Klára Issová je drsná Markétka v PanzerFaustovi

Kultura Kultura
22. 9. 2013 11:31
Palác Akropolis uvádí premiéru inscenace PanzerFaust
Klára Issová (PanzerFaust).
Klára Issová (PanzerFaust). | Foto: Kabaret Caligula

Praha - Herečka Klára Issová spojila síly s divadelními amatéry a na jevišti pražského Paláce Akropolis se v neděli a v pondělí večer objeví netradičně v drsném a sexy kostýmu v představení PanzerFaust, které je nejnovějším projektem divadelního souboru Kabaret Caligula. 

V duchu poetiky Kabaretu Caligula samozřejmě nejde o běžnou adaptaci klasického Goethova Fausta, ale "vědecko-fantastickou dystopii na faustovské téma" plnou svérázného humoru, slovních hříček i scénických triků.

Autoři Štěpán Benyovszký, Ondřej Gabriel, Tadeáš Petr a Lukáš Rumlena zavedou diváky do světa, kterému vládne všemocná korporace Panzern vyrábějící nejrůznější tělesná vylepšení. Vedou ji slavný vynálezce Viktor Frankenstein a jeho osobní kouč Mefisto. Posledním nezávislým vědcem na světě je Johannes Faust. Společně se svou přítelkyní Markétkou a věrným, ale otravným asistentem Wagnerem chtějí vládu Panzernu svrhnout a „osvobodit lidstvo".

Foto: Kabaret Caligula

"Tedy, Markétka se chce především vdát a mít děti a Faust chce hlavně dokončit svůj životní vynález - Kámen mudrců. A korporace Panzern chce inkorporovat Fausta i s jeho životním vynálezem," vysvětlují autoři textu.

Režisérem projektu je filmař Jakub Sommer, který má na divadelní scéně za sebou například Dioptrie růžových brýlí ve Švandově divadle. O scénu se postaral Petr Kolínský, který má za sebou spolupráci s Karlem Smyczkem, Věrou Chytilovou nebo Antonínem Moskalykem. Hudbu připravil skladatel Petr Wajsar.

"Nikdo z Kabaretu Caligula není školený herec, i když mají přirozený talent. Každopádně je to úplně něco jiného, než na co jsem byla zvyklá. Po několika zkouškách jsem ale zjistila, že mě to vlastně baví. Je tam takové zvláštní napětí, se kterým se ve světě profesionálního divadla moc často nesetkáte," komentovala inscenaci Issová. „Markétka není nyvá, zasněná nebo plachá. Konečně budu jednou hrát ženu, která se s ničím moc nemaže a umí být i pěkně drsná."

Fanouškovská sbírka na hithit.com pomohla souboru, aby mohly vzniknout kostýmy podle návrhů Terezy Rumlenové, která s Kabaretem Caligula spolupracovala už na Zkáze vesmírné lodi Libido a Hamletovi. Tentokrát se nechala vizuálně inspirovat módou 19. století a žánrem steampunku.

Kabaret Caligula působí na pražské alternativní scéně už téměř 20 let. Po autorských kusech Jan Hus: Vzkříšení, Hamlet: Přání zabít a Zkáza vesmírné lodi Libido (všechny se s úspěchem hrály v Paláci Akropolis), které mu vynesly ocenění Objev roku na festivalu Next Wave, vítězství v Divadelním matchi, kontroverzní přijetí na Jiráskově Hronově a stálé angažmá v Paláci Akropolis, si dal soubor dvouletou pauzu, kterou přerušuje právě představení PanzerFust.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy