Bartoška: Problémem zůstávají kinosály

ČTK, kul
10. 7. 2006 9:00
Karlovy Vary - Problémem festivalu nejsou podle jeho prezidenta Jiřího Bartošky finance, ale dlouholetý a kritický nedostatek kinosálů.

Už třináct let prý zástupci této přehlídky, na kterou se letos akreditovalo 11 500 návštěvníků, jednají se zástupci města i kraje, ale bez konkrétního výsledku.

"Jsou to jen sliby, co slyšíme. Měli by si uvědomit, že festival je. Musí mít šanci, aby byl prezentován na určité technické úrovni," stěžuje si Bartoška.

Festival během devíti dnů uvedl na 475 představeních 268 filmů pro téměř 136 tisíc diváků. Někteří se tísnili u vchodů nouzových projekcí a ve vedrech trpěli vzduchem k nedýchání.

Město považuje Bartoškovu kritiku za částečně oprávněnou. Kvůli dohadům o nájemní smlouvě s provozovatelem festivalového kina Čas se nepodařilo včas opravit sedačky a interiér. Náměstkyně primátora Monika Makkiehová ale tvrdí, že osobně dohlédne na to, aby byl Čas do příštího ročníku festivalu v pořádku.
    
"Město už kino převzalo, a tak by neměl být problém. Vyměnit by potřebovala i sedadla ve velkém sálu hotelu Thermal - to ale není zařízení města. Nový sál či sály bychom v budoucnu rádi získali v Lázních I.," řekla Makkiehová.

Eva Zaoralová
Eva Zaoralová | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Do rozpočtu festivalu, pohybujícího se mezi 110 až 115 miliony korun, přispěl stát 25 a město Karlovy Vary sedmi miliony korun. Zbytek hradí sponzoři a Bartoška se neobává odlivu jejich zájmu.

S průběhem 41. ročníku jsou on i umělecká ředitelka Eva Zaoralová spokojeni. "Zaznamenali jsme posun zájmu velkých distribučních firem - například Focus Features, jejichž zástupci tu hledali východoevropskou tvorbu. Ta byla dřív středem zájmu prakticky jen malých nezávislých firem z USA," uvedla Zaoralová.

Festival jim vychází vstříc například sekcí Na východ od Západu, která byla letos podruhé sekcí soutěžní. Představila 17 nových filmů ze zemí střední a východní Evropy a zemí bývalého sovětského bloku.

Hlavní porota byla podle Zaoralové spokojena s úrovní soutěže; ocenil ji prý i předseda jury Mezinárodní federace filmového tisku.

Bartoška a delegace k filmu Volver
Bartoška a delegace k filmu Volver | Foto: ČTK

"Výhoda je, že třináct let děláme festival ve stejnou dobu a na stejném místě. Naše publikum sem přijíždí pravidelně a díky webovým stránkách ví, co chce vidět. Naučilo se dělat festival s námi," zdůraznil Bartoška.

Zrušené návštěvy francouzské herečky Jacqueline Bissetové a jejího krajana, režiséra a producenta Luka Bessona, podle něho nikomu nevadily.

"Máme jiné publikum než v Cannes. To naše chce především chodit do kina. Samozřejmě bylo příjemné, když tu loni byli Robert Redford, Sharon Stoneová či Liv Ullmannová, ale vždycky se to nepovede. Hvězdy obvykle přijíždějí na základě podepsané smlouvy s distributorem, zatímco u nás jsou na základě skutečného zájmu," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy