Jak se žije baťůžkářům

Irena Hejdová Irena Hejdová
6. 7. 2006 14:00
Karlovy Vary - Co se vám vybaví, když se řekne filmový festival v Karlových Varech? Filmy, oplatky, hvězdy. A baťůžkáři.

Počet akreditovaných návštěvníků festivalu už překročil magických 10 tisíc o 763 lidí. A ve čtvrtek dopoledne bylo z nich 8591 těch, kteří mají běžný Festival Pass - proti filmovým tvůrcům, profesionálům, hostům a novinářům jim nezajišťuje žádné výhody. 

Nejvíc návštěvníků tak potkáte v karlovarských ulicích s baťůžky. Ve festivalových ulicích a kinech jsou nepřehlédnutelní. I když sami jsou často na označení "baťůžkáři" alergičtí. Paří až do rána a přespávají ve stanech, pronajatých bytech, školních tělocvičnách nebo jen tak v trávě kolem Thermalu či u řeky.

Sedmnáctiletá Káťa a stejně starý Pavel jsou z těch, kteří na festivalu přebývají ve stanu. "Ale věci musíme vždycky přes den dát tady u Thermalu do úschovny. Ve stanovém městečku by asi nebylo nejbezpečnější, kdyby tam zůstaly. Může přijít kdokoliv," říká Pavel, který je na festivalu podruhé.

Káťa přijela poprvé, oceňuje atmosféru festivalu i filmy, na které se většinou v pohodě dostanou. Nevyužívají možnost rezervace přes SMS - často prý nefunguje ideálně, protože sítě kvůli přetížení padají.

Všechno jistí last minute pokladny, na které jsou hodinu před představením uvolněny lístky, jež si nevyzvedli hosté či novináři. I díky tomu Káťa s Pavlem viděli na festivalu tři až čtyři filmy denně. Festival pro ně končí, s krosnami na zádech můžou spokojeně zamířit na autobus zpátky domů.

Zpátky do Prahy se ale rozhodně nechystá devatenáctiletý Zdeněk. Včera slušně zapařil v Pekle na koncertě Indyho a Wiche, přesto se už dopoledne povaluje v trávě před Thermalem, listuje katalogem a čeká na kamarády.

Foto: Aktuálně.cz

"Festival je super. Přijeli jsme v úterý, kámoš tu má příbuzný, tak máme stan u nich na zahradě," říká s tím, že na moc filmů se zatím nedostal, ale stejně přijel hlavně kvůli atmosféře.

U úschovny zavazadel postávají dvě dvacetileté dívky z Havířova. Katka je na festivalu poprvé, Míša podruhé. "Krosny máme přes noc tady v úschovně. A vlastně i přes den, u sebe v baťůžku máme jen nejdůležitější věci, když jsme ty baťůžkářky," říká Katka sarkasticky.

Katka s Míšou spí většinou u řeky kus od Thermalu a na festivalu se jim rovněž líbí. Ani ony nemají problém se vstupem do kin. Stačí prý přijít před představením před sál a je vysoká pravděpodobnost, že budete puštěni dovnitř i bez lístku, jen na základě akreditace.

Nejvíc se jim líbila série Cremaster Matthewa Berneyho, kterou viděly celou. "Úplně jsme se do toho zamilovaly, i když se to plno lidem nelíbí," prohlašuje Míša.
 

 

Právě se děje

Další zprávy