Lahůdka: McFerrin zahraje s filharmoniky v centru Prahy

ČTK Luboš Vedral ČTK, Luboš Vedral
21. 6. 2013 12:17
Známý jazzman bude zpívat i dirigovat orchestr na Staroměstském náměstí
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Na zakončení 117. sezony si Česká filharmonie pozvala do Prahy jednoho z nejoriginálnějších světových vokalistů - jazzmana Bobbyho McFerrina. V pátek večer McFerrina a filharmoniky čeká open air koncert na Staroměstském náměstí.

S nápadem uspořádat závěrečný koncert sezony pro co nejširší veřejnost přišli samotní hráči České filharmonie. "Rádi bychom nabídli podobnou formu koncertu, jaké dělá Vídeňská filharmonie v Schöbrunnu, či berlínští filharmonici na Waldbühne," řekl generální ředitel filharmoniků David Mareček. Ostatně McFerrin na podobných projektech už spolupracoval s Newyorskou, Berlínskou či Vídeňskou filharmonií.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Pražanům McFerrin na Staroměstském náměstí představí nové album Spirityouall, ale také bude dirigovat Griegovu skladbu Holberg suite-Rigaudon. Celý přibližně devadesátiminutový večer pod širým nebem zakončí gospelovým tradicionálem Swing Low Sweet Chariot, jehož motivy použil Antonín Dvořák v Symfonii č. 9 Z nového světa a speciálně pro Prahu jej upravil Gil Goldstein, McFerrinův aranžér.

Česká filharmonie Open Air

21. června, Praha, Staroměstské náměstí, 20:30, vstup zdarma

Program:
A. DVOŘÁK: Slovanský tanec č. 1
M. PONCE: Estrellita
G. FAURÉ: Pavane
E. GRIEG: Holberg Suite - Rigaudon
L. BERNSTEIN: Candide (předehra)
C. GARDEL, J. WILLIAMS: Por una Cabeza (tango z filmu Vůně ženy)
D. MILHAUD: Scaramouche op. 165c, 1. část Vif a 3. část Brazileira
A. VIVALDI: Koncert pro dvě violoncella g moll, 1. věta
B. SMETANA: Prodaná nevěsta - Skočná
Swing Low Sweet Chariot (tradicionál)

Sólisté:
Bobby McFERRIN - zpěv / dirigent
Josef ŠPAČEK - housle
Jan KELLER - violoncello
Ludmila PETERKOVÁ - klarinet
Jiří BĚLOHLÁVEK - dirigent

"Miluji zvuk velkého symfonického orchestru, když poslouchám Mozarta, Beethovena nebo Bacha, tak mě zaplavuje vlna velké hudby. Dirigování Mozarta je nádherné," uvedl McFerrin.

"Chceme zůstat u klasické hudby, ovšem způsobem, který bude bavit co nejvíce lidí. A proto jsme si vybrali Bobbyho McFerrina, který umí jazz i klasiku, je ztělesněním hudby. Spojuje různé hudební světy a na koncert přiláká i lidi, kteří by si vážnou hudbu nešli poslechnout," říká šéf filharmoniků David Mareček.

Česká filharmonie v čele s Jiřím Bělohlávkem představí na Staroměstském náměstí program složený ze skladeb od Vivaldiho, přes Dvořáka a Smetanu až k Bernsteinovi a filmové hudbě. Vstup na koncert je zdarma.

Česká filharmonie by chtěla pořádat koncerty pod širým nebem pravidelně, aby zpestřovaly její sezonu.

"Je to náš dárek pro diváky, ale i pro hudebníky. Ti jsou celý rok ve stresu, nic nesmí pokazit, hrají v prestižních sálech velmi náročné party. Tento koncert je naopak koncipovaný na kratší čísla, je to zábavná hudba i pro hráče, čímž se mohou uvolnit, a to by zase mělo poznat i publikum. Máme už kompletní program na příští rok i s hostujícím dirigentem. Ale jméno ještě neprozradím," říká David Mareček.

Dva předchozí koncerty filharmoniků a McFerrina v Rudolfinu, které se uskutečnily ve středu a čtvrtek, přinesly divákům neopakovatelný hudební zážitek ze společné improvizace špičkových hudebníků.

Ve středu McFerrin vystoupil se svým tradičním a capella repertoárem, k improvizaci si přizval některé české filharmoniky, například houslistu Josefa Špačka nebo violoncellistu Jana Kellera. "Každý hudebník má svou míru schopnosti improvizovat. Snažím se tu míru vystihnout," říká Bobby McFerrin.

Bobby McFerrin diriguje Vídeňské filharmoniky.
Bobby McFerrin diriguje Vídeňské filharmoniky. | Foto: Profimédia

Na čtvrtečním koncertu se McFerrin setkal se soubory České filharmonie, a to konkrétně s jazzbandem nebo cimbálovou muzikou. Speciálně pro tento koncert vznikl také smíšený pěvecký sbor složený z filharmoniků, aby zazpíval Bobbyho Circle songs, opačně pak McFerrin improvizoval na hudbu cimbálové muziky a s jazzbandem, který vystoupil s tradičním jazzovým repertoárem.

Fenomenální zpěvák a desetinásobný držitel Grammy McFerrin svým repertoárem zasahuje do popu, jazzu, klasiky i lidové hudby. Je také uznávaným dirigentem, skladatelem filmové hudby a vášnivým zastáncem povinné hudební výchovy ve školních osnovách. Interpretovi hitu Don't Worry, Be Happy při koncertech stačí pouze zpěv a jeho tělo, které využívá jako bicí.

Jeho nahrávky jsou fúzí nejrůznějších žánrů a hudebních vlivů z celého světa. "Pokud bych někdy natočil desku se symfonickým orchestrem, chtěl bych, aby to bylo Svěcení jara," řekl v Praze Bobby McFerrin.

Má hlasový rozsah čtyř oktáv a umí nahradit celou kapelu. V Česku už odzpíval několik úspěšných koncertů, naposledy loni, kdy byl jednou z hvězd festivalu Colours of Ostrava.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy