Da Vinciho kód není krádež, řekl soud

BBC, ČTK, kul
7. 4. 2006 15:50
Londýn - Britský soud zamítl žalobu dvou historiků, že Dan Brown ukradl "architekturu" jejich knihy pro svůj bestseller Šifra mistra Leonarda.

Žalobu podali Michael Baigent a Richard Leigh, jejichž knihu Svatá krev a svatý grál z roku 1982 Brown ve svém knižním hitu cituje. Obě publikace pracují s teorií, že Ježíš nezemřel na kříži, ale měl dítě s Máří Magdalénou a jeho potomci žijí dodnes.

Rozsudek ukončil řízení, které trvalo pět týdnů. Odstranil také možnou hrozbu pro květnovou premiéru hollywoodského filmu, který už byl podle Brownovy knihy natočen. V předpokládaném trháku hrají Tom Hanks a Audrey Tautouová.

... a poražený Michael Baigent
... a poražený Michael Baigent | Foto: ČTK

"Verdikt ukazuje, že žaloba byla zcela neopodstatněná. Jsem vlastně dosud překvapen, že ti dva spisovatelé vůbec se žalobou přišli," uvedl americký bestsellerista v pátečním prohlášení vydaném po vynesení rozsudku.

Práva nebyla porušena

Soud konstatoval, že Brown částečně využil některé pasáže z inkriminované knihy, ale nepřijal tvrzení žalujících autorů, že Brown okopíroval centrální myšlenku knihy. Soudce Peter Smith řekl, že Brown neporušil autorská práva; dokonce naznačil, že v případě knihy Svatá krev a svatý grál je obtížné o ústředním tématu mluvit.

Sám Brown posléze připustil, že jeho kniha obsahuje některé myšlenky z inkriminovaného titulu. Ale po celou dobu soudu tvrdil, že nic neopsal a že jeho dílo má víc témat.

Navíc prý on ani jeho žen Blythe, která mu dělala rešerše, nečetli Svatou krev a svatý grál dřív, než byla hotova kostra Da Vinciho kódu. Právě autorova manželka měla být důležitým svědkem v celé kauze, ale k soudu nakonec nedorazila - podle Browna nemá ráda publicitu.

Brown: Je to zásadní den

Vydavatelství Random House - které paradoxně vydalo obě knihy - v reakci na výsledek sporu uvedlo, že  rozsudek znamená, že romanopisci dál mohou čerpat myšlenky z historických výzkumů. Studio Sony si přisadilo, že je to důležité  pro budoucnost "tvůrčí spisovatelské činnosti".

Sám Brown prohlásil, že je to zásadní den nejen z jeho osobního hlediska, ale i proto, že knihy jsou důležitou součástí "naší kultury". Je to prý výborný den nejen pro ty, kdo knihy píší, i pro ty, kteří je rádi čtou.

Žalobci musí zaplatit soudní poplatky přes milion liber, ale na soudní při asi tak úplně neprodělali. Jejich zapomenutá kniha se díky procesu dostala do čtyřicítky nejprodávanějších. Ostatně někteří pozorovatelé tvrdí, že toto "zviditelnění" také bylo hlavním důvodem jejich žaloby.

Da Vinciho kód se ovšem drží v britské první desítce, a to už od svého vydání.  Brownovy knihy - v Česku vyšla pod názvy Da Vinciho kód i Šifra mistra Leonarda - se na světě prodalo přes 43 milionů výtisků; její autor se tak zařadil mezi nejúspěšnější spisovatele všech dob.

 

Právě se děje

Další zprávy