Nové knihy: Nový starý Nesbo a western naruby

Marcel Kupka
1. 3. 2013 10:59
Netopýr přiletěl podruhé, Handke nabízí pět her
Jo Nesbo
Jo Nesbo | Foto: Profimédia

Knižní novinky - Na pulty knihkupectví přiletěl Netopýr, severská detektivka, která to u českých čtenářů už jednou zkusila. Před pěti lety byl ale Jo Nesbø jen jedním z řady a navíc - nakladatelství Moba vzala vše za trochu špatný konec. Pro nás je jednoznačně Netopýr tipem týdne.

Další novinky? Argo vydává mccarthyovsky laděný western Patricka deWitta Bratři Sesterovi, zaujaly i odeonská Pohádka Jonase T. Bengtssona a soubor dramat kontroverzního Rakušana a laureáta Ceny Franze Kafky Petera Handkeho, nazvaný Pět her.

 

Jo Nesbø: Netopýr (Kniha Zlín)

Foto: Aktuálně.cz

Jo Nesbø se Netopýrem coby správný pachatel podruhé vrací na místo činu -  v Česku prvotina nejprodávanějšího autora detektivek současnosti vychází podruhé. Poprvé ji pod názvem Netopýří muž vydalo nakladatelství Moba v roce 2008. Zapadla. Nudná obálka, nepovedený překlad nikoli z originálu, nýbrž z němčiny, nulový marketing. Na výsluní se hřál Stieg Larsson, Milénium a uhrančivá hackerka Lisbeth.

K českým čtenářům si Nesbø  našel cestu až v roce 2010, kdy se jej ujala Kniha Zlín. Ta pro jeho propagaci udělala hodně a vychovala mu širokou čtenářskou základnu. Nesbø by si ale patrně našel cestu i sám – pěšina byla vyšlapána, severská detektivka byla na vrcholu obliby. Po Nemesis, Pentagramu, Spasiteli  a Sněhulákovi se Kniha Zlín nyní Netopýrem vrací na samotný začátek série detektivek, jejichž hlavním hrdinou je svérázný Hary Hole. 

Zápletka? Netopýr se od severských detektivek, tak jak je známe, liší přinejmenším prostředím,  kde se děj odehrává –  nečeká nás zasněžené Oslo, Harry Hole se vydává do Austrálie, kde se snaží místní policii  pomoci  vyšetřit smrt norské studentky.

Co na závěr? Běžte do knihkupectví hned teď. Ať zbytečně nečekáte na dotisk.

 

Patrick deWitt: Bratři Sesterové (Argo)

Foto: Aktuálně.cz

Western. Karel May a laskavý pohled na osidlování amerického západu, spaghetti limonáda, která už nechala čtenáře a diváka trochu tápat mezi charaktery, Jarmuschův Dead Man a McCarthyho Krvavý poledník, kde už hranice mezi dobrem a zlem neexistuje.

Patrick deWitt, osmatřicetiletý kanadský spisovatel, vidí život na Divokém západě stejně zakalenýma očima  jako Cormac McCarthy. A dívá se dobře, za román Bratři Sesterové, který v originále vyšel v roce 2011, byl nominován na Man Bookerovu cenu. Českému čtenáři drsný antiwestern o dvou bratrech, nájemných vrazích, představuje nakladatelství Argo.

O čem Bratři Sesterové jsou? Zlatokop Hermann Warm je mužem, kterého poznáme pouze pod přezdívkou Komodor, odsouzen k trestu smrti. Rozsudek mají vykonat nájemní vrazi, bratři Elie a Charlie Sesterové, kteří se stránku po stránce přibližují ke své oběti a tápou ve svých životech – jeden se upíjí k smrti, druhý se sám sebe začíná ptát, kdo mu dal právo brát život druhým. Dokonalý jazyk, strhující vypravěčský styl, zápletka, která se může odehrát dnes, stejně jako kdysi. Kdo má rád Cormaca McCarthyho, ten si oblíbí Patricka deWitta hned na první stránce. A nadšení mu zůstane až ke stránce poslední.

 

Jonas T. Bengtsson: Pohádka (Odeon)

Foto: Aktuálně.cz

Dánsko?  Od dob Hanse Christiana Andersena pohádkářská velmoc. Pohádka Jonase T. Bengtssona, sedmatřicetiletého rodáka z Kodaně, ale klame tělem i názvem – za nevinným názvem se skrývá tíživé drama chlapce, který na prahu dospělosti zjišťuje, že nemá minulost a tvář.

Vychovává jej otec, od dětství je mu vštěpováno, že základním pravidlem přežití je být ostražitý. Neúplná rodina se stěhuje z místa na místo, školní výchovu nahrazuje rituální zasvěcení ze strany otce. Román s mnoha přesahy se odehrává na široké  časové ploše – začíná v polovině osmdesátých let a končí na začátku 21. století, kdy chlapec, nyní již čerstvě dospělý muž, začíná po desetiletém střihu pomalu rozplétat tajemství svého otce i sebe sama.

Odeonský čtenář bude potěšen, čtenář, který se náročnější próze dosud úspěšně vyhýbal, příjemně překvapen.

 

Peter Handke: Pět her (Transteatral)

Foto: Aktuálně.cz

Jeho jméno zná většinou i ten, komu je divadlo jinak cizí. Kontroverzní rakouský spisovatel a dramatik, žijící většinu života ve Francii, je autorem mnoha  divadelních her, které ve své době způsobily pozdvižení i textů méně kontroverzních – proslavil se například jako spoluautor scénářů slavných filmů Wima Wenderse (například Nebe nad Berlínem). V roce 2009 Peter Handke obdržel v Praze Cenu Franze Kafky.

Kniha Pět her je průřezem Handkeho tvorbou. Svazek tematicky i žánrově reprezentuje jednotlivé  umělecké kapitoly autorovy tvorby počátku 70. let po rok 2006.

Jediná výtka? 310 korun za knihu čítající 305 stran je částka přiměřená, pokud jde o svazek vázaný. U brožovaného je cena neúměrná. Ale i tady obsah vítězí nad formou a Handkeho nelze než doporučit.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy