Fanoušci fantastiky míří zítra do Brna

Richard Klíčník
8. 12. 2005 12:00
Brno - V Brně v Králově poli zítra začne víkendové setkání přátel fantastiky Fénixcon 2005.

Slovo con pochází z anglického slova convention, tedy setkání. Ta setkání přátel sci-fi literatury jsou u nás proslulá a pořádají se již od počátku osmdesátých let.

Jednou z největších a nejpříjemnějších akcí u nás je brněnský Fénixcon, který se letos již podruhé bude konat v příjemném prostředí hotelu Avanti.

Spisovatel Andrzej Sapkowski
Spisovatel Andrzej Sapkowski | Foto: Aktuálně.cz

Zaklínač Sapkowski jede do Brna

Letos je hlavním hostem conu polský spisovatel Andrzej Sapkowski, který se i u nás proslavil svojí fantasy ságou o Zaklínačovi, která tvoří jeden ze základních kmenů neanglosaské fantasy literatury. Sapkowski je znám jako zábavný vypravěč, takže se jeho fanoušci mají na co těšit.

V současné době pracuje na trilogii z období husitských válek, která se z velké části odehrává také v Čechách. V Polsku čekají na závěrečný díl, u nás se chystá vydání druhého.

Zeměplocha v přednesu Jana Kantůrka

Také další program je více než zajímavý. Po delší době vystoupí na veřejnosti překladatel Zeměplochy Terryho Pratchetta, jehož osobité autorské přednesy z překladů se staly za více než deset let, kdy Zeměplochu překládá, legendou. Návštěvníci se mohou těšit na ukázky z právě vycházejícího dílu této úspěšné knižní řady i na to, co překladatel teprve připravuje.

Zeměplochu již není třeba českým čtenářům představovat
Zeměplochu již není třeba českým čtenářům představovat | Foto: Josh Kirby

Za zmínku stojí také přednáška charismatické slovenské spisovatelky Alexandry Pavelkové, jejíž knihy patří k tomu nejlepšímu, co česko-slovenská fantastika produkuje. Pro víkendové setkání si představila přednášku s názvem Šaty robia človeka, nahota hrdinu.

K divácky vděčným patří na podobných akcích přednášky spisovatelky Františky Vrbenské, jejíž erudice zaujímá publikum bez rozdílu věků. Protentokrát se chopila tématu svatojiřské legendy.

Na programu je i mnoho dalších přednášek a doprovodných programů, některé patří k brněnskému Fénixconu již tradičně, jiné budou mít, jako jejich přednášející, svou premiéru. Brněnské cony měly vždy příjemnou předvánoční atmosféru a dá se předpokládat, že nejinak tomu bude i letos. Akce potrvá až do nedělního dopoledne. Program a více informací naleznete ZDE.

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy