Audrey Tautouová a Tom Hanks v Šifře mistra Leonarda | Foto: www.imdb.com

       Válka nebude

Podle mluvčího Carroggia "pouhé konstatování, že se jedná o fikci, nestačí. Přestože je celý příběh absurdní a v určitých momentech i humorný, vyvolává nenávist k církvi, zvláště v lidech bez kritického odstupu". Carroggio však zárovreň popřel, že by Opus Dei vytáhl do boje proti filmu. Podle něj nebude mít snímek na organizaci negativní vliv; film prý naopak pro ní může znamenat jistý druh nepřímé publicity. "Vyhrožovat nebo organizovat bojkot určitě nikdo nebude," uzavřel.

Brownův román vyšel poprvé v roce 2003 v USA; od té doby si ho koupilo i v překladech na celém světě přes 20 milionů čtenářů. V Česku ho nejprve pod titulem Šifra mistra Leoanarda vydalo nakladatelství Metafora, poté v novém překladu a s ilustracemi Argo jako Da Vinciho kód.  Mezitím následovaly další autorovy knihy i tituly, jež upozorňují na historické omyly či smyšlenky, jichž se Brown dopustil.

 

Právě se děje

Další zprávy