Iniciativa Zachraňte kulturu 2013 svolává protest

Kultura ČTK Kultura, ČTK
12. 2. 2013 18:42
Ministerstvo přidalo po nátlaku na granty 40 milionů
Foto: Anna Vedralová

Praha - Protest proti významnému snížení grantů na živou kulturu svolává na čtvrteční odpoledne před ministerstvo kultury iniciativa Zachraňte kulturu 2013.

Ministerstvo kultury totiž původně oznámilo, že na granty letos dá 280 milionů korun oproti loňským 372 milionům korun, přestože celkový rozpočet ministerstva se nezmenšil.

Minulý týden ale ministerstvo kultury vyhlásilo po jednání s ministerstvem financí, že peněz přibude. Nyní přišlo i s konkrétní částkou 40 milionů korun. Během února se suma určená na granty zvýší o 20 milionů, což jsou peníze zbylé z loňského roku. V březnu by měly být po dohodě s ministerstvem financí uvolněny další.

Foto: TOP 09

Kritikům ale zmíněná suma nestačí. "Demonstrace určitě bude, je to žalostně málo, ani to nedostačuje úrovni minulého roku," řekl za iniciativu Jan Vávra.

Při šíření pozvánky na demonstraci se objevuje výzva, aby si účastníci přinesli jogurt jako odpověď na otázku, jaká živá kultura v ČR v roce 2013 zbude.

Ministerstvo úspory hájí tím, že jeho reálný rozpočet klesl. Letos má k dispozici na výdaje 8,9 miliardy korun, loni výdaje činily 8,4 miliardy. Ministerstvo však říká, že suma 1,7 miliardy je určená na kofinancování projektů financovaných z Evropské unie. Skutečně prý tedy má k dispozici jen 7,2 miliardy, loni to bylo 7,39 miliardy korun. "Letos má tedy ministerstvo kultury v rozpočtu o 150 milionů korun méně, což se projevilo právě poklesem objemu finančních prostředků určených na grantové programy," tvrdí ministerstvo.

Dodává, že ze zákona musí financovat především svých 29 příspěvkových organizací. "Až zbylá část rozpočtu je určena na grantové programy, protože představují takzvanou nenárokovou položku. Proto bylo ministerstvo kultury nuceno krátit finanční prostředky právě v této oblasti," stojí v prohlášení ministerstva.

Co je živá kultura

Projekty živé kultury zahrnují nezávislá divadelní a taneční představení, výstavy výtvarného umění, koncerty a festivaly, vydávání kulturních časopisů, autorská čtení, literární festivaly a mnohé další aktivity

Suma určená na provoz příspěvkových organizací v rozpočtu ministerstva kultury stále roste, loni to bylo 64 procent, podíl výdajů na podporu živého umění klesl z někdejších téměř deseti procent na čtyři procenta. Také podíl výdajů na obnovu kulturních památek klesá, letos by to mělo být 400 milionů, což je šest procent rozpočtu a polovina sumy určená na památky v roce 2009.

Petici Zachraňte kulturu 2013 na internetu podepsalo přes čtyři tisíce lidí. Mezi mnoha osobnostmi kulturní scény spisovatel Michal Ajvaz, výtvarník Pavel Brázda, geolog Václav Cílek, historik Petr Čornej, herečka Táňa Fischerová, duchovní Tomáš Halík, fotograf Jindřich Šterit či filmař Jan Švankmajer.

"Snížení objemu grantů lze označit za totální likvidaci celé živé kultury. Hlavními viníky této kritické situace jsou ministryně Alena Hanáková a především pak její ekonomický náměstek Martin Sankot. Zástupci iniciativy vzniklou situaci vnímají jako zásadní manažerské i politické pochybení a jako projev nekompetentnosti současného vedení ministerstva," uvádějí pořadatelé protestu, který začne v 16 hodin na Maltézském náměstí.

Zástupci kulturní scény se v minulých dnech obrátili otevřeným dopisem nejen na ministryni kultury, ale i na premiéra Petra Nečase a ministra financí Miroslava Kalouska. Protestující například upozornili, že podpora živého umění od roku 2007 klesla o 57 procent, tehdy na ni šlo 648 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy