Ženy pro měny jsou k mání po internetu

Irena Hejdová Irena Hejdová
17. 10. 2006 9:00
Praha - Ojedinělý projekt Doc Air nabízí k legálnímu stažení řadu starších i nových českých i zahraničních dokumentů.

Příští týden začíná mezinárodní festival dokumentárních filmů v Jihlavě; ovšem na zajímavé dokumenty se můžete podívat už teď. Na obrazovce vašeho počítače.

Projekt Doc Air byl představen loni právě na zakončení jihlavské přehlídky - je to vůbec první český portál pro šíření dokumentárního filmu. V současné době nabízí legálně a za minimální poplatek ke stažení kolem padesátky českých i zahraničních dokumentů.

Zdeněk Svěrák
Zdeněk Svěrák | Foto: Česká televize

Přes internet si lze pořídit třeba známý dokument Eriky Hníkové Ženy pro měny o poměřování s ideály ženské krásy, Doc Air nabízí i oceňovaný Zdroj Martina Marečka o těžbě ropy v Ázerbajdžánu.

V případě většiny českých filmů - včetně snímků Ženy pro měny či Zdroj - vyjde stream na 29 korun, stáhnutí DivX formátu na 89 korun, DVD kvalita pak na 130 korun.

Ke stažení tu je i Tatínek aneb Mramorizace Zdeňka Svěráka - dokument, který o svém otci natočil Jan Svěrák. Karel Vachek tu nabízí Moravskou Hellas a Jasmina Blaževičová film Cesta, dokument o Věře Chytilové. Nechybějí ani snímky Heleny Třeštíkové, Jana Gogoly ml či Petera Kerekese.

Infobox
Autor fotografie: MFDF Jihlava

 "Po mnoho let život dokumentárního filmu prakticky končil po několika festivalových projekcích a po uvedení v televizi," říkají organizátoři jihlavského festivalu. "Bylo těžké, ba nemožné, získat jen pár let starý film," dodávají s tím, že právě Doc Air umožní divákům vrátit se k  oblíbeným filmům.

Filmy na Doc Airu jsou přístupné i v zahraničí. Přes Doc Air je lze i on-line shlédnout, a představit tak potenciálním distributorům, provozovatelům kin, televizním dramaturgům či  programovým ředitelům festivalů.

Stránky Doc Air ZDE

 

 

Právě se děje

Další zprávy