Šifra mistra Leonarda už soud nezajímá

BBC, jš
20. 5. 2006 14:00
Londýn - Soud se znovu věnoval Šifře mistra Leonarda. Pro tentokrát nešlo o plagiátorství, ale o příživnictví na jeho filmovém zpracování.
Foto: SONY BMG

Vydavatelství Universal napadlo konkurenční SONY BMG, že album Music Inspired By Da Vinci nabízí jako soundtrack k filmu a názvem mate zákazníky. Práva k oficiálnímu soundtracku Šifra mistra Leonarda přitom vlastní label Decca spadající právě pod Universal a jeho majitelé se jednáním SONY BMG cítili poškození.

Soud ale v pátek oznámil, že tento spor rozhodovat nebude - a oběma stranám navrhl mimosoudní vyrovnání. Jeho detaily nebyly zveřejněny.

Foto: Universal

Autorem oficiálního soundtracku Šifra mistra Leonarda je skladatel Hans Zimmer, za Music Inspired By Da Vinci stojí producent Jan Kisjes.

Jeho album se prodává i v Česku (v USA má název The Da Vinci Project) a patnáct skladeb v angličtině, francouzštině a latině se tematicky dotýká bestselleru Dana Browna. Na albu, které se nechalo "inspirovat",  najedeme píseň Eglise Saint-Sulpice o pařížském kostelu, který popisuje i kniha; několik skladeb je věnováno dívce Sarah a její existence je i ústřední tezí Brownova apokryfu - Ježíš Kristus měl s Máří Magdalénou dceru Sarah.

Infobox
Autor fotografie: Falcon

Hudebně Kisjesovy skladby navazují na úspěšné projekty Enigma či Gregorian a právníci SONY BMG je hájili tím, že si nikdo nemůže autorsky nárokovat náboženskou tematiku. 

Ačkoliv film Šifra mistra Leonarda u kritiků propadl, distributoři v něm vidí nejlákavější titul letošního roku; i proto se tolik zaměřují na merchandising.

 

Právě se děje

Další zprávy