37 milionů dolarů za nejdražší obraz Gerharda Richtera!

Kultura ČTK Kultura, ČTK
15. 5. 2013 15:49
Obraz Domplatz, Mailand vytvořil nový aukční rekord
Gerhard Richter: Domplatz, Mailand
Gerhard Richter: Domplatz, Mailand | Foto: Sothebys

New York - Olejomalba německého výtvarníka Gerharda Richtera z roku 1968 ustavila nový rekord na aukci v New Yorku.

Richterova "fotomalba" Domplatz, Mailand (Katedrální náměstí, Milán) se prodala za 37,1 milionu dolarů, což je absolutně největší suma zaplacená na aukci za obraz žijícího umělce.

Richter (81) držel také předchozí rekord, když se jeho Abstraktes Bild (Abstraktní obraz) prodal za 21,3 milionu liber.

Novým majitelem čtvercového obrazu o rozměrech téměř tři krát tři metry soukromý americký sběratel.

Dílo si v roce 1968 objednala společnost Siemens Elettra pro své milánské sídlo. Experti obraz považují za výjimečný příklad Richterovy fotografické malby, snažící se o co nejvěrnější zachycení skutečnosti. Při použití této techniky Richter svá díla lehce rozmazával, čímž dosáhl jejich originální podoby.

Foto: Gerhard Richter

Dnes 81letý malíř žije a pracuje v německém Kolíně nad Rýnem. Svá první díla vytvořil již v 50. letech minulého století, když vystudoval uměleckou akademii v Drážďanech. Uspořádal řadu samostatných výstav po celém světě a jeho práce jsou dnes velmi ceněny.

Milánský obraz nabídla do dražby společnost Hyatt Hotels Corporation. Z části získaných peněz chce pořídit nová umělecká díla do svých hotelů.

Gerhard Richter je také autorem zřejmě nejcennějšího obrazu současného umělce na územé České republiky.

Lidická sbírka výtvarného umění vlastní jeho obraz Strýček Rudi, který Lidicím Richter věnoval v šedesátých letech, kdy ještě nebyl příliš známý.

Nyní by se jenom jeho pojistná hodnota vyšplhala na osm milionů eur. Jenže mnozí místní jej podle kurátorky sbírky Luby Hédlové stále odmítají. Zobrazuje totiž německého vojáka v uniformě wehrmachtu.

Čtěte také
Lidice mají obraz za 8 milionů eur, místní ho odmítají

 

Právě se děje

Další zprávy