Šifra kasíruje rekordní miliony

BBC, kul
22. 5. 2006 11:10
Londýn - Recenze nerecenze, vidět se ten film, proti němuž protestují katolíci, musí. A tak vydělala Šifra mistra Leonarda za první víkend 224 milionů dolarů.

Kritici snímkem nijak nadšeni nebyli; jeho distributor, společnost Columbia Pictures, kontruje a uvádí, že  jde o druhou nejúspěšnější filmovou premiéru v historii. Šifra nepřekonala pouze snímek Hvězdné války: Pomsta Sithů, který loni během premiérového víkendu vydělal 253 milionů dolarů.

V USA a Kanadě se od pátku do neděle prodaly vstupenky v celkové hodnotě asi 77 milionů dolarů, což je na horní hranici očekávání. Na překonání severoamerického rekordu ve výši tržeb za premiérový víkend to ovšem nestačilo: ten pořád drží snímek Spider-Man 2, který v roce 2002 vydělal 115 milionů.

Mimo hranice USA a Kanady však Šifra rekord zlomila. Budou-li doposud neoficiální čísla ověřena, pak film za tři dny inkasoval 147 milionů dolarů. Až dosud vydali "neseveroameričtí" filmoví fanoušci nejvíce peněz za snímek Hvězdné války: Pomsta Sithů, konkrétně 145 milionů.

Rekord si Šifra připisuje i v českých kinech: společnost Falcon, která film distribuuje, oznámila, že ho po prvním víkendu vidělo 81 464 diváků. To je letos rekord mezi zahraničními filmy, který přinesl 9,7 milionů korun. Jinak jsou úspěšnější jen Rafťáci s víkendovou návštěvností 103 320 lidí.

Ve filmu natočeném podle románu Dana Browna, jehož se po celém světě prodalo více než 40 milionů výtisků, hrají hlavní role Tom Hanks, Audrey Tautouová a sir Ian McKellen.

Všichni včetně režiséra Rona Howarda tvrdí, že je to jen dobrý příběh a zábava, která by se neměla směšovat s teologií. V tom druhém jim lze dát za pravdu. Tenhle film s ústřední myšlenkou, že Ježíš měl potomky, by se neměl brát moc vážně. Přesto neustávají protesty různých katolických skupin.

V Římě se členové ultrakatolických Křesťanských radikálů shromáždili před některými kiny, kde skandovali heslo: "Dane Browne, pamatuj, že i tebe bude soudit Ježíš!"

O víkendu vypukly šarvátky také ve vesnici Ceccano asi 70 km jihovýchodně od Říma, když dva místní radní spálili na náměstí výtisky Brownovy knihy.

V Indii zase cenzoři požadují, aby byl snímek opatřen douškou, že jde o "veskrze fiktivní dílo" - což vedlo filmovou společnost k tomu, že odložila premiéru na neurčito.

Čínská římskokatolická církev, která působí s posvěcením oficiálních úřadů, naléhavě vyzývá své členy, aby film bojkotovali, zatímco thajští cenzoři chtějí vystřihnout posledních deset minut snímku, protože prý jsou "rouhačské".

Taková reklama by Howardovi mohla vynahradit i špatné recenze, které označil za "deprimující" a za "zklamání".

Kupříkladu podle bible filmového průmyslu, týdeníku Variety, je snímek "těžko stravitelnou, ponurou záležitostí", konkurenční Hollywood Reporter zase žehral na "škrobené, nepřitažlivé výkony" herců. A britský Guardian napsal, že to byl "dvourozměrný napínák, jemuž ovšem po příšerně dlouhou dobu jaksi chybělo napětí".

 

Právě se děje

Další zprávy