Romové jsou tu doma, říká autor česko-romské vlajky

Kultura Kultura
19. 7. 2013 13:10
Online rozhovor o projektu Výběrové řízení na novou česko-romskou vlajku
Tomáš Rafa
Tomáš Rafa | Foto: Aktuálně.cz

Online - Jsou Romové Češi? Pomohla by jim v majoritní společnosti, v níž jsou spíše izolováni, nová česko-romská vlajka? Kam pokročila všeobecná xenofobie a rasismus? Chceme se s nacionalistickými vlivy spojovat, nebo se jim přímo postavit? Podobné otázky chce vyvolávat slovenský umělec Tomáš Rafa.

Jeho projekt Výběrové řízení na česko-romskou vlajku představuje Galerie Artwall od 16. července na pražském nábřeží Kpt. Jaroše a v Galerii Národní technické knihovny v Praze.

Čtěte také
Vyberte novou česko-romskou vlajku! vyzývá Tomáš Rafa

"Výběrové řízení na česko-romskou vlajku je umělecký projekt. Proces výběrového řízení chápu jako výzvu pro ty, kterým záleží na dialogu. Má za cíl podpořit hledání společného, tedy toho, co nás spojuje," řekl při vernisáži autor návrhu Tomáš Rafa, který zdůrazňuje politickou nezávislost svého projektu.

Kurátorka Lenka Kukurová doplnila, že je pouze shodou okolností vernisáž v době, kdy v Česku eskaluje protiromské násilí. "Projekt by byl aktuální kdykoliv, protože tyto projevy jsou ve společnosti latentně přítomné stále," řekla kurátorka. Výstavu doplňují záběry z nedávných protiromských demonstrací v Duchcově a Českých Budějovicích.

 

 

Právě se děje

Další zprávy