V Cannes nečekaně vyhrál Brit Loach

BBC, ČTK, Hej
28. 5. 2006 21:00
Cannes - Letošní ročník potvrdil, že v Cannes se nevyplácí sázet na vítěze. Všechny favority totiž překvapil Vítr v ječmeni Kena Loache. Uvnitř: GALERIE
Ken Loach přebírá Palmu
Ken Loach přebírá Palmu | Foto: Reuters

Snímek britského klasika sociálního filmu - jenž si odnáší Zlatou palmu, hlavní cenu za nejlepší film - pojednává o irském boji o nezávislost. Podle předsedy canneské poroty, hongkongského režiséra Wong Kar Waie, bylo rozhodnutí zcela jednomyslné. Jury prý chtěla hlavní trofejí ocenit film, který má soucit, naději, jednotu a solidaritu.

Film o raných létech IRA je natočený irskýma očima; takový "podvratný" pohled je ostatně Loachovým dobrým zvykem. Podle režiséra je Vítr v ječmeni zároveň vyjádřením jeho kritického vztahu k americké invazi do Iráku. Titulní roli tu ztvárnil irský herec Cillian Murphy (Snídaně na Plutu).

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

"Když řekneme pravdu o minulosti, možná to přinese i pravdu o dnešku," prohlásil Loach při přebírání ceny. "Náš film je malým, velmi malým krokem ve snaze konfrontovat Británii s její imperialistickou minulostí," dodal o snímku, který pojednává o irském povstání za nezávislost na Británii v 20. letech minulého století.

Loach už byl v minulosti na Zlatou palmu nominován sedmkrát, ale hlavní cenu vyhrál letos poprvé. V roce 1990 si odnesl cenu poroty za titul Hidden Agenda. Vítr v ječmeni je prvním britským filmem oceněným Zlatou palmou od roku 1996, kdy vyhrály Leighovy Tajnosti a lži.

V boji o Zlatou palmu porazil Vítr v ječmeni dalších devatenáct filmů včetně favorizovaného Iňárittuova Babylonu i Návratu španělského režiséra Pedra Almodóvara.

Loachův snímek v žádném případě nebyl považován za adepta na výhru, nicméně festival v Cannes je pověstný tím, že vítězné snímky lze těžko předpovědět.

Velká cena, druhé nejdůležitější ocenění festivalu, připadla filmu Flandres (Flandry) francouzského režiséra Bruna Dumonta.

Ceny za nejlepší herecké výkony byly letos uděleny kolektivně - což je unikát za celé dějiny festivalu. Za nejlepší ženský výkon ji souhrnně získaly herečky Návratu, za nejlepší mužský výkon pak herci filmu Indigénes (Domorodci) francouzského režiséra Rachida Bouchareba.

Almodóvar a jeho herečka
Almodóvar a jeho herečka | Foto: Reuters

Hlavní roli v Návratu ztvárnila Penelope Cruzová, považovaná až do konce za hlavní favoritku na hereckou cenu. "Ve skutečnosti tato cena patří Pedrovi (Almodóvarovi) - je to jedna z nejlepších lidských bytostí, jakou jsem kdy poznala," reagovala na výsledky.

Cenu jury obdržel film Red Road (Červená cesta) britské režisérky Andrei Arnoldové. Zlatou kameru si odnesl rumunský film A fost sau n-a fost? (Byl či nebyl?) režiséra Cornelia Porumboia. Marie Antoinette americké režisérky Sofie Coppolové dostala cenu Národní výchovy.

Na favorita Iňárritu
Na favorita Iňárritu | Foto: Reuters

Almodóvarův Návrat obdržel i cenu za nejlepší scénář, Alejandro González Iňárritu dostal za Babylon "alespoň" cenu pro nejlepšího režiséra.

Udílením cen skončil v neděli večer 59. ročník nejprestižnější světové přehlídky, který 17. května trochu "nešťastně" zahájila Šifra mistra Leonarda.

 

Právě se děje

Další zprávy