Cenu Marka Ravenhilla může získat sedm inscenací

Kultura ČTK Kultura, ČTK
7. 3. 2013 14:13
Vítězům pogratuluje Ravenhill osobně 27. dubna
Karel Roden v inscenaci SAM
Karel Roden v inscenaci SAM | Foto: Pražské komorní divadlo

Praha - Sedm inscenací bylo nominováno z 85 loňských premiér na Cenu Marka Ravenhilla, kterou tento britský dramatik a herec předá 27. dubna v Praze. Centrum současné dramatiky jí už potřetí ocení nejlepší českou divadelní inscenaci nového dramatického textu.

Vítěze vyhlásí v pražském Divadle Komedie u příležitosti hostování jedné z nominovaných inscenací - S nadějí, i bez ní Komorní scény Aréna Ostrava v režii Ivana Krejčího. Vůjtek za ni o víkendu převzal při udělování Cen Alfréda Radoka zvláštní cenu Hvězd na vrbě.

"Předávání se stejně jako loni zúčastní britský dramatik a herec Mark Ravenhill. Vítězi předá tradiční kožich, který pro letošní ročník zhotovil výtvarník Marek Cpin," řekla produkční Madla Zelenková z pořádajícího Divadla Letí. To v roce 2010 iniciovalo vznik Centra současné dramatiky, nad nímž převzal záštitu Václav Havel.

Vedle projektu ostravské Arény byly nominovány ještě inscenace her Kathariny Schmitt s názvem Sam (Pražské komorní divadlo - Divadlo Komedie, režie Kamila Polívková), Rolanda Schimmelpfenniga Zlatý drak (Činoherní studio Ústí nad Labem, režie Katharina Schmitt), Irvina Welsha Daniela Majlinga Ucpanej systém (Dejvické divadlo Praha, režie Michal Vajdička), Mariuse von Mayenburga Perplex (HaDivadlo Brno, režie Marián Amsler), Nikolaje Koljady Amigo (Komorní scéna Aréna Ostrava, režie Ivan Krejčí) a Egona Tobiáše Denně - Poníci slabosti (Divadlo Na zábradlí Praha, režie Jan Nebeský).

Vítězem prvního ročníku Ceny Marka Ravenhilla se v roce 2011 stala inscenace Pražského komorního divadla Černé panny v režii Dušana Davida Pařízka. O rok později zabodovala inscenace Činoherního studia Ústí nad Labem Hamlet je mrtev. Bez tíže v režii Davida Šiktance.

Na projektu Centra současné dramatiky spolupracuje Divadlo Letí s Institutem umění - Divadelním ústavem, Švandovým divadlem, Divadlem Na zábradlí či HaDivadlem. Cílem je podpora vzniku nové dramatiky a nových inscenací, cirkulace textů, autorů, tvůrců a inscenací v rámci Evropské unie, teoretická reflexe současné dramatiky a její propagace u veřejnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy